Hlavní obsah

Budova čínské nemocnice připomíná svým tvarem toaletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidská představivost a náhoda stojí někdy za těmi nejpodivnějšími názvy budov. Příkladem je budova nemocnice v čínském městě Nan-ning, v Kuang-si, tedy Čuangské autonomní oblasti. Té totiž na internetu téměř neřeknou jinak než „Toaleta“. Příchozí návštěvník nemá šanci poznat proč, ale jakmile si prohlédne fotografie z výšky, je vše jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Budova čínské nemocnice připomíná tvarem toaletuVideo: Reuters

 
Článek

Je to až úsměvné, nebo naopak k naštvání. Zatímco někdy se architekti snaží, seč mohou, aby jejich budova připomínala určitý tvar či předmět a po jejím dohotovení se pak diváci dohadují, zda tomu tak opravdu je, jinde se taková podoba vyloupne úplně sama.

Ovšem, ne vždy to musí být podoba lichotivá. A to pak může být už problém. Aby toho nebylo málo, veřejnost vždy přikvačí s přízvisky, jež milosrdenstvím právě neoplývají.

Přesně takový byl osud budovy Mezinárodní nemocnice Kuang-si v čínském Nan-ningu. Stojí na ploše 187,5 tisíce metrů čtverečních a její tvar vyhlíží na první pohled a zejména ze země velmi příjemně a moderně: základem je budova prostého tvaru kvádru umístěného na výšku.

K ní je připojen několikapodlažní kruhový ochoz vyplněný vnitřními křídly a nádvořími. A tady nastává problém.

Zatímco při pohledu z ulice nemocnice působí jako relativně běžná moderní budova, na leteckých snímcích, zejména z některých úhlů, stavba jako celek nápadně připomíná toaletu s rezervoárem za sebou.

Dobře je to patrné na záběrech, které v minulých dnech přinesla agentura Reuters. Při pohledu na ně je člověku hned zřejmé, proč si na internetu stavba ihned vysloužila  pojmenování Toaleta.

Pomáhá zachraňovat lidské životy

Ač se možná uživatelé internetu na úkor tvaru stavby za 1,5 miliardy jüanů (přes 5,34 miliardy korun) baví, lékaři, kteří v ní pracují, si její uspořádání pochvalují.

Právě kruhový ochoz a spojovací křídla umožňují neviditelné propojení jednotlivých pracovišť, mezi nimiž lze takto pacienty přemisťovat mnohem rychleji.

Není jediná

Nemocniční budova přitom není jedinou v zemi, která je k toaletě připodobňovaná. Stejný osud stihl i o několik let starší stavbu, která patří do kampusu Severočínské univerzity vodních zdrojů a elektrické energie v Čeng-čou, v provincii Che-nan. I ta si hned po svém dokončení v roce vysloužila přezdívku „Toaleta”.

Tato část univerzity je určena pro její absolventy, kteří zde nacházejí prostor a podmínky pro nastartování vlastní profesní kariéry.

Překvapivě ani v tomto případě, navzdory zaměření univerzity, nebyla podoba s toaletou záměrem architektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám