Hlavní obsah

Čeští studenti usilují o vítězství v prestižní soutěži. V Buštěhradě vyroste Firstlife

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slavnostním poklepáním základního kamene započala ve středu v Buštěhradě stavba nástavby studentské koleje nazvané Firstlife. Jde o projekt, jímž se budou čeští studenti prezentovat v letošním ročníku mezinárodní soutěže Solar Decathlon Europe. Tým ČVUT pojmenovaný stejně, Firstlife, zpracovává téma „Rekonstrukce a nástavba studentských kolejí“.

Foto: Tým Firstlife

Čeští studenti plánují v soutěži Solar Decathlon letos uspět s návrhem modulárního řešení nástavby studentských kolejí.

Článek

V rámci soutěže mají studentské týmy za úkol navrhnout, postavit a provozovat během soutěže a veřejných přehlídek udržitelný, efektivní a inovativní dům využívající obnovitelné zdroje energie.

ČVUT a její studenti bodovali v soutěži již v minulosti, v roce 2013 v Kalifornii získali celkově třetí příčku se svým projektem Air House. Letos se nový tým bude snažit zaujmout porotu projektem nástavby na střeše studentské koleje Větrník v pražském Břevnově. (Stavba ovšem začala v Buštěhradě, na půdě Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB), kde vzniká reprezentativní výsek z projektované nástavby kolejí.)

„Tyto typy kolejí se stavěly především od 60. do 80. let 20. století a většina z nich tak potřebuje zlepšení, zejména snížení energetické náročnosti budovy. Naším cílem je těmto výzvám čelit vývojem modulárního systému, který umožňuje přidání podlaží nad stávající budovu a rozšíří tak její ubytovací kapacity, které splňují aktuální životní standardy,” popisují autoři z týmu Firstlife.

Jedno patro přibude v horní části uličního křídla a dvě na bočních křídlech budovy Větrník. „Náš návrh nabídne ubytování pro více než 70 studentů, přístavba ale nebude sestávat pouze z nových studentských pokojů. Máme v úmyslu rozšiřovat i společné prostory a umožnit tak rozkvět společenského života,” dodávají.

Projekt nástavby kolejí není pro tým nikterak teoretickou záležitostí. Naopak těží z vlastních zkušeností autorů, kteří na kolejích bydlí, a tak vědí velmi přesně, co těmto stavbám nejvíce chybí a kde jsou jejich největší slabiny.

Studenti ČVUT projektem energeticky soběstačného rodinného domu nadchli Ameriku

Tipy a trendy

Projekt nástavby odpovídá zásadám trvale udržitelné výstavby. Základním materiálem je tedy dřevo, izolaci zajistí dřevovláknité desky. Jádrem energetického řešení jsou fotovoltaické panely s bateriovým úložištěm, tepelné čerpadlo vzduch – voda a nucené větrání s rekuperací tepla a vlhkosti.

Autoři kladou důraz na prefabrikaci, nízkou energetickou náročnost a v neposlední řadě - dílo navrhli tak, aby je bylo možné vytvořit na dalších, typologicky obdobných budovách.

Při porovnávání všech přihlášených děl bude soutěžní porota hodnotit jak celkové projektové řešení, tak projekt a skutečnou realizaci reprezentativního funkčního výseku tzv. demonstrační jednotky.

Po testech provedených v UCEEB bude proto jednotka převezena do Wuppertalu ve spolkové republice Severní Porýní-Vestfálsko. V Německu se bude konat poslední výstava soutěže. Prototypová jednotka bude obsahovat veškeré prvky navržené pro přístavbu Větrník, aby poskytla model navrženého řešení v měřítku 1:1.

Český Air House není domek do katalogu, ale experimentální prototyp

Tipy a trendy

Kromě díla českého týmu se ve Wuppertalu objeví domy dalších 17 týmů z Evropy a Asie. Němečtí pořadatelé soutěže vybrali pro projekt ČVUT trvalé umístění v tamějším Solárním kampusu, aby měli možnost dlouhodobě ověřovat deklarované vlastnosti nástavby. Objekt se zároveň stane přirozeným prvkem propagujícím udržitelnou výstavbu v okolí kampusu.

„Určitě tam bude budova samotná, ale hodláme zajistit i environmentální, kulturní a sociální aspekty návrhu. Proto plánujeme udržitelné aktivity, jako jsou swapové trhy a kulturní akce, koncerty a otevřené galerie. Připravujeme také několik překvapení, protože chceme návštěvníkům domu Firstlife poskytnout co nejlepší studentský zážitek,” slibuje stejnojmenný studentský tým.

Anketa

Bydleli jste také jako studenti na kolejích?
Ano
61,7 %
Ne
38,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám