Hlavní obsah

Plzeň pronajme podchod. A postaví přechod

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magistrálu u plzeňského hlavního nádraží má přetnout další přechod pro pěší. Dobrá zpráva pro chodce, horší pro firmu, která chce začít provozovat tamní podchod spojený s obchodní pasáží. Přechod, o němž se dozvěděli až od Práva, je může připravit o zákazníky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Přechod pro chodce zatím překonává jen polovinu magistrály u plzeňského nádraží.

Článek

Zebra zatím existovala jen na jedné polovině ulice – mezi tramvajovými zastávkami a obchodním domem Tesco. Na druhou stranu směrem k Hamburku museli lidé používat zmíněný podchod – ten umožňuje i průchod od tramvají k hlavnímu vlakovému nádraží a je největším zařízením svého druhu v Plzni.

„Stavba přechodu je naplánovaná na druhé pololetí letošního roku a bude stát zhruba šest miliónů korun,“ řekl Právu Ondřej Vohradský z městské Správy veřejného statku (SVS). Tato informace překvapila Jana Schejbala, jednatele společnosti Sekuras Development, která si má rozlehlý podzemní prostor pronajmout od města za šest set tisíc korun ročně.

„Vybudování dalšího přechodu by nás určitě poškodilo. Je to pro mne nová informace, byli jsme ujišťováni, že se na povrchu žádné nové přechody stavět nebudou,“ reagoval Schejbal. „Je to krok proti plánům, které s tímto prostorem máme, musíme si to prověřit,“ uvedl Schejbal.

Smlouva zatím není

Firma chce podchod zmodernizovat, plánuje zavedení dalších služeb i instalaci nových interaktivních reklamních a informačních prvků. A také zavedení nepřetržité pořádkové bezpečnostní služby. „Nebudu říkat, že v případě postavení přechodu od smlouvy odstoupíme. My o ten prostor stojíme. Snažili bychom se ale vyjednat nějaké výhody,“ podotkl Schejbal.

Kdy bude nájemní smlouva mezi radnicí a společností Sekuras Development skutečně uzavřena, ale zatím není jisté. „Snad to vyjde od 1. března. Město má zapeklitou podmínku – totiž že si pronajmeme stánky od firmy, která je tam provozovala doposud. Musíme se tedy nejprve domluvit s ní,“ upozornil Schejbal.

„A kdy budeme mít takové podmínky, abychom tam mohli začít něco dělat, netuším. Nejprve budeme muset žádat o stavební povolení,“ doplnil Schejbal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám