Článek
Když si manželé Smithovi kupovali v hrabství Worcestershire v roce 2022 historický dům z roku 1780, měli velmi přesnou představu, co s ním chtějí udělat. Odjakživa fungoval jako obytný, předchozí vlastník v něm pronajímal byty turistům.
Manželé si v něm vysnili maličkou hospodu. Takovou, co bude ctít místní historický kolorit a stane se milým místem k zastavení a osvěžení nad pintou piva jak pro návštěvníky města, tak pro místní.
„Dům je známý jako Lavendřin dům. Lavender Beardová tu bývala oblíbenou členkou komunity a založila zde muzeum,“ prozrazuje něco z historie budovy Hazel Smithová v reportáži deníku Telegraph.

„Když jsme dům kupovali, věděli jsme, že bychom v něm mohli udělat výčep. Máme čtyři ložnice, z nichž dvě pronajímáme, obývací pokoj a kuchyň s jídelnou, ale přední část domu je výhradně věnována hospodě,“ říká.
Přední částí přitom myslí prostor, který v domech tohoto typu bývá vyhrazen pro obývací pokoj. Částečnou proměnu původně obytného, byť nájemního domu na restaurační zařízení musel samozřejmě schválit místní úřad. Ten vyšel majitelům vstříc.

Majitelka hospody Hazel Smithová
„S žádostí o změnu využití, stavebním povolením a udělením licence to všechno trvalo asi šest měsíců,“ vzpomíná Hazel, která původně pracovala v cestovním ruchu.
Jak říká, pracovala pro cestovní kancelář a ve svých 53 letech si položila otázku, čím by se ráda po zbytek svého produktivního věku chtěla živit. A zjistila, že vyjednávání smluv s Air France to vážně není.

Výčep zabírá pouze prostor, který býval obývacím pokojem.
Svého místa v cestovce se proto vzdala a pustila se do práce ve vlastní hospodě. Její nové zaměstnání, jak říká, má mj. i tu výhodu, že do něj nemusí dlouze dojíždět.
Tím, že hospoda vznikla v prostoru bývalého obývacího pokoje, je opravdu maličká. Rozkládá se na ploše 3,5 m x 4,2 m a kapacita je pouhých 20 lidí. Vybavení tvoří pouze stůl pro šest lidí a pak místo u okna. Hospoda je zařízena ve viktoriánském stylu a zákazníci si ji velice brzy našli.
„Chodí k nám všichni, od stálých hostů přes turisty až po členy místního ragbyového klubu. Je to opravdu jako mít lidi doma,“ popisuje majitelka, jaké to je, provozovat podnik v této velikosti.
Vybavením se ovšem od běžných náleven příliš neliší. „Máme šest píp – čtyři se sudovými pivy a dvě s tankovými – a také asi 1000 plechovek v lednici, která je přestavěna z viktoriánské knihovny. Kupujeme pivo hlavně od místních pivovarů v Gloucesteru, Bewdley, Tenbury Wells a z údolí Wye. Máme tu také cider Jeremyho Clarksona, Hawkstone Cider,“ vypočítává majitelka domu a hospody.

Při proměně části domu na výčep majitelé vytvořili i drobný detail pro pobavení kolemjdoucích.
V domě je i nezbytný sklep, v němž je pivo uskladněno v náležitých podmínkách a při pečlivě sledované teplotě.
S dodavateli si již stihli vytvořit skvělé vztahy. „Na poslední festival, který jsme tu měli a který se jmenoval Šumařův pes, nám pivovar Bewdley uvařil vlastní pivo,“ neskrývá Hazel radost.
Zřízení takto malé, v podstatě domácké hospody, to ovšem nebylo nic levného. Manželé nejprve zaplatili 385 tisíc liber (11,4 milionu korun) za koupi domu a pak dalších 50 tisíc liber (1,5 milionu korun) za přestavbu obývacího pokoje na výčep.