Hlavní obsah

Oblečte stromek do kabátku z říše bájí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dekorace na vánoční strom se letos inspirují přírodou, unášejí nás do světa pohádek a vzpomínek na staré časy, září optimistickými barvami.

Foto: Bonami

Světelný řetěz Bakly můžeme rozprostřít na větve stromku nebo jím ozdobit stůl či komodu.

Článek

Tentokrát návrháři pojímají Vánoce emotivně, a to z významového i designového hlediska. Vroucí, srdce otevírající červenou barvu kombinují s nevinnou čistou bílou a se světle růžovou. Zelené odstíny s bílou, měděnou, se zlatou, ale okrajově i s červenou a oranžovou barvou nás vracejí do lůna přírody.

Častými motivy ozdob jsou srdce, pohádkové a tradiční výjevy, figurky stromů i lesních zvířat. Velké zastoupení mají sovy, jeleni, veverky, šišky, větvičky a lístky.

Kromě figurek se oblibě těší papírové a dřevěné koule, ale i materiály jako plsť, imitace bavlny, látka. Skleněné a porcelánové ozdoby nejčastěji vycházejí z dekorů a tvarů, které se osvědčily již v minulém století.

Jste připraveni na čas dárků? Inspirujte se!

Tipy a trendy

Kouzlo snění

Do pohádky nás přenesou světlá růžová se sněhově bílou a zlatou barvou, nechybějí akcenty bordó.

„K růžové patří romantické peříčkové ozdoby, jako ptáčci či květiny v různých podobách nebo netradiční, vzhledově zasněžené či glitrové ozdoby. Jemný a křehký styl doplňují lesní zvířátka v netradičních barvách,“ říká Tadeáš Tenkl, odborník na vánoční sortiment v projektových marketech Hornbach.

Jemná romantická barevná variace vynikne na zasněžených stromcích, na nichž působí přímo magicky.

Foto: WestwingNow

Set ozdob z peříček Martia značky Bloomingville náleží k atraktivním a neobvyklým ozdobám. Cena 519 Kč/2 kusy.

Chceme-li navodit atmosféru královského zámku, vsadíme na elegantní třpyt zlato-stříbrných Vánoc. Noblesní a luxusní svátky v rozličných odstínech od třpytivě bílé přes stříbrnou, pudrovou, šampaň až po zlatou oslavují klid a mír opravdu stylově. Hřejivou atmosféru dotváří převládající teplé tóny zlaté.

Slavnostní nádech podpoří společné působení lesku a matu se třpytivými prvky. Barevně vyniknou na zelených nebo bílých stromcích či bílých větvičkách listnatých stromů.

Návrat k tradicím

Nadčasové, originální a hodnotné dekorace jsou dobrou investicí. Například pro světově známou „porcelánovou“ značku Rosenthal letos již počtvrté vytvořila vánoční kolekci česká ilustrátorka, výtvarnice a spisovatelka Renáta Fučíková.

Firma si ji vybrala ke ztvárnění kolekce ze stovek dalších umělců z celého světa už před pěti lety.

Rozsviťte adventní dům a zahradu

Vánoce

„Myslím, že mě oslovili na základě mých starších ilustrací k pohádkám Hanse Christiana Andersena. Ty se totiž podobaly svým technickým provedením kresbám, které dobře fungují na porcelánu. Navíc v sobě měly určitou sváteční atmosféru a byly plné postav,“ vzpomíná ilustrátorka na začátek spolupráce.

Přestože všechny ročníky vánočních kolekcí mají podobné prvky, jako základní barevnost v podobě dvou odstínů, červené a modré, jsou vždy doplněny o třetí, dominantní barvu. Tou je letos oranžová.

Nechybějí ani vánoční témata. V minulosti to bylo např. „Zimní sportování“ nebo „Vánoční pečení“, dnes na ozdobách, ale i talířích a hrnečcích převládají obrázky spojené s obdarováváním.

Foto: Potten & Pannen - Staněk

Porcelánové minivločky (prům. 5 cm) malířky Renaty Fučíkové zaujmou tvarem hvězdičky, motivy dětí a lesních zvířat. Cena 799 Kč.

„Snažím se na porcelán umisťovat kresby z jakéhosi retro bezčasí. Vždyť moje generace, narozená v 60. letech 20. století, se už stává generací prarodičů. Stačí si tedy vzpomenout na dobu přízových punčocháčů a neforemných větrovek, vytahaných svetrů a kulichů s bambulí. Až budou chtít moji vrstevníci ukázat svým vnoučatům, jak vypadaly naše Vánoce, můžou k tomu vzít třeba naše dekorace a talíře,“ dodává česká ilustrátorka.

Malé vánoční stromky vykouzlí na stole sváteční atmosféru

Vánoce

Světlo štědrého dne

Světelné řetězy, LED či klasické svíčky na vánoční stromek patří!

„Milovníkům tradičních Vánoc doporučuji žlutá světla, zatímco barevné žárovky obléknou dům do svátečních barev. Pokud oceníte více zábavy, zvolte LED světelné hadice s blikajícími barevnými světly pro interiér a exteriér. Hitem také budou svítící ptáčci, zajíčci nebo jeleni,“ říká Tadeáš Tenkl z Hornbachu a dodává:

„Letošní novinkou je osvětlení Twinkly, které lze propojit s aplikací v chytrém telefonu, kde se zmapuje řetěz na stromečku. V aplikaci se následně může volit různá barva osvětlení pro odlišné části stromku, efekty a jejich rychlost.“ Po dokoupení tzv. Music stick je možné osvětlení synchronizovat s hudbou.

Anketa

Zdobíte stromeček společně s dětmi?
Ano, je to náš tradiční rituál.
51,9 %
Ne, zdobíme ho tajně, aby byly překvapené.
18 %
Nemáme děti.
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám