Hlavní obsah

Nové sídlo radnice Prahy 7 může být v Bubnech

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem nového sídla Prahy 7 se pořádně zašmodrchala. Starosta Marek Ječmének (ODS), který o věci původně chtěl nechat zastupitele rozhodnout už před volbami v roce 2010, se ocitá v defenzívě. Přesvědčit současné zastupitele, aby se k některé z variant přiklonili, se mu nedaří.

Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects

Možná podoba nové čtvrti, v níž by mohla být i radnice.

Článek

A stále nemůže zcela vyloučit místní referendum, o němž bude rozhodovat Nejvyšší správní soud. V jakém domě budou zdejší úředníci i samospráva jednou sedět, je ve hvězdách. Nelze vyloučit, že by nové sídlo mohlo být na místě někdejšího zázemí buštěhradské dráhy u bubenského nádraží. „Prostor na to jednoznačně bude,“ řekl Ječmének s tím, že se jedná o úvahu, kterou musejí ověřit studie.

Pozemky zde vlastní Orco, své záměry má Prominecon, dříve Navatyp. Jenže pražští zastupitelé zatím nedokázali schválit příslušnou změnu územního plánu pro necelý milión m2.

Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) tvrdí, že Bubny dnes prostě jsou velké rozvojové území, i když na něm stále stojí cenné industriální stavby. Zadání potřebné změny územního plánu, které bylo už nejméně dvakrát staženo z programu, je v rozporu s některými podklady.

„Předběžná domluva je, že to do zastupitelstva půjde, ať budou padat trakaře nebo ne,“ řekl Hudeček. Město dříve Praze 7 nabízelo Holešovickou tržnici. Celá tržnice má památkovou ochranu, což by prý znamenalo nejméně tříletou přípravu projektu. „Už to není tak, že by nám město chtělo svěřit tržnici, ale je ochotno nám postoupit část pozemků,“ poznamenal Ječmének. Zdá se, že si není svou věcí jist, jako dříve. „Řítíme se do doby, kdy městská část nebude mít radnici,“ posteskl si starosta.

Stávající místo do roku 2015

Radnice má v roce 2015 opustit bývalou Státní plánovací komisi. Ministerstvo financí za ni inkasuje asi 12 miliónů korun ročně. Pronájem by stát prý mohl prodloužit, dal ale už prý vědět, že by šlo pouze o měsíce.

„Ministerstvo financí chce vidět světlo na konci tunelu,“ prohlásil Ječmének s tím, že komerční nájem by mohl být až trojnásobný. Radnice, na níž se tak rádi obracejí developeři, má dva své pozemky u Vltavské a při Jankovcově ulici, jejich využití je ale problematické.

Otázkou je, proč koalice ODS s ČSSD v Praze 7 nenechala rozhodnout občany. „Referendum podepsalo více lidí, než volilo pana starostu,“ upozornil za petiční výbor Jan Čižinský (KDU-ČSL), jehož ovšem Ječmének označil za „samozvaného zastupitele“. Čižinský to odmítl a opáčil, že se možná jednou stane i starostou.

„Důležité je, aby radnice byla cenově do půl miliardy a aby proběhla architektonická soutěž: jde nám i občanům o výsledek, ne o osobní boj,“ dodal Čižinský. Naposledy na radnici dorazila nabídka na koupi bývalé Merkurie za 390 miliónů korun, ovšem před rekonstrukcí.

Opoziční TOP 09, která sama hledá novou radnici, však poukázala na nápadně nevýhodné financování krátkodobým úvěrem s až 10% úrokem a se smluvními pokutami. Ječmének chce nabídku posoudit znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám