Hlavní obsah

Chytré nábytkové kusy ušetří prostor v obývacím pokoji

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývací pokoj stále častěji propojujeme s kuchyní, v malých interiérech plní i úlohu pracovny nebo ložnice. Jak v něm ušetřit co nejvíce místa? Zařízení obývacího pokoje zvolíme rozkládací, nejlépe s úložným prostorem, stohovatelné židle i stolky, využijeme chytré druhy regálů a polic.

Foto: IKEA (5x)

Obdélníkový a čtvercový policový díl může být upevněn ke stěně pomocí kotvícího úchytu. Rozměr 77x147 cm za 1290 Kč, čtvercový díl 77x77 cm za 899 Kč.

Článek

Policové skládání

Pro klasické poličky je vhodný prostor na stěně, včetně rohů. V malých místnostech volíme police ze skla nebo v barvách výmalby stěny, aby se takzvaně opticky ztratily.

Foto: IKEA

Do policových modulů můžeme vložit kryté boxy, různé typy zásuvek. Díl 77x77 cm za 899 Kč. Díl se zásuvkami 77x147 cm za 1490 Kč.

Z otevřených policových modulů, které se prodávají v dílech, vytvoříme obývací stěnu, nebo závěsné vertikální či horizontální skříňky.

Policová stěna může vytvořit dělicí příčku v místnosti. V nižším provedení nahradí komodu, skříňku, pultík-knihovničku.

Foto: IKEA

Tvrzené sklo a kov jsou odolné materiály, které vytváří otevřený a vzdušný dojem jednoduchého regálu. Lze doplnit osvětlením a krabicemi. Nábytek musí být upevněn ke stěně kotvícím úchytem. Rozměr 100x175 Kč za 1790 Kč.

Vadí-li nám, že se na předměty v policích práší, uložíme je do ozdobných krabic nebo proutěných košů, které ladí nebo naopak kontrastují s barvami a materiály v interiéru. Některé policové systémy v sobě samy střídají uzavíratelné skříňky s otevřeným modulem.

Foto: IKEA

I tohle je policový díl – s dvířky a na kolečkách. Vložka do dílu 33x33 cm je za 350 Kč/kus.

Úložné pohovky

Rozkládací pohovka je vhodná pro občasné přespání. Využíváme-li obývací pokoj zároveň jako ložnici, koupíme rozkládací pohovku určenou k trvalému spaní, nejčastěji rohovou.

Foto: KIKA

Na rozkládací sedací soupravě můžeme i spát. Skrývá několik úložných prostor pro polštáře a peřiny. Cena 44 990 Kč.

Taková má v zásuvce pod delší částí pohovky ukrytou kovovou rozkládací konstrukci. V ní jsou upevněny pružné dřevěné lamely, na nichž leží pěnová matrace. Spíme hlavou kolmo na delší část rohové sedací soupravy. Tento typ rozkládání je určen pro trvalé spaní.

Foto: KIKA

Pohovka pro dva, nebo pohodlné křeslo pro jednoho. Sedací souprava Jamaica se spodní zásuvkou. Cena 18 990 Kč.

Rozšířený typ pro občasné spaní nabízí pod sedákem delší části rohové sedací soupravy vysunovací zásuvku, z níž vyjíždí na kovové konstrukci část určená k ležení.

Dalším typem rozkládání je třídílné výsuvné lůžko, které rozložíme jedním dlouhým tahem tak, že zásuvka na kolečkách vyjede z korpusu sedací soupravy. Spíme hlavou kolmo na delší díl. Tento typ rozkládání je vhodný pro občasné spaní.

Šikovné stolky

Ať už jsou vyrobené ze skla, dřeva, plastu, či z kombinací těchto materiálů, prostorově nejúspornější jsou stolky rozkládací nebo stohovatelné.

Foto: DESIGNOUTLET

Skleněná deska pro odložení knihy nebo kávy. Spodní část stolku je lakovaná bílým lakem, podnož je z leštěné nerez ocele. Prostor pod deskou pro odložení knih, časopisů. Rozměry: výška 43 cm, šířka 78 cm, hloubka 78 cm, hmotnost 29 kg, cena 3210 Kč

Foto: DESIGNOUTLET

Vrchní skleněná deska z bezpečnostního skla je otočná, lze ji posunout nad neprůhlednou část a tím stolek zmenšit. Rozměry: výška 35 cm, šířka 100 cm, hloubka 100 cm, hmotnost 23 kg. Cena 7190 Kč.

Foto: DESIGNOUTLET

Skládací taburetka Simon jako stolek, pod víko ukryjeme knihy, časopisy, oblečení atd. Rozměry: výška 40 cm, šířka 40 cm, hloubka 40 cm, hmotnost 4 kg, nosnost 200 kg, cena 640 Kč

Konferenční stolek nemusí být klasický jednoduchý, ale také s policí pod hlavní deskou (pozor ale, aby nepřekážela nohám) nebo se zásuvkami. Za stolek lze považovat i proutěné, ratanové úložné díly nebo větší taburety s hladkým víkem.

Foto: IKEA

Praktický úložný prostor a zároveň stolek. Velikost 98x50 cm, cena 1290 Kč

Foto: KIKA

Netradiční stolek Factory se zásuvkami vypadá jako kufřík, cena 24990 Kč.

Foto: DESIGNOUTLET

Sada dvou konferenčních stolků Marble z travertinu, který složením odpovídá vápenci. Design světlý mramor dodává stolkům na exkluzivitě. Cena 9999 Kč

Sezení

Taburety, kostky s oddělitelným víkem, jsou vítanými prvky v každé malé domácnosti.

Foto: KIKA

Taburet Falthocker pro uložení drobného textilu. Cena 599 Kč

Ukrýt v nich můžeme cokoli, pokud z boční strany upravíme vchod, může se stát doupětem pro malého zvířecího miláčka a zároveň zůstat místem k sezení.

Foto: KIKA

Sedací a úložný box/taburet Cordoba. Cena 1990 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám