Hlavní obsah

Čtyřiadevadesátiletá Britka uplete, co si umane. Ocenila ji i královna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Margaret Seamanová z anglického Norfolku je mezi pletařkami pojmem. A právem. Ve své tvorbě se totiž neomezuje na prosté svetříky či plédy. Díky své nápaditosti a kreativitě pozvedla toto umění na zcela novou úroveň. A kromě toho jím dokázala při různých charitativních příležitostech vydělat desítky tisíc liber. Její dílo ocenila i sama královna Alžběta II. Nyní si zájemci budou moci její pletené výrobky prohlédnout na výstavě v Norwichi.

Britka vášnivě plete, upletla třeba sídlo královské rodiny Sandringham Video: AP

 
Článek

Vášnivá pletařka, 94letá Margaret Seamanová z Caister on Sea v anglickém hrabství Norfolk, si díky svým výtvorům získala uznání nejenom v Británii, ale i daleko za jejími hranicemi.

Snad nejcennějšího uznání se jí ovšem dostalo od samotné královny Alžběty II., když vytvořila pletený model královského sídla Sandringham, který pak byl v jeho tanečním sále vystaven. Seamanová se přitom se svými pletenými výrobky neustále zapojuje do nejrůznějších charitativních aktivit, čímž pomohla vydělat na dobročinné účely už přes 120 tisíc liber (přes 3,5 milionu korun). Anglická královna jí proto za její snahu v roce 2022 udělila Medaili britského impéria.

Přestěhoval se a dostal příležitost věnovat se svému hobby. Díky němu ušetří spoustu peněz

Zahrada

Vše začalo tím, když Seamanovou přivedla před deseti lety k pletení její dcera Tricia, aby se snáze vyrovnala se smrtí manžela Freda. Jak poznamenává producentka festivalu Norfolk Makers, na němž budou od 13. do 21. dubna všechna díla Seamanové vystavena, nikdo netušil, jaké schopnosti a tvořivá síla se v této nenápadné ženě skrývají.

Kdepak nějaké pletení svetříků a kloboučků. Seamanová od počátku zapojila svou představivost a prosté „hladce, obrace“ posunula o mnoho stupňů výše. Jejím prvním větším dílem byl pletený model jezírka s koi kapry a zahrádkou okolo. To skutečné vytvořil a miloval její zesnulý manžel. Vše doplnila později ještě pohádkovými postavičkami. Své dílo v rámci místní charitativní akce vystavila, a pomohla tak vydělat první peníze.

Velkou pozornost během pandemie koronaviru vzbudila její detailní práce na pletené nemocnici včetně veškerého vybavení a maličkých doktorů i pacientů, kterou tak vzdala hold všem pracovníkům pracujícím ve zdravotnictví.

Nyní se, po deseti letech pletení, v 94 letech rozhodla připravit pro návštěvníky zmíněného festivalu překvapení v podobě výstavy všech svých děl. Zároveň doufá, že se touto cestou pro díla najde nový domov. Ona sama už je přechovávat nechce.

Nikdy není pozdě, říká

„Bude to velmi emotivní, ale zároveň si uvědomuji, že to musí skončit,“ svěřila se v reportáži ITV News Anglia. „Vzhledem ke svému věku bych od toho nemohla chtít víc, než co jsem dokázala,“ poznamenává skromně a dodává: „Když se lidé přijdou podívat na vaši výstavu a pak úplně ztuhnou, nadechnou se a po tvářích se jim kutálejí slzy, víte, že jste udělali něco dobrého.“

Jedno poučení pak má pro všechny, kteří se domnívají, že je pro ně už pozdě začít s nějakým koníčkem. „Prostě jsem důkazem toho, že nikdy není pozdě. Užila jsem si každou minutu při pletení a byla to naprosto úžasná část mého života,“ uzavírá.

Anketa

Máte také nějakého koníčka, kterému se s vervou věnujete?
Ano, a už dlouho
57,4 %
Teprve krátce, ale ano, mám
1,4 %
Mám nějaké koníčky, ale věnuji se jim jen občas
23,7 %
Ne, žádného výrazného koníčka nemám
17,5 %
Celkem hlasovalo 3392 čtenářů.

Nadšený chovatel koi kaprů pro ně postavil domek s obřím akváriem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám