Hlavní obsah

Černobílé variace

Právo, Gisela Růžičková

Barvy ovlivňují naši náladu, přispívají k vyrovnanosti organismu a působí i na naše zdraví. Černá a bílá dokážou ještě víc. Dvě barvy, které se drží na výsluní několik let, se vyjímají také v moderním interiéru.

Článek

Doplňují se jako den a noc. Navozují představu šíře a velikosti. Bílá zvětšuje, černá zmenšuje. Nepochybně lze takto vnímat i zařízení a doplňky, které máme v interiéru. Bílá barva světlo odráží, takže bílé věci vypadají světle a velkoryse. Bílá září i oslňuje, proto se dobře kombinuje s jinými barvami, především s černou. Ta naopak veškeré světlo pohlcuje, vytváří pocit určité tajuplnosti a elegance. Černou a bílou, typicky zimní barvy, oživí ostré pastelové barvy, jako je jasně červená, azurově modrá, zářivě žlutá či jedlově zelená.

Co prozrazuje bílá

Je symbolem čistoty a vznešenosti. Ti, kteří ji preferují, mají sklony k perfekcionismu a smělým plánům. Kladou důraz na svou pověst, ale navenek se chovají chladně a věcně, mají smysl pro výhodné obchody.

Spolehlivost, upřímnost a pravdomluvnost jsou vlastnosti, kterými se vyznačují. Velmi důležité jsou pro ně čistota a pořádek. Odmítání bílé poukazuje na vnitřní prázdnotu či strach.

Co symbolizuje černá

Je tajuplná, vyjadřuje vnitřní přání. Milovníci černé vystupují jako osobnosti, které se dokážou dobře přizpůsobit a prezentovat. Černou upřednostňují lidé, kteří mají rádi riskantní situace, ale přitom chtějí zůstat neproniknutelní.

Odmítání černé signalizuje, že si nenecháme nahnat strach něčím ohrožujícím a máme správný poměr k životu. Žijeme sebevědomě a snadno překonáváme překážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám