Hlavní obsah

Jak vybrat správný koberec

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme. Koberec, který je určen do dětského pokoje, bude vypadat jinak než třeba do ložnice.

Článek

Když se budeme procházet obchodem s koberci, asi nás překvapí široký výběr, pestrá barevná škála a značně odlišné ceny. Zorientovat se nám chvilku potrvá. Proto si v duchu vymezíme základní požadavky a neváháme se podrobně vyptávat prodavače. Stejně tak se nezdráháme jednotlivé kusy pečlivě ohmatat a obrátit koberce i z rubové strany.

Na cenu a kvalitu má vliv zejména druh používaného vlákna a konstrukce vlasu. Za levnější se považují koberce z umělého vlákna, naopak přírodní (vlna, hedvábí) jsou dražší. Stejně tak komfortnější je konstrukce střižený vlas než kobercová smyčka. Ta se ale lépe udržuje, proto je vhodná do zatěžovaného prostoru, třeba již zmiňovaného dětského pokoje.

:.Koberce z vlny dobře absorbují hluk a udržují přirozenou vlhkost ovzduší. Velkou předností je vysoký vlas, který je konstruovaný tak, aby se nesešlapal a neslehl (Voivo).

Při rozhodování nám pomůžou symboly, které jsou na rubové straně koberce. Přehledné piktogramy nás informují o komfortu užívání (nízký, malý, dobrý, vysoký a luxusní). Také se dozvíme, zda je koberec vhodný do domácího prostředí a jakou zátěž snese. Na značkách sledujeme i doplňující vlastnosti, které nás mj. informují o tom, zda lze na koberec postavit kolečkovou židli nebo je-li kus vhodný pro místnost s podlahovým vytápěním.

Koberec si můžeme pořídit jako celoplošný nebo kusový. Kusové koberce jsou dnes mnohem žádanější, zákazníci raději investují do menšího, ale mnohem kvalitnějšího provedení. Velmi oblíbené jsou koberce ze 100% střižní vlny, které se prodávají v mnoha barevných provedeních a vzorech.

:.Koberec v retro stylu se hodí do moderního interiéru. Velké vzorování a tmavá barva opticky zmenší místnost. Materiál – vlna (Voivo).

Trendem letošního roku je ústup od „divokých“ barev a návrat k decentním tónům a jejich kombinacím. V barvách vede čokoládová, zemité odstíny hnědé, terakota, jemně oranžová, zlatá, béžová, fialová. Zákazníci jsou odvážnější a neváhají si do interiéru pořídit retro vzory (velké květy, kroužky), ale i pruhy, dále motivy, které připomínají zvířecí srst (např. zebra, žirafa).

Materiál kobercového vlákna

Od výběru materiálu se odvíjí i kvalita koberce a jeho použití v interiéru. V podstatě máme dvě možnosti. Buď si vybereme koberec s umělým vlasem nebo přírodní materiál. Mezi nejčastěji používané vlákno u celoplošných koberců patří polyamid (nylon), které je mimořádně pružné a trvanlivé. Dnes se obvykle prodává s tzv. nešpinivou úpravou, třeba Scotchgard, Teflon protection, apod.

:.Vlněný koberec je díky přirozeným vlastnostem vlny vysoce odolný vůči nečistotám. Z toho plyne i snadná údržba (Voivo).

Tento typ koberce je vhodný do zatěžovanějšího prostředí, třeba obývacího pokoje nebo do místnosti, kde si hrají děti. Cena materiálu se pohybuje zhruba od 450 korun za metr čtvereční směrem výše. Provedení s nešpinivou úpravou se pohybuje i kolem 900 korun za metr čtvereční.

Oblíbený materiál, zejména pro svou nižší cenu, je polypropylen, který velmi dobře odolává vlhku a je barevně stálý. Mezi nevýhody patří malá pružnost, proto se obvykle prodává v konstrukci smyčkových koberců. Cena je zhruba 400 Kč za metr čtvereční. Koberce z umělého vlákna se prodávají spíše jako celoplošné, zátěžové.

:.K dětské postýlce můžeme položit příjemný kruhový koberec s veselým motivem. Bosé nožky nebudou na chladné podlaze (Vibel).

Naopak kdo chce přírodní materiál (koberec vlněný, hedvábný) nebo z rostlinného vlákna (sisal, mořská tráva, kokos apod.), rozhodne se spíše pro koberec kusový. Cena koberce z přírodního materiálu je mnohem vyšší, ale kusové koberce jsou dnes zkrátka in.

V moderním interiéru se přírodní kusové koberce pokládají na dřevěné či laminátové podlahy a jejich funkce je zdobit. Kusové kvalitní koberce jsou takovým malým uměleckým dílem. Jejich barva a vzory často odrážejí módní trendy.

Koberce z přírody

Velmi oblíbené jsou především vlněné koberce pro svůj přepychový vzhled, přirozenou krásu a přírodní vlastnosti. Hospodyňky uvítají i nenáročnou údržbu. Díky tomu, že střižní vlna s obsahem tuku je mastná, odpuzuje nečistoty a rozlité tekutiny do sebe hned tak nevsákne. Přírodní vlákna navíc dýchají, absorbují vlhkost a u suchého vnitřního vzduchu ji předávají do ovzduší. Vytvářejí tedy v interiéru příjemné klima, což ocení zejména alergici. Ceny vlněných koberců jsou různé podle kvality střižní vlny, ale lze počítat zhruba s 1000 Kč za metr čtvereční směrem výše.

:.Koberec Twist je velmi příjemný na nášlap. Jde o ručně tkaný typ ze 100% novozélandské vlny (Voivo).

Krásné a přitom méně známé jsou koberce z rostlinného vlákna, které mají teplý a přirozený vzhled, umí přijímat a odevzdávat vzdušnou vlhkost. Koberce z těchto vláken lze navíc ekologicky likvidovat. Oblíbená je třeba mořská tráva, která je na omak jemná. Její velkou předností je, že z ní snadno setřeme např. vylité tekutiny, proto se hodí třeba do kuchyně. Cena koberce z mořské trávy je při velikosti 133x190x3 cm 3420 Kč za kus.

Odolnější vlákno má sisal, protože je mastnější. Sisalové koberce se navíc prodávají kromě své přírodní podoby i v široké barevné škále, včetně zajímavých dezénů. Cena sisalu při stejné velikosti je vyšší než mořské trávy, zhruba 4577 korun za kus. Koberce z kokosu jsou hrubší, mají „přírodnější“ vzhled a hodí se k rustikálnímu nábytku. Jejich cena je ve srovnání s výše jmenovanými při stejné velikosti nejnižší, zhruba 2399 Kč za kus.

Orientální koberce

Tyto koberce právem patří mezi umělecky cenné starožitnosti, které se dědí z generace na generaci. Ručně vázané koberce v zemích svého původu vymezovaly prostor k modlitbám a zároveň zdobily dům. Jejich řemeslné zpracování je velmi náročné, vyžaduje zručnost, preciznost a trpělivost.

:.Koberec z Iránu, oblast Shirvan, vazba i osnova je z ovčí vlny. Cena kolem 30 000 Kč v rozměru 120x80 cm (Interdesign).

Vzory a barevné kombinace se často předávají v rámci rodiny a jejich majitelé je nosí v hlavě (nemají před sebou tedy žádný předkreslený návrh). Záleží jen na jejich fantazii a vkusu. Vzory často odrážejí místo a historii původu vzniku, mentalitu apod. Jejich ruční vazba trvá řádově měsíce i roky. Jako materiál se používá vlna, kombinace vlna – hedvábí nebo samotné hedvábí.

Hedvábné koberečky jsou jemné, s maximální hustotou vazby, vysokým leskem a nejvíce ceněné. Na ruční vazbu se obecně používají dva typy uzlů: perský Senneh, který umožňuje propracovanější vzory a turecký Ghiordes, který je hrubší.

Jak pečovat o vlněný koberec
Koberec má vlas díky přirozenému obsahu tuku elastický, takže se opět narovnává. Je to dobrá vlastnost. Proto pod tenké nohy nábytku připevníme ploché ochranné podložky.
Při odstraňování skvrn nepoužíváme šampon na koberce, protože bychom z vlny odstranili přirozený tuk odpuzující nečistoty.
Znečištění nejlépe odsajeme savou utěrkou, kterou zatížíme. Koberec nikdy netřeme! Použijeme studenou nebo vlažnou vodu s prostředkem na praní vlny.
Koberec 3 až 4 měsíce pouští vlas v důsledku poslední fáze výroby – sestřihávání výšky vlasu. Není to vada.

Ručně vázané koberce jsou skutečným originálem, jehož cena se pohybuje od desítek tisíc směrem výše. Na jejich cenu má vliv nejen rozměr, hustota vázání, výška vlasu, počet užitých barev, ale i nápaditost motivu, symetrie vazby nebo harmonie barevných kombinací. Jen odborník pozná drobné rozdíly mezi jednotlivými orientálními koberci, kterých si laik ani nevšimne. Proto i na první pohled stejné koberce se mohou kvalitativně velmi lišit.

Orientální koberec si můžeme přivézt jako suvenýr ze zahraničí, ale mnohem praktičtější je si ho pořídit u nás doma. Jejich cena není vyšší, protože se nakupuje ve velkoobchodu. Navíc vám v prodejně fundovaně poradí a podrobně vysvětlí, jak se jednotlivé koberce od sebe liší a proč je cena právě taková. Zaručenou máme i kvalitu a pravost orientálního koberce.

:.Koberec z Iránu, oblast Ghom, vazba i osnova je z hedvábí. Cena kolem 100 000 Kč v rozměru 120x80 cm (Interdesign).

Střižní vlna orientálních koberců přijímá nečistoty velmi neochotně a pokud se nám nechtěně podaří vylít tekutinu, zůstane na povrchu, nevsákne se. Materiál dokonce zvládne i plamen ohně, například žhavé konce cigaret nebo jiskry z krbu neudělají velkou škodu. Většinou postačí skvrnu po propálení jednoduše odkartáčovat.

Zaschlé skvrny ošetříme čisticím přípravkem pro praní vlny rozpuštěným ve studené vodě. Postupujeme od okraje ke středu skvrny a příliš netřeme, pouze lehce. Při běžném úklidu používáme k vysátí prachu hladkou trysku vysavače, nikdy rotační kartáče. Orientální koberce nečistíme chemicky, proto je nedáváme do běžné čistírny koberců. Potřebují odbornou péči a speciální zacházení.

Co vědět před koupí

• Koberec se smyčkovým vlasem je jednodušší na údržbu.

• Střižený vlas je hustší a komfortnější než smyčkový.

• Koberec zabírá poměrně velkou plochu, proto dokáže pokoj opticky prosvětlit, zvětšit, zmenšit, rozlišit komunikační a relaxační zóny apod.

• Pamatujme, velké vzory a tmavá barva koberce místnost opticky zmenšují. Drobné dekory a světlá barva naopak zvětšují.

• Životnost koberce je dána poměrem hustoty vlákna k výšce vlasu. Nebojme si přímo v obchodě koberec pohladit rukou a bedlivě ho prozkoumat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám