Hlavní obsah

Praha 5 zvýší nájemné v obecních bytech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od záři se zvedne nájemné v obecních bytech v pátém pražské obvodu. Radnice pro tento rok ale nevyužije maximální zdražení, které jí umožňuje zákon. Zdražení nájemného se týká asi 2200 domácností.

Článek

Nájmy zatím vzrostou o devět desetin maxima. Podle mluvčího radnice Jan Šlajse horní hranici předpisu o deregulaci využije městská část v následujících dvou letech. Zdražovat se bude pokaždé v lednu.

V Hlubočepech, Jinonicích, Košířích, Motole, v Radlicích a na Smíchově se nájemné u bytů první kategorie zvýší ze 37 korun za metr čtvereční a měsíc na 42,7 koruny. Na Malé Straně budou lidé platit měsíčně zhruba 43,5 koruny za metr čtvereční.

Smíchovská radnice si nechá vypracovat sociální a demografickou analýzu obyvatel. Bude sloužit jako podklad pro případnou pomoc lidem, kteří by na vyšší nájem neměli. Sociálně slabé rodiny by podle informací radnice mohly získat slevy.

V celé Praze se bude zdražovat

Nájemné zvýší, nebo už zvýšily v tomto roce patrně všechny pražské radnice. Některé z nich o deregulaci rozhodly již loni. Obyvatelé platí v těchto městských částech více peněz za bydlení už od ledna, jak umožňuje zákon.

V magistrátních bytech vzroste nájemné poprvé v červnu. Radní rozhodli, že první tři roky využijí nejvyšší možnou míru zdražení danou zákonem. V dalším roce bude město patrně zvyšovat nájmy podle lokality. Tak se díky cenám odliší kvalita bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám