Hlavní obsah

Starý panelákový byt proměnila rekonstrukce v moderní a praktický domov

Když chcete změnit styl a pořádně si vylepšit bydlení, nemusíte se za každou cenu stěhovat. Stačí se obrátit na dobrého architekta. Majitelce bytu na Praze 9 se takové rozhodnutí vyplatilo.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Článek

Architektka Dita Héderváry pracovala od začátku s minimem. V malém bytě v panelovém domě z počátku osmdesátých let minulého století chyběly úložné prostory, musela hlídat rozpočet, stejně tak se držela požadovaného střídmého barevného základu.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Renovaci se povedlo dokončit za tři týdny včetně pokládky koberců a instalace osvětlení a závěsů. Během krátké doby se dvoupokojový byt s plochou 45 m2 změnil k nepoznání. Majitelka zůstala v původním domově, ale získala komfortní příjemné bydlení.

Se sportovním přístupem

Návrh na zakázku má řadu výhod, především pro klienta. Eva, majitelka menšího bytu, odešla nedávno do důchodu. Ráda sportuje, jezdí na kole, a tak se s nadšením a výdrží rozhodla zvládnout i rekonstrukci. Už delší dobu cítila, že interiér po všech stránkách dosloužil, je nemoderní a nedá se v něm doslova hnout.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

„Nejvíc mi vadily koupelna a kuchyň, na nichž se čas podepsal nejvíc. Špatně na tom byly i oba pokoje vzhledem ke starému tmavšímu nábytku, nepohodlný byl jídelní kout. Přestože bydlím až v pátém patře, v interiéru chybělo světlo,“ říká Eva, která měla víceméně hrubou představu o budoucím stylu.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Chtěla především světlý, moderní a dobře udržovatelný interiér. Sama by si na změnu netroufla, začala proto pátrat po odborné pomoci.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

S citem pro celek i detail

Po nějaké době objevila na internetu ateliér Bytový architekt. Práce obou mladých architektek ji natolik zaujaly, že je ihned oslovila. Po první schůzce měly obě strany jasno a mohlo se začít – nejdříve s projektem, následně s realizací.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

„Navrhujeme interiéry na míru nejenom klientovi, ale i samotnému prostoru. Nabízíme pokaždé několik vhodných variant. Základem návrhu, který obsahuje kalkulaci i časový harmonogram, skici, vizualizace a vzorky materiálů, je vzájemné porozumění, snaha zjistit, v čem se majitel bytu či domu cítí nejlíp. Předem si ujasníme barevné a materiálové řešení, ušetří to hodně času,“ vysvětluje postup ateliéru architektka Dita Héderváry.

Osvobozená domácnost

V polovině devadesátých let proběhla v bytě částečná rekonstrukce – zmizelo umakartové jádro, před dvanácti lety pak nahradila původní okna plastová. Vše ostatní zůstalo v poměrně přeplněném bytě beze změny.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

„Stavebně ale nebylo nutné příliš bourat. S dispozicí jsem příliš nehýbala, větší úpravy čekaly akorát koupelnu. Přibyla do ní polopříčka dělící nový prostornější sprchový kout se skládacími skleněnými dveřmi a skříňku.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Posunout bylo nutné dveře, aby na stěně vzniklo místo pro umyvadlo. Malou místnost rozzářil nový velkoformátový obklad, imitující pískovec, a také bílý nábytek. Poddimenzované bylo rovněž původní nasvícení koupelny,“ uvádí architektka.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

„Nejvíc nepořádku v bytě bylo spojeno s předěláváním elektroinstalace. Původní rozvody byly za hranicí životnosti, v kuchyni mám novou větší linku, pořídila jsem si další spotřebiče, pro které bylo nutné přidat jističe,“ dodává majitelka.

Sázka na bílou a červenou

Dita Héderváry si s nedostatkem prostoru a světla poradila na první pohled elegantně a zdánlivě jednoduše. Pečlivě ovšem volila veškeré materiály a barvy. Nový nábytek vyrobili podle jejího návrhu truhláři. Vyřešila se tím klasická paneláková bolest – nedostatek úložných prostor.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Do úzké ložnice se kromě rozkládací postele vešly pracovní kout i stojan na kolo, na kterém Eva celoročně doma trénuje. V obývacím pokoji, který je propojený s kuchyňským koutem, převládá bílá barva, červená pohovka byla přáním majitelky a v prostoru také funguje jako příjemný akcent.

Foto: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

V kuchyni architektka maximálně využila prostoru výklenku, v němž je umístěna do tvaru písmene „U“  bílá kuchyňská linka.

Na stěně nad pracovní deskou je obklad z barveného skla. Jednotícím prvkem interiéru jsou kromě bílé barvy také efektní designová svítidla od italského výrobce Molto Luce.

Vizitka
MgA. Dita Héderváry
V roce 1999 absolvovala Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze (ateliér architektury a designu Bořka Šípka). Během studií vysoké školy pracovala jako interiérová architektka, navrhovala především soukromé interiéry.

Přehled nákladů

Celková částka za rekonstrukci (včetně stavebních prací, dveří a sanity) – 300 000 Kč

Nábytek vyrobený na zakázku (kuchyň, koupelna, ložnice) – 180 000 Kč

Osvětlení – zhruba 40 000 Kč

Skleněný obklad stěny v kuchyni – 9000 Kč

Dveře včetně obložkových zárubní – 22 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám