Hlavní obsah

Chlupaté koberce ve stylu trávníku jsou hitem sezóny

Novinky, tnk

Projít se po huňatém koberci je radost a letošní sezóna právě takovým interiérovým kouskům přeje. Koberce svým vzhledem připomínají trávník a mají extrémně vysoký vlas. Aspirují tak na to, stát se ústředním interiérovým kouskem.

Článek

Projít se po měkoučkém trávníku je jedním z nejhezčích jarních potěšení, tak proč si podobný zážitek nedopřát i doma. Návrháři letos s materiálem nešetří a navrhují až neuvěřitelně chlupaté koberce.

.: Chlupaté koberce.

Mějte ale na paměti, že takový interiérový kousek se nehodí do domácnosti, kde je chlupatý psí mazlíček nebo kočka. Děti si koberec sice velmi oblíbí, ale čištění koberce není jednoduché, takže se tento hit hodí spíš do méně frekventovaných prostor.

.: Děti i psi mají chlupaté koberce rádi. Je třeba ale dávat pozor na psí a kočičí drápky, které by mohly koberec poškodit. Raději proto nevolte ten smyčkový.

FOTO: Novinky.cz, koberce k+k, Quelle

Optimální je umístit koberec do ložnice, měkké materiály příjemné na dotek patří totiž právě do této místnosti. Výhodou je, že koberce s vysokým vlasem zútulní prostor, takže i strohý interiér bude díky nim mnohem přívětivější.

Polyesterový koberec se nesešlape

Jedním z nejlepších materiálů pro chlupatý koberec je polyesterové vlákno, které je upevněno vlněnými uzlíky. Díky této speciální konstrukci má vlas podobné vlastnosti jako tráva. Ač se jedná o velmi jemný a měkký koberec, vlákno neslehne a nesešlape se, a vzhled koberce tak zůstává stejný.

:. Pokud nechcete mít doma zrovna kožešinu, zkuste chlupatý koberec. Vypadá jako srst ledního medvěda a je úplně stejně příjemný.

FOTO: Quelle

Čištění koberce s vysokým vlasem

Čištění koberců s vysokým vlasem raději přenechte odborné firmě, je vhodné jej provádět mokrou cestou s odsáváním. Stroje na čištění koberců pracují na bázi tzv. extrakční činnosti, což znamená, že voda s čistícím médiem je pod tlakem vháněna do čištěné plochy koberce a následně je i s nečistotami vysávána zpět do sběrného tanku přístroje.

.: Vlněný koberec z vlny připomínající trávník.

FOTO: Voivo

.: Od trávníku byste ho nepoznali.

FOTO: Voivo

Při mokrém typu čištění nedochází k nadměrnému opotřebování koberců a vytrhávání jejich vlasů. Tento způsob naopak vlasec regeneruje a dostává jej do původní polohy.

Menší chlupatý kobereček, který je možné prát v pračce, raději vložte při prvním praní do povlaku od polštáře nebo peřiny. Uvolněné kobercové vlasy vám tak neznečistí ostatní prádlo a nezanesou pračku.

Čištění skvrn na chlupatém koberci

  • Používejte jen prostředky určené přímo na koberce
  • Vždy je nejdříve vyzkoušejte na rubu nebo na lemu
  • Vyhněte se pokud možno drhnutí a tření koberce kartáčem, skvrnu byste možná vyčistili, ale strukrura koberce by zůstala porušená.
  • Základem je nanášet čistící rostředek od odkraje skvrny ke středu, díky tomu se skvrna nebude zvětšovat a nerozneesete ji po větší ploše koberce.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný koberec

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme....

Výběr článků

Načítám