Hlavní obsah

Studenti navrhli energeticky soběstačné rodinné domy

Novinky, kor

Český ostrovní dům je projektem podporujícím stavbu energeticky soběstačných domů u nás. Díky stejnojmenné studentské architektonické soutěži vznikla dvacítka návrhů domů, které vyrobí celoročně tolik energie, že pokryjí svoji spotřebu a jsou nezávislé na inženýrských sítích.

Foto: Matouš Juráň, Josef Konečný, Kristýna Ulrychová

Vítězný projekt soutěže z dílny týmu Matouše Juráně, Josefa Konečného a Kristýny Ulrychové.

Článek

Letošní, druhý ročník soutěže přinesl dvacet propracovaných konceptů hospodárných rodinných domů. Porota z nich nakonec vybrala šest nejlepších, díky nimž vypadá budoucnost bydlení o poznání pozitivněji.

Letošním vítězem se stal tým Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně, studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze. Jejich vize šetrněji fungujícího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu zaujala porotu nejen svou podobou, ale především chytře vymyšleným systémem fotovoltaických panelů v kombinaci s domácím bateriovým úložištěm.

Foto: Filip Kačmář

Projekt oceněný druhým místem v soutěži Český ostrovní dům.

Druhá místa letos udělila porota hned dvě. Ocenila tak návrh Filipa Kačmáře z Fakulty architektury brněnského VUT a Tadeáše Hlaváčka z architektonické fakulty pražské ČVUT. Třetí místo získal společný projekt studentů katedry architektury ČVUT Nikolety Slovákové a Tomáše Vaněčka.

Foto: Tadeáš Hlaváček

Návrh Tadeáše Hlaváčka obsadil sdílené druhé místo.

„Žádný ze soutěžních projektů nelze brát jako hotovou věc, jedná se vždy o soubor nápadů a možných řešení, což by se pro realizaci muselo výrazně dopracovat,“ uvedla odborná vedoucí Českého ostrovního domu Jana Hořická.

Foto: Nikoleta Slováková, Tomáš Vaněček

Projekt z dílny Nikolety Slovákové a Tomáše Vaněčka obsadil třetí místo.

Soutěž funguje ve spolupráci s pražskou stavební fakultou ČVUT, Fakultou architektury VUT v Brně a VŠTE v Českých Budějovicích. Oficiální záštitu nad soutěží poskytlo mimo jiné i ministerstvo životního prostředí.

Projekt vznikl v roce 2016 s cílem urychlovat nástup šetrnějších technologií do běžné české zástavby. Za své snažení již získal prestižní ocenění za udržitelnost a společenský přínos od Asociace společenské odpovědnosti a Centra OSN v Praze.

Foto: Vojtěch Lichý, Petr Pávek

Vizualizace realizačního projektu Český ostrovní dům plánovaného na druhou půlu roku 2018.

„Elektřina se stále ve velkém vyrábí z uhlí, zažíváme nevídaná období sucha, k tomu všemu skokově roste globální populace. Je proto rozumné a racionální pátrat po lepších možnostech provozu našich budov,“ uvedl autor projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh, jenž věří, že soutěžní studentské koncepty budou inspirovat širokou veřejnost a podnítí tak diskusi o budoucnosti staveb a bydlení obecně.

Foto: Vojtěch Lichý, Petr Pávek

Vizualizace návrhu interiéru soběstačného domu.

„Studenti zapojení do projektu přinášejí výzvu našim odborným partnerům. Ukázali, že výsledky jejich spolupráce jsou pro všechny osvěžující a užitečné,“ říká dále Podruh a dodává, že projekt spolupracuje s evropskými lídry na poli solárních technologií, vodního hospodářství nebo s energetickými společnostmi.

Foto: Vojtěch Lichý, Petr Pávek

Vizualizace návrhu interiéru soběstačného domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám