Hlavní obsah

Špatně řešený byt dostal druhou šanci. Je z něj trendy domov pro mladé

27. 8. 2021, 7:57

Z nevhodně řešeného bytu trendy bydlení pro mladý pár. Rekonstrukce bytu na pražské Letné od architektů z ateliéru Artikul dala prostoru druhý život.

Foto: Michaela Klementová a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyně je navržena na míru, v kombinaci modré a zlaté.

Článek

Pražská Letná je obecně skloňována jako ideální lokalita pro bydlení. Blízkost parků, občanská vybavenost i dopravní dostupnost láká mladé rodiny, které chtějí žít v centru města. Takoví jsou i investoři, kteří na Kamenické ulici koupili byt v půdní nástavbě. Ta vznikla v 90. letech, a bohužel si nesla spoustu neduhů typických pro toto období.

Největším úskalím bytu byla nevyhovující dispozice s několika šikmými stěnami a špatně využitelnou, ale prostornou chodbou. Investoři chtěli nevyužitelný prostor s chladnou a příliš tmavou dlažbou proměnit na přívětivý vstup do bytu.

Kvůli šikminám vzniklo v dispozici několik hluchých a špatně dostupných míst. Ačkoliv má byt 88 m2, působil tísnivě. Hlavní ideou proto bylo dispozici otevřít a zvýšit její funkčnost, zvětšit obytný prostor a dát bytu nové a svěží barvy.

Při řešení dispozice se architekti zbavili nelogických míst a celkově se soustředili na otevření dispozice a přeměnu bytu na současný standard bydlení. Zbourali příčku mezi obytnou kuchyní a chodbou, čímž se zbavili tmavé chodby s nadbytkem dveří.

Dominantou mezonetového obýváku se stala výrazná knihovna

Bydlení

Během demoličních prací architekti objevili uprostřed sádrokartonových příček dva ukryté ocelové sloupy, které musely být zpětně zapracovány do návrhu.

Obytný prostor se zvětšil i o dříve dělenou předsíň, dnes je vstupní část oddělena od zbytku bytu pouze atypickou šatní skříní.

Původní dlažbu nahradily parkety, ty navazují na původní, které byly repasovány. Netradičně jsou parkety použity i v kuchyni, díky tomu prostor působí celistvě a útulně. Parkety byly speciálně ošetřeny, aby vydržely i provoz kuchyně.

Odvážná kuchyně

Kuchyně je navržena na míru, do prostoru vstupuje snídaňový pult, který kombinuje precizní zámečnickou konstrukci a zlaté plechové kvádry, které se opakují i na dalších částech kuchyně.

Zlatá barva je v kuchyni použita v kombinaci s odvážnou námořnickou modrou.

Rekonstrukce změnila vše. Místo koupelny je kuchyně, dětský pokoj se schovává

Bydlení

Kuchyň je navržena jako výrazný blok, který je součástí obývacího prostoru. Spotřebiče jsou zakomponovány přímo do atypického kuchyňského nábytku.

Interiérové čistotě velmi pomáhá i to, že zde není použit obklad. Namísto tradičního keramického obkladu architekti zvolili voděodolný nátěr.

Domov na míru

V obývacím prostoru je atypická růžová modulární sedačka, která se dá složit do čtverce a vytvořit tak z ní pohodlné spaní pro hosty. Místnost je připravena na instalaci dataprojektoru pro luxusní filmové večery.

Obkladové kazety pražského metra se barevně napojují na teplý interiér a sedačku.

Foto: Michaela Klementová a časopis Bydlení mezi panely

V obývacím prostoru je atypická růžová modulární sedačka.

Od začátku bylo jasné, že v bytě bude hrát roli zeleň, investorka je milovnicí pokojových rostlin a v interiéru pro ně musel být dostatek prostoru. Netypickou niku v rohu obývací místnosti proto architekti zakryli pokojovými květinami.

Na zcela nový a atypický nábytek navazuje kvalitní starší nábytek po prarodičích, který má pro investory velkou emocionální hodnotu.

Velká odvaha investorů

„Vážíme si velké odvahy i důvěry investorů. Byla radost pracovat po mladý pár, který se nebál zlatých skříněk nebo originálních dlaždic, které byste v běžném showroomu obkladů přeskočili, protože by se to zdálo jako příliš výrazné,“ hodnotí spolupráci architekt Pavel Lejdar.

Atypicky řešenému interiéru sekunduje netradiční nábytek a barvy

Bydlení

Dalším nezvyklým prvkem bytu jsou dveře do hlavní ložnice. Namísto šikmé stěny architekti navrhli speciální bezzárubňové dveře do tvaru písmene L na celou výšku místnosti. Díky nim je kuchyně co nejdelší a v chodbě nevzniká hluchý roh.

Nově jsou v bytě řešeny i koupelna a toaleta. Vznikla prostorná toaleta i s pisoárem (ten napomáhá harmonickému soužití investorů) a vstupem do uzavřené prádelny.

Nová koupelna je jednoduše rozvržena, aby v ní bylo co nejvíce prostoru a byla jednoduchá na údržbu. Opakují se zde zlaté plechové kvádry na koupelnové skříňce dvojumyvadla. Krémové obklady koupelně dávají hřejivý dojem, hravost podporuje dlažba s kreativní malbou imitující ruční kresbu.

Anketa

Zařídili byste si byt v podobných barvách?
Ano, proč ne, vypadá to hezky
33 %
Ano, možná ne tolik, ale barvy nesmějí chybět
15,3 %
Rozhodně ne, na mě je to příliš
51,7 %
Celkem hlasovalo 1948 čtenářů.

Technické informace

  • Autoři architektonického řešení: Pavel Lejdar, Eva Svobodová
  • Dispozice: 3+kk
  • Plocha: 88 m2 + 7 m2 terasa
  • Rok realizace: 2020

Reklama

Související témata:

Související články

Chatu si postavili jako stavebnici

21. 7. 2021, 8:35

Manželé si koupili starší chatu, která ale nevyhovovala, a tak šla k zemi. Nová pak doputovala ke svým majitelům v podobě stavebnice, kterou si na pozemku...

Výběr článků