Hlavní obsah

Pustý prostor mezi hradbami v Hradci Králové se proměnil v park s terasami

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem čtvrteční dvanácté hodiny se veřejnosti poprvé otevřely tzv. jižní terasy nad Komenského ulicí v Hradci Králové. Jde o zrekonstruovaný prostor mezi bývalými hradbami, které obklopovaly historické centrum Hradce ve středověku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Další část zrekonstruovaných teras, obklopujících historické centrum Hradce Králové, byla ve čtvrtek zpřístupněna veřejnosti.

Článek

Prakticky neudržované a nepřístupné plochy se proměnily v terasovitý areál s odpočinkovými zónami a mnoha vodními prvky.

Náklady na rekonstrukci dosáhly 54 miliónů korun, z nichž část šla z dotací EU. „Zpustlé městské hradby pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie a Novým Adalbertinem začalo město rekonstruovat roku 2009. Nyní se členitý park, ležící mezi schodištěm Bono publico a Gočárovým schodištěm, dá už využívat pro volné chvilky a odpočinek,“ upozornil náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09) a dodal, že terasy oživily například tři kaskádové fontány, doplněné dalším vodním prvkem napodobujícím vodopád.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Další část zrekonstruovaných teras, obklopujících historické centrum Hradce Králové, byla ve čtvrtek zpřístupněna veřejnosti.

„Park bude až do konce listopadu otevřen denně mezi 7. a 21. hodinou. Od prosince do konce února bude lokalita z bezpečnostních důvodů uzavřena,“ připomněl Vedlich. Obranou proti vandalům budou i kontroly městských strážníků a dozor kamerového systému.

V začátcích stavby místo prozkoumali také archeologové, kteří zde objevili pozůstatky opevnění a hradeb, rybářskou branku, kanalizační stoku s keramickými střepy a grotu, tedy umělou jeskyni. Některé z těchto staveb byly zakomponovány do projektu rekonstrukce. „Během listopadu by měla být zkolaudována další část obnovených teras, a to v prostoru pod kanovnickými domy. Obnova této části města přišla na 25 miliónů. A v příštím roce bychom rádi opravili lokalitu na severní straně historického centra, kde došlo ke zřícení části hradeb u Adalbertina,“ dodal Vedlich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám