Hlavní obsah

Bydlete ekologicky, uleví se přírodě i vaší peněžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeba jen malé nepatrné změny v chování a ve vybavení domácnosti můžou vést k životnímu stylu šetřícímu nejen přírodu, ale i rodinnou peněženku. A není to složité.

Foto: Bonami

Trvanlivé potraviny kupujeme ve větším množství do vlastních nádob a dóz, které ukládáme v komoře

Článek

Třídění odpadu je naprostou samozřejmostí. Někdo jde ještě o krok dál a snaží se, aby odpad vůbec nevznikal. Nemusíme mít všichni ideální „zero waste“ domov. Počítá se i snížení množství obalů na minimum, jejich správné rozdělení, případně efektivní využití bioodpadu. Nezapomínáme na možnosti upcyklace, tedy přeměnu odpadového materiálu a produktů v nové věci lepší kvality.

Do interiéru volíme nejlépe ryze přírodní materiály, používáme ekologické čisticí prostředky. A nejen to! Šetříme vodou, vyrábíme elektřinu z obnovitelných zdrojů energie, přičemž pozitivní roli hraje i energetická nezávislost a dlouhodobá finanční úspora podpořená státními dotacemi.

Co nejméně odpadu

Potraviny s delší trvanlivostí jako luštěniny, těstoviny, mouka, cukr se dají nakupovat v bezobalových obchodech do vlastních nádob. To platí i pro koření, kávu a sypané čaje. Do kávovarů pořídíme kompostovatelné kapsle. Kupujeme ekodrogerii stáčenou do opakovaně použitelných lahví.

Třídíte oleje a tuky správně?

Jak na to

Odpad důkladně doma třídíme např. do plastových košů, tašek a boxů různých barev a velikostí a vynášíme do speciálních kontejnerů. Větší množství použitého potravinářského tuku odléváme do vhodných nádob. Nikdy ho nesplachujeme ve WC ani nevléváme do umyvadla!

Nezapomínáme na možnost kompostování bio odpadu přímo doma, vždy za doporučených podmínek. Již několik let je trendem tzv. vermikompostování, kdy zpracování bio odpadu obstarají kalifornské žížaly (Eisenia andrei). Pochutnají si na rostlinných zbytcích, jež projdou jejich trávicím traktem. Výsledkem je velmi kvalitní hnojivo pro pokojové rostliny i zahrádku. Tzv. žížalí čaj před použitím ředíme 1:10 s vodou. Komu se příčí myšlenka na účelovou komodu se žížalami v obýváku, může vsadit na zpracování slupek z ovoce a zeleniny, zbytků vařeného jídla a starého pečiva atd. procesem fermentace sušenými bokashi bakteriemi. Bokashi čaj slouží k přihnojování rostlin, avšak v ředění 1:100, protože je hodně kyselý.

Správné třídění

Žlutý kontejner je určený pro plasty (sáčky, igelitové a plastové tašky, PET láhve, kelímky od mléčných výrobků).

Modrý kontejner slouží pro sběr papíru, kartonů, lepenky i knih bez vazby.

Zelený a bílý kontejner jsou na sklo. Do bílého patří čiré sklo. Láhve různých barev a lékovky patří do zelených kontejnerů.

Hnědý kontejner je místem pro jakýkoliv biologicky rozložitelný odpad.

Šetříme vodu i energii

Investujeme do moderní pračky a myčky nádobí ideálně třídy A. Většinou si sami naprogramují nejšetrnější spotřebu vody i elektrické energie. Zapínáme je vždy plné na 80 %. Používáme ekologické tablety do myčky a eko prací prostředky.

Nezbytnou součástí vodovodních baterií v kuchyni a koupelně jsou perlátory. Provzdušňují, a tím redukují objem tekoucí vody, aniž bychom pocítili diskomfort při hygieně.

Ve sprše spoléháme na sprchovou hlavici s regulací průtoku a tlaku vody. Rychlá sprcha šetří vodu více než vana naplněná po okraj.

U toalety použijeme systém start stop či duální splachování s využitím menšího tlačítka na spláchnutí třemi a méně litry.

Během vaření nezapomínáme na pokličky, jídlo připravujeme na plotnách, které velikostí odpovídají dnu hrnců a pánví. Elektrické plotny a sklokeramické desky lze vypínat před závěrečnou dobou smažení, pečení a proces nechat „dojít“. Zdravé a ekonomické je vaření v páře.

Uklízíme s párou

Snížit spotřebu elektřiny, vody i mycích prostředků lze i jinak než snížením frekvence údržby a úklidu. Vedle parní myčky nádobí a parní pračky máme k dispozici parní čističe na rozličné druhy povrchů. Parní čištění je založeno na principu velice rychlé přeměny studené vody na horkou páru, která je vytlačována přes trysku ven z čističe. Pára pomáhá při pravidelném mytí a údržbě, lehce odstraní nečistoty i v těžko dostupných místech a rozpustí mastnotu. Bonusem je, že vysoká teplota zahubí běžné bakterie a zneškodňuje obalené viry.

Tipy pro dům: Jak na tepelné zisky a více světla

  • Obytné zóny situujeme na osluněnou část stavby, tj. jižní a západní stranu.
  • Technické zázemí, vstup, garáž, koupelny a šatny umístíme do severního neosluněného úseku stavby.
  • Dětské pokoje mají směřovat na západ, ložnice rodičů může být orientována na východ.
  • Z hlediska tepelného zónování je důležité správně vymezit vnitřní vytápění interiéru, který dostatečně tepelně izolujeme od vnějšího prostředí a nevytápěných prostorů.

Zelené střechy pomohou ušetřit energie v zimě i v létě a zároveň pročistí vzduch ve svém okolí

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám