Hlavní obsah

Při návrhu interiéru se architekt inspiroval slavným uměleckým hnutím

Hnutí DeStijl, jehož nejvýznamnějším členem byl malíř Piet Mondrian, inspirovalo ruského architekta Rustema Urazmetova při návrhu moskevského interiéru až do posledního detailu: výrazná geometrie, využití základních barev v kombinaci s černými obrysy i matematická přesnost forem... Atributy neoplasticismu působí překvapivě současně i dnes, tedy sto let poté.

Foto: Alexander Volodin

Bílá tvoří optimální základ pro výraznou barevnou kompozici inspirovanou dílem Pieta Mondriana. Geometrii konceptu podporují černé linky, použité na textilu i nábytku.

Článek

Barevné schéma složené výhradně ze základních barev v zářivých odstínech dotváří kombinace černé a bílé. Výsledkem je velmi živá kompozice, která zároveň působí harmonicky díky dokonale promyšlenému konceptu.

Minimum nábytku a volné přechody mezi jednotlivými funkčními zónami proměňují nepříliš velkorysých 71 m2 v pocitově daleko větší prostor.

Mladá rodina s malým dítětem se rozhodla pro otevřený půdorys. Hlavní část bytu tak spojuje kuchyň, obývací pokoj a ložnici oddělenou pouze skleněnou stěnou.

Obývací pokoj je pouze vizuálně oddělen barovým pultem zasahujícím do prostoru ze stropu, jehož kovová konstrukce dodává prostoru ještě více geometrie. Každé funkční části náleží jedna konkrétní barva, doplňující černobílý základ.

Vzhledem k minimálnímu rozdělení prostoru se přitom zároveň všechny barvy prolínají – z bílé kuchyně je průhled do žluté ložnice, červené chodby atp. – výsledek tedy působí komplexně.

Foto: Alexander Volodin

Kovová konstrukce, vstupující do prostoru shora, slouží jako optický dělič prostoru a snídaňový pult zároveň.

Ergonomické řešení je inspirováno stylem Bauhaus, který byl nejvíce ovlivněn právě hnutím De Stijl.

Funkce každé části interiéru je striktně vymezena potřebami obyvatel, není zde nic navíc ani nic nechybí. LED osvětlení zde tvoří zářivé úsečky různých délek s nastavitelnou intenzitou světla.

Styl Bauhaus se vrací do módy. Letos oslavuje sto let

Tipy a trendy

V každé části bytu tak lze vytvářet několik různých světelných scén včetně možnosti akcentovat pouze jednotlivé architektonické elementy prostoru.

Minimalistické řešení v tomto případě neznamená nudnou šeď a menší rozloha podlahové plochy překvapivě nabízí tříčlenné rodině veškeré pohodlí včetně vlastní sauny.

Tato živoucí pocta mistrovi radikální abstrakce přináší konkrétní řešení, které je stejně funkční, jako zábavné.

Autor: Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám