Hlavní obsah

Rekonstrukce přidala malému panelákovému bytu dětský pokoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by netoužil po pěkném a zároveň praktickém bydlení? Ať už renovujete své bydlení z estetického, či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Mnoho lidí dělá při rekonstrukci velkou chybu, že prostor nepřizpůsobí zvykům, potřebám a počtu obyvatel domácnosti, ale snaží se v první řadě o to, aby byt vypadal reprezentativně.

Ve snaze ohromit už nejedna rekonstrukce panelákového bytu skončila nezdarem. To se ovšem nestalo při rekonstrukci, které se budeme věnovat v následujících řádcích.

Hledat radu u odborníků

Pokud se rozhodneme přizpůsobit stávající byt svým aktuálním potřebám, můžeme se pokusit o vytvoření vlastního návrhu řešení, nebo si nechat poradit od odborníka.

Vzhledem k významu a trvalosti investice do bydlení je jistě lepší svěřit se do rukou architekta, sdělit mu co, proč a jak chceme mít, s jakou finanční částkou můžeme disponovat a pro maximální snížení nákladů se pak třeba sami zapojit do průběhu prací.

Dopis čtenářky Heleny
Dobrý den, pravidelně sledujeme proměny panelákových bytů, které představujete, a rádi bychom se také zúčastnili, pokud nás vyberete. Jsme tříčlenná rodina, máme malou dceru a bydlíme v panelákovém bytě v Praze. V tuto chvíli spí dcera s námi v ložnici a my si nevíme rady s tím, jak vše uspořádat, aby měla do budoucna více soukromí nebo třeba vlastní pokoj.
Samozřejmě vidíme do budoucna velkou nevýhodu, kterou je společná ložnice. Byt je v původním stavu, tedy s koupelnovým jádrem a malou kuchyňkou. V předsíni je vestavěná skříň, která je ale malá, takže stále bojujeme s úložnými prostory. Potřebovali bychom poradit, jak byt zrekonstruovat tak, aby se nám zde lépe žilo a aby odpovídal současným trendům. Máme rádi dřevo, spíše světlé. Preferujeme světlejší barvy a něco decentního.
Nemáme rádi křiklavé a výrazné barvy, nelíbí se nám oranžové a bílé zdi a tak podobně. Nechtěli bychom prostor ztmavit. Trávíme hodně času v práci anebo venku, protože jako celá rodina aktivně sportujeme, ale to přináší také nároky na úložné prostory a právě pak trochu soukromí doma. Pokud nás vyberete, budeme moc rádi, můžete nás kontaktovat v případě dotazů. Helena N., Praha

Nová dispozice

S ohledem na požadavky čtenářky jsem se nejprve zabývala novou dispozicí bytu tak, abych mohla vytvořit oddělené ložnice rodičů a dcery. S ohledem na finanční stránku věci jsem se snažila udělat i minimum stavebních úprav.

Došlo ke spojení kuchyně a obýváku a vznikla malá obývací kuchyň. V původní kuchyni je nyní malinkatý dívčí pokojíček a ložnice zůstala na svém místě s tím, že jsem ji zmenšila kvůli vytvoření šatny, která může sloužit k ukládání oblečení, obuvi, úklidových předmětů, ale i sportovních potřeb.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Při řešení nové dispozice jsem brala v potaz každý centimetr, a i když jsem přesvědčena o komfortu spojení koupelny a WC a tím i zvětšení prostoru, volila jsem nakonec oddělenou variantu, protože mám pocit, že ji čtenáři více preferují.

Úchytky v lištách

V celém prostoru je podlaha v dekoru světlého dubového dřeva, to je taktéž použito na nábytkovém vybavení v kombinaci s bílými lakovanými dvířky. Všechny úchytky jsou schované v lištách, takže jsou i oživením a zároveň dekorativním prvkem – jsou samozřejmě ale velmi praktické, protože nevyčnívají do prostoru.

Pro oživení jsem použila tapety. V obývacím pokoji s jemným tyrkysovým nádechem s jemnou strukturou. V ložnici dekorativní listy a v pokojíčku dcery dekor v pastelových barvách. Vše je tak velmi jemné a světlé.

Umístění kuchyňské linky

V obývacím pokoji bylo zcela zásadní umístění kuchyňské linky s ohledem na světlík (rozvody vody a odpad). Kuchyň je tedy minimalistická, a to i s minimem pracovní plochy.

Nicméně úložného prostoru je dostatek a všechny spotřebiče jsou zabudované, včetně myčky nádobí, chladničky kombinované s mrazákem a malé varné desky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Volila jsem raději dvouplotýnku, i když klasická velikost by se také vešla. Nicméně prostor k tomu je, čtenáři se tak mohou rozhodnout sami.

Místo pro pohovku

Vedle linky jsem umístila televizi a malé praktické poličky. Obklad stěny navazuje na sestavu skříněk v kuchyňské lince.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Naproti u okna je vysoká knihovna, která skýtá dostatek úložných prostor, a na ni navazuje jídelní stůl pro tři osoby. Místo jsem našla samozřejmě i pro pohovku, která je rohová, a podle mého názoru pro tři osoby zcela dostačující. Celkový příznivý dojem dotvářejí moderní svítidla, jedno je umístěno na stropě jako centrální, stojací lampa našla místo u pohovky.

Úprava prostoru předsíně

V předsíni jsem poupravila prostor, kde byla původní skříň, a vytvořila jsem sádrokartonovou příčku, která odděluje vestavěnou skříň a botník, hned u dveří je malý výklenek pro odkládání klíčů a jiných drobností. Naproti je pak zrcadlo.

Koupelna se sprchovým koutem

Koupelna je opravdu miniaturní. Umístila jsem tam sprchový kout (80 x 80 cm), pračku plněnou vrchem a umyvadlo se skříňkou. Pro další věci už se prostor nenašel. Volila jsem světlé krémové obklady bez zbytečného dekoru, který by v tak malém prostoru neměl smysl a zbytečně by narušoval celkový příjemný pocit z prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Miniaturní pokoj pro dceru

Pokojíček pro dceru je sice miniaturní, ale vešla se postel, skříňky i pracovní stůl, takže zásadní vybavení zde je. Je sice strohé, ale na tak malém prostoru nešlo udělat více. Pokoj ozvláštňuje použití vcelku decentní tapety.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ložnice rodičů

V ložnici je minimum nábytku, protože se výrazně zmenšila kvůli šatně. V posteli je matrace 160 x 200 cm, zbývá prostor jen pro noční stolky. Naproti jsem ještě využila prostor pro komodu a polici. Postel je celočalouněná a i v ní je další úložný prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zadání splněno

Vybavení všech pokojů se může zdát na doraz a také všechny další prostory jsou miniaturní, ale snažila jsem se, podle zadání majitelů bytu, vytvořit jak maximum úložných prostor, tak především oddělené ložnice všem členům rodiny.

Vizitka
Kateřina Mlejnková – bytová návrhářka
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiéru, následná realizace se vším, co s vybavením více či méně souvisí. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám