Hlavní obsah

Designérem roku je Jan Čapek, bodoval s lahvemi na vodu

Novinky, tnk

Designér Jan Čapek získal prestižní titul Designér roku, udělovaný v rámci ocenění českých designérských cen Czech Grand Design. Obdržel ho podruhé - před několika lety byl oceněn za nafukovací hračky pro Fatru Napajedla, kterou svými nesmrtelnými kousky proslavila Libuše Niklová. Letos má titul za lahev na vodu Fatra.

Foto: archiv Czech Grand Design

Designér Jan Čapek získal ocenění v historii už podruhé. Tentokrát porotu okouzlil jeho design lahví.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Jan Čapek vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Design lahví už navrhoval pro značky Kozel, Kofola či Mattoni. Titul ovšem získal především za PET lahev pro minerální vodu Fatra, vytvořenou speciální technologií. Její reliéfní povrch je dekorativní, vypadá tak víc jako dekorativní objekt než jako nudná lahev s užitnou funkcí.

Porota ocenila, že Čapek dlouhodobě zkoumá možnosti plastu jako výrobního materiálu. Práce s plasty byla ostatně důležitá i v jeho tvorbě pro Fatru. Právě nové nafukovací hračky, které ovšem nejsou určeny jen pro děti, ale oceňují je i dospělí milovníci designu, jsou významnou součástí jeho tvorby.

Foto: Novinky

Buvol od Libuše Niklové a prototyp Psa Bulíka od designéra Jana Čapka z letošního roku.

Prestižní cenu získali autoři v celkem deseti kategoriích včetně Síně slávy. Grand designérkou roku 2017 se stala šperkařka Nastassia Aleinikava. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Designovou řadu Levit navrhl Jan Čapek pro společnost ABB. Jde o jedny z mála vypínačů, které mají opravdu minimalistické tvary.

Trofej pro dvanáctý ročník udílení cen, kterou získal i Čapek, vytvořili Václav Mlynář a Jakub Pollág ze studia deForm, absolutní vítězové loňského ročníku. Je jí minimalistická kovová krabička s jediným tlačítkem, která ukrývá desítku zvukových stop. Jednou z nich je i záznam potlesku po vyřčení jména vítěze na slavnostním vyhlašovacím večeru.

„Chtěli jsme zachytit atmosféru a emoce předávání cen Czech Grand Design, které jsou vždy velmi speciální a neopakovatelné,“ uvedli autoři trofeje. S tvorbou studia deForm se můžete seznámit zde.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Do síně slávy vstoupil pedagog, sklář a umělec Václav Cigler, který zásadním způsobem ovlivnil pohled na české sklo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám