Hlavní obsah

Bydlení ve stylu High-tech není pro romantičky

Průmyslový styl, neboli styl High-tech, vznikl nejprve v architektuře a poté se ukázal inspirativním i pro bytový interiér. To bylo v 70. letech. Dnes jsou nábytkové kusy ve stylu High-tech běžnou součástí nabídky výrobců nábytku. Pojďte se podívat, co všechno styl High-tech skrývá a čím je inspirativní. Zapomeňte ale na volánky a růžovou barvu. High-tech není pro romantičky, je to drsný styl.

Foto: Wadia, Novinky

Špičkové spotřebiče jsou nezbytnou součástí interiéru v High-tech stylu. Je na ně upřena pozornost.

Článek

Hlavní inspirací tohoto stylu je předně moderní technologie - inspirací jsou vymoženosti, funkčnost a použití průmyslových materiálů. Průmyslovými materiály rozumíme koberce z plstí používané při stavbách, cihly, litou podlahu nebo gumovou podlahovinu používanou v nemocničních halách.

.: Cihlová dlažba je v High-techovém interiéru dovolena v koupelně i v kuchyni.foto: Právo/archiv AKA

Tyto materiály mají jednu dobrou vlastnost - jsou velmi levné. Preferovanou barvou je uhlově černá a všechny odstíny šedé.

Interiér je plný surových materiálů

V interiéru nalezneme velké prosklené plochy, vystupující surové cihly na stěnách, kovy a plast. Zapomeňte tedy na klasické materiály - na dřevo, na klasické bílé zdi, na vlněné koberce. High-tech styl vyžaduje jiné, nové, neopracované - surové materiály. Stěny mohou být klidně pouze z betonu.

Nábytek je až ostentativně technicistní - police vypadají že jsou v pohybu, na křeslech jsou všechna funkční zařízení. Vše je viditelné - šrouby a matice, páky a páčky - nic není skryto.

.: Jedna z nejoblíbenějších pracovních High-techových židlí - židle Aeron. Pyšní se mnoha funkcemi: má výškovou nastavitelnost, regulovanou tuhost, nastavitelnou bederní opěrku i područku aj.foto: www.at-net.cz

Odhalována je konstrukce nábytku i stavby, v bytě ve stylu High-tech nalezneme obnažené nosné ocelové sloupy a podpěry. Kabely a trubky jsou odhaleny. Z konstrukčních nezbytností se tak stává žádoucí součást designu.

.: Netradiční posezení na rourách - nápad designéra Roberta Öhmana.foto: soutěž Red Dot Design

A jak vypadá taková High-techová stavba? Třeba jako Centre Pompidou v Paříži. Veškeré technologické zařízení je na této budově umístěno na vnější straně skleněné fasády. Při prvním otevření vzbudila tato architektura skandál, nyní je opěvována. Výraznou dominantou interiéru jsou eskalátory.

.: Centre Pompidou - konstrukce je zcela odhalena (vpravo dole: detail).foto: www.parisdigest.com, www.galinsky.com

Dnes se styl High-tech v interiéru většinou mísí s minimalismem. Jen málokdo totiž touží žít v jeho surové nevlídné náruči. High-tech styl se opravdu nehodí pro romantičky. Je to drsný styl pro ty, kteří se obdivují možným funkcím více než líbivé estetice.

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám