Hlavní obsah

Barrandovské terasy, skvost éry černobílých filmů, brzy opět zazáří

Novinky, Kristýna Křížová

Jedna z perel funkcionalismu - Barrandovské terasy na skále nad Vltavou stále chátrá. Soukromý majitel sliboval stavbu opravit už před šesti lety, nyní se chce do opravy snad opravdu pustit. Vrátit stavbě dřívější krásu je stále ještě možné. Jak, to nám nastínil architekt Ladislav Kuba. Dopravní infrastruktura pod skálou ale nedovolí, aby se dříve tolik oblíbená restaurace Terasy znovu stala klidným místem k odpočinku.

Článek

Dominantou stavby je památkově chráněná restaurace ve tvaru vlnovky, která tvarově perfektně zapadá do prostředí. Z dálky zaujme majákovitá vyhlídková věž jednoduchého tvaru. Ta sloužila i jako větrací šachta, která odváděla výpary z přetížené kuchyně. Barrandovské terasy se svým geometricky čistým architektonickým tvaroslovím jsou působivým symbolem poetiky prvorepublikového Barrandova.

Přestavbu navrhlo studio Kuba a Pilař architekti

Autory návrhu přestavby Barrandovských teras je studio Kuba a Pilař architekti. Podle architekta Ladislava Kuby je na jižní straně areálu navrženo dvoupodlažní esovitě prohnuté podélné těleso s apartmány. V místě původního baru Trilobit je hmota navýšena o další podlaží.

Novinkám zároveň potvrdil, že se znovuvybudováním baru Trilobit se nepočítá a vzhledem k tomu, že má přilehlý bazén jiného majitele, tak se nepočítá ani s jeho znovuzačleněním do objektu.

Barrandovské terasy nechal postavit otec Václava Havla

Terasy, ale i krásný bar Trilobit a dnes zarostlý plavecký bazén nechal postavit inženýr Václav Maria Havel, otec bývalého prezidenta Václava Havla. Terasy pro něj navrhl architekt Max Urban. Ten vypracoval plány celého území. Vyhlídková restaurace byla slavnostně otevřena v roce 1929.

Funkce stavby na Barrandově - sloužit jako odpočinkové výletní a rekreační místo - byla nejdůležitější, architektonická forma pak funkci následovala.

Inspirací byl Cliff House, stavba s obdobným umístěním

Inspirací pro stavbu se stal Cliff House na pobřeží Tichého oceánu v San Franciscu. Hotel a restaurace v jednom, který funguje od roku 1863 a jehož hlavní devizou je nádherný výhled na oceán a na pláž. Stavba byla jednoznačně založena na zdařilém zasazení do prostředí.

Cliff House byl inspirací nikoli pro svou architekturu, ale pro nevšední a zdařilé umístění do okolí. Havlovi tím rekreační komplex naprosto učaroval.

Architekt by byl dnes zklamán

Dominantou stavby je restaurace Terasy, i tu navrhl architekt Max Urban. Ten měl pro filmové prostředí Barrandovských teras slabost, sám byl totiž filmařem. Věnoval se hlavně urbanistice a kdyby viděl, jak se změnilo okolí jeho působivé stavby, určitě by byl velmi zklamán.

Foto: ČTK

Dostavba a rekonstrukce areálu zahrne především generální opravu původní restaurace a vyhlídkové věže, která bude v maximální míře přístupná veřejnosti. Funkcionalistický interiér by měl být zachován.

Stavba by sice měla dostat podobu, kterou měla v době svého vzniku v třicátých letech. Kvůli svému okolí, kde jezdí tramvaj, auta i vlak, se ale klidného prostředí už nikdy nedocílí.

Dnes už totiž místo zdaleka není tak poetické, jak bývalo. Krásná funkcionalistická stavba přišla o své kouzlo kvůli silniční infrastruktuře, která výhled na údolí kazí a ruší dřívější krásu výhledu na klidnou Vltavu.

Areál měli oblíben milovníci vodních sportů

Návštěvníci kdysi využívali v rámci Barrandovských teras i přilehlého padesátimetrového bazénu se skokanskou věží a velkými tribunami pro přihlížející.

Bazén sloužil řadě sportovních společenských událostí, měl ale díky své poloze i velkou nevýhodu – v odpoledních hodinách byl zastíněn a skalnaté prostředí dobře drželo chlad. A tak se traduje, že v něm byla nejstudenější voda v širokém okolí. I jeho (pro bazén nevhodně zvolená) dispozice pak byla příčinou rychlého zchátrání.

Bar Trilobit byl oblíbeným společenským místem

Oblíbený bar Trilobit, který byl přistavěn na jižní části teras, býval v provozu až do časných ranních hodin. Dnes z něj zbyly jen ohořelé trámy. Před devíti lety jej totiž vypálili bezdomovci.

Foto: ČTK

Kdysi velmi oblíbený bar Trilobit.

Havlova rodina Barrandovské terasy prodala soukromé firmě. Vlastníkem je dnes společnost Barrandovské terasy a.s., po rekonstrukci má objekt sloužit i jako hotel. Výletním místem pro masy se ale terasy nestanou, tři tisíce jídel denně jako kdysi se zde vařit nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám