Hlavní obsah

Architekti rekonstruovali dům jen částečně. Majitelé si zbytek dodělají sami

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemí svého domu se rozhodli proměnit manželé žijící na předměstí japonského města Jasu, v prefektuře Šiga. Jejich velkým koníčkem je kutilství, a tak jejich hlavním přáním bylo, aby veškeré proměny nebyly úplné, aby měli možnost si spoustu věcí dodělat sami. O pomoc s návrhem rekonstrukce požádali místní architekty ze studia ALTS Design Office.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai (9x)

Nově zařízený interiér lépe odpovídá modernímu způsobu života a představuje pro majitele změnu ve stylu života.

Článek

Dvoupodlažní dům je sice dřevěný, na rozdíl od okolní zástavby má však ocelový rám. Stojí na nevelkém pozemku o výměře 240 m². Dům má celkovou plochu podlah 101 m², samotné přízemí má pak 52 m².

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Interiér působí na první pohled mírně nedořešeným dojmem. To je ale záměrně, majitelé si budou spoustu věcí dodělávat ještě sami.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Majitelé domu si přáli jednak otevřít přízemí směrem do zahrady a oba prostory tak pokud možno propojit. Zároveň chtěli uspořádání prostoru, který obývali už několik desítek let, pozměnit a osvěžit.

Potíž, na kterou architekti při promýšlení projektu narazili, činil právě ocelový rám a další kovové části konstrukce, které příliš mnoho změn neumožňovaly, pokud se nemělo významným způsobem zasahovat do celé stavby.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Ústí schodiště je kryty černou stěnou.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Kuchyň je řešena formou kompaktního ostrůvku s varnou plochou a dřezem. Na něj plynule navazuje jídelní stůl.

V praxi proto mohli navrhnout jen mírné úpravy, které sice zahrnují změny v uspořádání přízemí, ale nově jsou jednotlivé funkční zóny odděleny jiným způsobem než jenom příčkami a přepážkami.

Architekti jako prostředek pro odlišení funkčních zón použili i různé výšky podlahy. Centrální společenský prostor vyzdvihli o něco výše a navrhli pro něj dřevěnou krytinu. Naopak, více soukromé zóny jsou o několik centimetrů níže a mají podlahu z leštěného betonu.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

k odlišení jednotlivých zón interiéru slouží rozdílná úroveň a také jiný typ podlahy .

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Část interiéru a některé prvky jsou již hotové, jiné záměrně čekají na dokončení.

Přízemí v dřívější podobě bylo uspořádáno více tradičně, velkou část zabírala tzv. japonská místnost, tj. prostor pokrytý rohožemi, bez nábytku. Kuchyň pak byla v těsném sousedství s koupelnou. Vstup do domu byl od jeho interiéru výrazněji oddělen, na něj navazovala chodba, z níž vedly schody vzhůru do horního patra.

Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai
Foto: Masahiko Nishida, Fuji-Shokai

Nově se kuchyň v podobě kompaktního ostrůvku s varnou plochou a dřezem přesunula na místo původní japonské místnosti a v centrální společenské zóně na něj plynule navazuje jídelní stůl pro čtyři osoby.

V místě někdejší kuchyně pak vznikla šatna. S ní sousedí studijní kout, zatímco obývací pokoj je zařazen do soukromých zón, navazuje na kuchyň a těsně sousedí se vstupem, který není od interiéru přízemí už nijak výrazně oddělen. Na rozdíl od schodiště, které pohledům ze středu prostoru zakrývá výrazná černá stěna.

Foto: ALTS Design office

Stav přízemí před (vlevo) a po rekonstrukci.

Během rekonstrukce architekti část interiéru ponechali záměrně s odhalenými nosníky a dalšími stavebními prvky tak, aby si majitelé mohli vzhled svého domova upravit, vytvořit a zařídit podle svého.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám