Hlavní obsah

Chytrá klimatizace chladí, topí a čistí vzduch

Právo, Sylva Svobodová

Klimatizace v interiéru nám může dobře sloužit po celý rok. Kromě tradičního chlazení totiž umí i topit a vylepšovat kvalitu vzduchu. Čistí, vlhčí, odvlhčuje, ionizuje a optimálně řídí výkon podle aktuálních potřeb. A to ocení nejen alergici.

Foto: Daikin

Čelní panel jednotky Nexura sálá teplo jako klasický radiátor, je v energetické třídě A, má tichý provoz. Klimatizace má týdenní časovač, který lze nastavit tak, aby se chlazení nebo vytápění spustilo kdykoli během dne.

Článek

Na trhu je mnoho klimatizačních zařízení. Vybírat můžeme jednoduché mobilní přístroje i napevno instalované jednotky v jedné či několika místnostech. Jde jen o to, co preferujeme a potřebujeme. Jestliže nám stačí chlazení v parném létě, volíme mobilní jednotku, která je finančně příznivá a snadno se instaluje (mobilní na kolečkách od 7000 Kč). Jsme-li náročnější a od klimatizace žádáme i něco navíc, volíme zařízení, které nejen chladí, ale i topí a hlavně upravuje kvalitu vzduchu.

Foto: Daikin

Klimatizační jednotka CTXS-K má prostorové inteligentní čidlo pohybu, které zajišťuje, že proud vzduchu jde vždy do té části místnosti, ve které není přítomna žádná osoba. Jednotku lze napojit a ovládat z chytrého telefonu, notebooku, tabletu, počítače.

Jak dobře vybrat

Údaje o hlučnosti – např. u mobilních jednotek bývá hlučnost vysoká. Sledujeme tedy hodnotu akustického výkonu, protože hluk, který nám nevadí ve dne, může být v noci nepříjemný. Významné jsou pro nás údaje o hlučnosti v tzv. nočním režimu.

Chladicí a tepelný výkon se určuje podle prostoru a počtu osob, plochy oken, orientace domu vůči světovým stranám, kvality izolace obvodových stěn.

Jestliže zařízení bude v provozu celý rok, měla by nás zajímat i energetická náročnost a zařazení do třídy podle spotřeby.

Foto: Daikin

Parapetní jednotka Nexura se sálavým panelem. Lze ji instalovat třemi možnými způsoby: na zeď, zapustit ji do zdi nebo ji nechat na speciálních nožkách postavenou na zemi.

Regulujte teplotu správně
Doporučená teplota v interiéru je v rozmezí od 20 do 26 °C. Platí, že rozdíl mezi teplotou vnitřního a venkovního vzduchu v létě nemá být více jak 6 °C, jinak naše tělo může mít problém s regulací teploty a můžeme snadno nastydnout.

Nastavení, čištění a údržba

Kvalitní klimatizace upravuje teplotu a vlhkost, přivádí čerstvý venkovní ozón a filtruje ho, umí regulovat rychlost proudění vzduchu. Jednotlivé hodnoty si můžeme sami nastavit.

Za vhodnou vlhkost se považuje střední hodnota kolem 50 %, vyšší vlhkost obvykle vnímáme nepříjemně. Některé klimatizace regulují i proud vzduchu tak, aby nefoukal přímo na osoby v místnosti. Studený vzduch se šíří podél stropu, odkud klesá dolů, teplý proudí k nohám, po podlaze a jde směrem nahoru.

Foto: Pragoklima

Venkovní klimatizační jednotku umístíme co nejblíže obytné místnosti, třeba na bal kon, fasádu či vedle okna. Při provozu klimatizace uzavřeme okna, aby do místnosti nevcházel teplý venkovní vzduch.

Klimatizace zvládne hravě i vyčistit vzduch: přivede ho zvenku, upraví a odvede znečištěný, což je příjemné hlavně v kuchyni, kde je velké množství mastných par. Jednotky s filtry likvidují všechny pachy, zachytávají jemné částice, odstraňují roztoče a chlupy zvířat. Aby nám klimatizační jednotky dlouho a správně fungovaly, musíme je čistit. Minimálně dvakrát za letní období, v případě celoročního provozu čistíme filtr jednou za měsíc (používají se speciální dezinfekce určené výrobcem).

Foto: Pragoklima

Jednoduché tvary, matná bílá barva a minimalismus charakterizují vnitřní jednotku FTXS-K, která se montuje na stěnu. Jasnou předností je nízká hlučnost – 19 dBA.

Montáž klimatizace

Instalovat mobilní jednotku zvládneme v pohodě sami. Zakoupený přístroj zapojíme do zásuvky a odvodní hadici protáhneme oknem ven nebo otvorem ve stěně, který vede na fasádu. Ve chvíli, kdy klimatizaci nepotřebujeme, snadno ji přesuneme a otvor ve stěně uzavřeme speciální zátkou. V případě trvalé klimatizační jednotky (split, multisplit) už si ale na pomoc povoláme odborníky. Počítat musíme s drobnými stavebními pracemi (menší průraz zdi), také je nutné zajistit odvod kondenzátu směrem k jednotce, propojit měděné potrubí, zabudovat příslušenství atd.

Platí pravidlo: vzdálenost mezi vnější a vnitřní jednotkou by měla být co nejmenší. Instalace pak bude rychlejší a levnější. Cena za instalaci při vzdálenosti mezi jednotkami do 5 m se pohybuje od 10 000 Kč.

S instalací vnější jednotky na fasádu u rodinného domu není problém, ale v případě svévolné montáže na fasádu bytového domu nebo památkově chráněného objektu musíme o souhlas žádat členy společenství vlastníků nebo družstva či památkového úřadu.

Foto: Bauhaus

Mobilní klimatizace ProKlima s dálkovým ovládáním je skvělá věc pro nastávající letní období. Je vhodná spíše do menší místnosti. Cena 6990 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám