Hlavní obsah

Aktivní nanostěna spolehlivě vyčistí vzduch

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se objevil nový revoluční nanonátěr FN® s obchodním názvem Aktivní nanostěna (pro interiéry) a Aktivní nanoštít (pro exteriéry). Jeho výjimečnost spočívá ve vysoce účinném čištění vzduchu od všech organických škodlivin, jako jsou viry, bakterie, spory, plísně, alergeny, karcinogenní látky či výfukové zplodiny.

Článek

Aktivní stěna funguje jako čistička, která potřebuje ke svému provozu pouze denní světlo (případně zdroj UV paprsků v místnostech bez oken) a o svoji údržbu se postará sama. Nátěr se aplikuje na stěnu nebo strop v interiéru, kde dosahuje vysoké účinnosti.

Unikátní složení suspenze vytvoří po nanesení a zaschnutí strukturovanou mikrovstrvu, která má na povrchu zvýšené množství fotoaktivních nanočástic oxidu titaničitého. Čisticí proces je aktivován ultrafialovým zářením, které je přirozenou součástí denního světla. V prostorech, kde je světla nedostatek, lze potřebné UV záření zajistit samostatnými zdroji.

Jak funguje? Škodlivé částice se při dopadu na ošetřenou plochu rozloží na neškodné molekuly oxidu uhličitého a vody. Aktivní stěna likviduje pouze škodlivé mikročástice, pro člověka ani ostatní obyvatele domácnosti není při dotyku ani náhodném požití nijak nebezpečná.

Aktivní stěna je chytrá

Aktivní stěna je speciálně vyvinutá pro čištění vzduchu v místnostech. Zbavuje vzduch škodlivin, jako jsou viry, bakterie, alergeny, plísně a další zdraví ohrožující organické mikročástice. Dokáže během 24 hodin odstranit ze vzduchu běžné místnosti 1 kg organických škodlivin.

Nátěr bezesporu přivítají domácnosti s alergiky, ale je řešením pro všechny, kdo chtějí žít v příjemném a zdravém prostředí. Kromě škodlivin nátěr odstraňuje ze vzduchu také zápach a kouř. Je proto mimořádně vhodný i do místností, kde se kouří nebo vaří. Díky aktivnímu povrchu nátěru dochází k samočištění a podkladové plochy tak zůstávají déle čisté.

Nanonátěr je bezpečný

Nanočástice TiO2 (oxid titaničitý) jsou zdravotně nezávadné. Setkáváme se s nimi bez jakýchkoli zdravotních následků již více než sto let v podobě pigmentu titanové běloby. Ta se běžně využívá k výrobě barev na malování interiérů i exteriérů. Pigment titanové běloby obsahuje také určité procento TiO2 ve formě nanočástic. Při styku nechráněné pokožky s povrchem funkčního nátěru, kde je obsaženo vysoké množství fotokatalyticky aktivních částic, nemůže dojít k žádnému popálení ani k jiným zdravotním problémům.

Fotokatalýza zde probíhá jen na úrovni mikroskopických částic. Aktivní stěna je jedinečný produkt, který pomáhá chránit zdraví a je zcela bezpečný. Kde se ještě vyskytuje oxid titaničitý? Nalezneme ho v potravinách pod označením E 171, tedy např. ve šlehačce ve spreji či bílém pečivu, zubní pastě, jogurtech, bonbónech, lécích ve formě potahovaných tablet, kosmetických přípravcích (opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem), ale i ve všech plastech, na papíře, prostě všude.

Aktivní vrstva vydrží dlouho

Jedinou podmínkou pro aktivní nátěr je světlo. Pokud je v místnosti dostatek světla, aktivní vrstva má samočisticí schopnosti, nezanáší se a udržuje si stále stejný vzhled. Navíc chrání a přibližně trojnásobně prodlužuje trvanlivost podkladové malby. Aplikuje se stejně jako barvy, nejlépe stříkáním, válečkem nebo štětcem.

  • Nelze ji použít na klížené hlinkové nátěry, v takovém případě by se oloupala.
  • Na všechny ostatní běžné povrchy ji lze aplikovat, optimálně na akrylátové nebo silikátové nátěry, na beton, zdi, pórovité materiály, cihly atd. Drobná poškození snadno opravíme válečkem nebo štětcem, i když to většinou není nutné.
  • V případě, že se rozhodneme znovu vymalovat a nanovrstvu přetřít barvou, její funkce skončí a musí se opět nanést na povrch nové malby.

Na strop, nebo na stěnu?

Výrobce jednoznačně doporučuje ošetřit jak strop, tak stěny. Už kvůli tomu, že se tak výrazně zvýší celková účinnost nátěru. Ošetření stropů se obvykle navrhuje jako kompromis z ekonomických důvodů. Také z hlediska cirkulace vzduchu je strop nejúčinnější plochou plně postačující k vyčištění vzduchu od organických látek. V kombinaci se stropem lze navíc dobře použít vhodně rozmístěná aktivační světla, která zajistí samočisticí funkci i v noci.

Účinnost nanonátěru

  •  Vyčistí do půl hodiny 10 m2 od cigaretového kouře.
  • Pomůže při astmatu, je-li jeho příčinou cokoli dráždivého v ovzduší.
  • Neublíží pokojovým květinám, naopak květiny vydrží déle.
  • Neuškodí ani domácím zvířatům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám