Hlavní obsah

Rekonstrukce novogotického zámku v Blovicích bude stát 40 miliónů korun

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇSKO

Zámek v Blovicích na Plzeňsku se vybarvuje do podoby, kterou měl za Rakouska-Uherska. Žlutočervenou minulých desetiletí nahrazují nové smetanově bílé omítky. Pseudogotická památka tak získává podobu, kterou měla po přestavbě v roce 1873. Rekonstrukce novogotické památky by měla skončit v příštím roce, vyžádá si 40 miliónů

Foto: Ivan Blažek, Právo

Blovický zámek mění barvy. Starou žlutočervenou nahrazuje smetanově bílá.

Článek

„Zatím je hotová západní a jižní fasáda včetně průčelí, nyní se pracuje na severní straně,“ řekla Právu Eva Pančíková z Muzea jižního Plzeňska, které areál využívá. „Příští rok chceme obnovit fasádu východního křídla i přileh -lou terasu. Tím rekonstrukce zámku skončí,“ dodala.

Rozsáhlé opravy začaly v roce 2001 a vyžádaly si už téměř čtyřicet miliónů korun. O náklady se dělí stát a Plzeňský kraj, který je zřizovatelem muzea. „Na dokončení fasád budeme potřebovat ještě 2,8 miliónu, věřím, že se nám opět podaří získat dotaci,“ po-dotkla Pančíková.

Na revitalizaci naopak teprve čeká rozlehlý pětihektarový anglický park. „Požádali jsme o šest miliónů korun z Evropské unie. Pokud je získáme, provedeme úpravy alespoň v blízkosti zámku. V plánu je mimo jiné rekonstrukce kašny, jezírka a vstupní brány,“ uvedla Pančíková.

Kolik bude stát obnova vlastního parku je zatím ve hvězdách. „Necháme připravit projekt a uvidíme, co ukáže dendrologický průzkum,“ upozornila ředitelka.

Voda versus stromy

Areál ohraničený řekou Úslavou a proťatý Mlýnskou struhou i korytem potoka ohrožují povodně, které se podepisují na stavu zdejších stromů. „Po záplavách v roce 2002 nečekaně padla dvě stě let stará lípa a ještě starší jilm s téměř šestimetrovým obvodem kmene. Nevíme, v jakém stavu jsou ostatní stromy,“ podotkla Pančíková, podle níž bude nutné také odstranit náletové křoviny.

"Projekt chceme mít hotový v příštím roce, práce budou postupovat po etapách a potrvají zhruba pět let,“ odhadla Pančíková. Zámek vznikl přestavbou tvrze, která v Blovicích stála už v šestnáctém století. Od války až do roku 2000 objekt sloužil zemědělské škole.

Muzeum přibližuje historii regionu, v září zde začne umělecká výstava Tvarem, citem, energií a k vidění bude také nová expozice Nemoci našich předků.

Reklama

Související témata:

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Lomnice nad Popelkou opraví zámek z peněz EU

Lomnická radnice zahájí v příštím roce na jaře celkovou obnovu zámku. Umožní jí to dotace z regionálního operačního programu Evropské unie. Oprava si vyžádá 54...

Fulnecký zámek koupil ostravský podnikatel

Zámek ve Fulneku na Novojičínsku vydražil ostravský podnikatel Teodor Reinhold, majitel společnosti ORZO security. Dominantu Fulnecka koupil na konci května...

Výběr článků

Načítám