Hlavní obsah

Chytré triky, jak snadno a levně zútulnit obývací pokoj

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělejte si z podzimních měsíců období, kdy si zútulníte váš byt a budete si užívat chladného počasí v novém obývacím pokoji. Stačí jen několik málo triků a váš obývací pokoj dostane nového ducha. Snímatelné potahy, nástěnné dekorace a závěsy z lehkých látek vám budou dobrými pomocníky. Když bude váš byt útulnější, budou vám sychravé podzimní večery připadat příjemnější.

Článek

Změna interiéru je někdy příležitostí k tomu, jak si ozvláštnit život a udělat důležité změny. V bytě, který vás nudí a není pro vás útulným místem se na podzim nebudete asi cítit moc příjemně.

Pro většinu lidí je útulný byt základem pohody a téměř životní potřebou. Úklid, rekonstrukce nebo jakýkoli krok vedoucí k útulnějšímu bydlení je pro ně součástí duševní hygieny.
Jana Šplíchalová, specialistka na zařizování interiérů

Nemusí se přitom jednat o velké investice související s rozsáhlou rekonstrukcí bytu a nákladným projektem drahého architekta. Nejprve je třeba uvolnit pro změnu místo. Zbavte se proto všech nefunkčních a nepotřebných věcí, které máte. Dekorace a látky volte v teplých tónech, vsaďte na meruňkovou, šípkově červenou a žlutou.

Pak můžete začít s výzdobou stěn. Dokonale postačí nalepovací dekorace. Vybírejte z palety hnědých zemitých barev. Nástěnnou dekoraci si můžete poskládat z jednotlivých dílů podle svého. Samolepy jsou znovu nalepitelné, proto nemusíte mít strach, že se vám jejich instalace nepodaří.

Aby byla změna opravdovou radostí, změňte rozmístění nábytku. Nechte vyniknout kousky ze dřeva, naopak se vyhněte chladným ocelovým madlům a sklu. Odřenou skříň polepte zajímavou samolepící tapetou, bude jako nová.

Starý nevzhledný nábytek, který není nijak zvlášť cenný, můžete nalakovat a sladit jej s laděním celé místnosti.

FOTO: www.brambleco.com

Působivou atmosféru navodíte také za pomoci vlněných závěsů v teplých barvách. Na stůl dejte ubrus či běhoun ladící se závěsy. Doplňte mohutnějšími svícny a pohovku převlečte do nového s pomocí přehozu.

I židle mohou získat působivý podzimní šmrnc. Třeba díky povlakům na zavazování. I ta nejobyčejnější židle se tak stane křeslem jako ze zámku.

Přímo nad stůl zavěste světlo, v ponurých dnech vám bude dostatek světla zvedat náladu a motivovat vás. Na podlahu patří vlněný huňatý koberec s vysokým vlasem, který prostor zútulní a vás zahřeje. 

Interiér zútulní snížený strop

Aby interiér působil opravdu útulným dojmem, snažte se opticky snížit stropy. Zkuste proto vymalovat jen do dvou třetin stěny nebo zvolte dekorativní boduru, která bude vedena po obvodu pokoje cca dva metry od země.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybrat správnou sedačku je umění

Sedačka či pohovka má být pohodlná, abychom si na ní odpočinuli. V obchodě obvykle vybíráme očima, sledujeme tvar a barvu. Správná pohovka by ale měla mít...

Výběr článků

Načítám