Hlavní obsah

Nevýhody zaatikového žlabu z plechu

V historických centrech měst se často na domech objevují tzv. zaatikové či nadřímsové žlaby pro odvodnění šikmých střech. Při jejich standardním provedení z plechu ale velice často dochází k zatékání do konstrukcí pod nimi. Pokud by mělo být úplně pravdivé známé rčení o dešti a okapech, mělo by znít: ”Z deště pod zaatikový žlab”. Pan David si koupil byt pod střechou na pražském Žižkově a nestačil se divit.

Foto: Nemopas

Zaatikový žlab na domě na pražském Žižkově byl proveden tradičně z plechu.

Článek

Byt pana Davida měl na straně do ulice velká okna, nad kterými byl okraj šikmé střechy řešen pomocí tzv. zaatikového žlabu.

Po prvním velkém dešti do bytu začalo zatékat. Pan David požadoval po správci domu řešení problému. Řemeslníci vylezli na střechu a problém vyřešili pomocí zatmelení a zaletování plechového žlabu.

Foto: Nemopas

Názvosloví typů žlabů z hlediska umístění na střeše.

Vše chvíli fungovalo, ale pak přišly první mrazy, po kterých se oteplilo a panu Davidovi do bytu zase nateklo. Obrátil se tedy na specialistu z inspekce Nemopas. Ten na základě zkušenosti prakticky ihned identifikoval zásadní příčinu zatékání. Samotný koncept zaatikového žlabu z plechu.

Foto: Nemopas

Do bytu pod zaatikovým žlabem po vydatných deštích intenzivně zatékalo.

Proč plechové zaatikové žlaby (a další podobné koncepty žlabů) protékají? Je to dáno netěsností mezi jednotlivými plechovými prvky žlabu. Prvky z plechu jsou v ploše absolutně vodotěsné, ale nedají se běžně a rozumně vodotěsně spojovat.

Těsnost plechových konstrukcí ve žlabech je tak většinou řešena jen přesahem. Takové spojení je ale těsné jen pro vodu, která přes přesah správně stéká a rozhodně přesah není těsný pro vodu, která nad ním stojí (vytváří vodní sloupec a tedy i „všesměrný“ tlak vody).

Foto: Nemopas

Zaatikový žlab byl v rámci opravy řešen s použitím fólií z měkčeného PVC.

Aby voda i ve velkém množství přes spoje tekla, musí být spád přes spoj dostatečný. Ovšem ten, ve kterém se běžně žlaby dělají, je při velkém přívalu vody nedostatečný (požadovaný minimální podélný spád pro střešní žlaby je 0,5 %).

Voda může zahlcovat svod, ve žlabu pak nastoupá a vytvoří již zmiňovaný tlak. To samozřejmě platí i pod podokapními žlaby, ale tam voda “kape” mimo dům.

Foto: Nemopas

Vrstva ledu a sněhu přesvědčivě dokumentuje, že ve žlabu stojí voda a tedy vzniká tlaková voda nad přesahy plechů.

Na žlabu pana Davida se pokusili řemeslníci v první fázi řešit opravu pomocí tmelení a pájení spojů plechu. Toto spojení je po určitou dobu vodotěsné, ale jeho dlouhodobá těsnost je komplikována tzv. dilatačními pohyby plechu.

Vzhledem k relativně velké teplotní roztažnosti plechu se jednotlivé prvky při střídaní teplot vůči sobě posouvají. A pokud nejsou provedena správná dilatační opatření, pájený či tmelený spoj praskne a stane se opět netěsným. To se stalo po prvních mrazech i u žlabu pana Davida.

Foto: Nemopas

Pájené spoje žlabu nejsou dlouhodobě těsné a vlivem dilatace plechu prasknou

Co s takovým žlabem? Ideální a spolehlivé je tento druh žlabu realizovat v materiálu, který lze spolehlivě vodotěsně spojovat. Existuje řada zdařených realizací, kdy byly plechové prvky žlabu nahrazeny střešními fóliemi z měkčeného PVC. Taková rekonstrukce byla navržena i na žlabu u pana Davida. Dnes již bydlí bez obav z toho, co přijde po každém dešti.

Autor: Ing. Radim Mařík, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN). V Praze a Středočeském kraji je jedním z certifikovaných inspektorů Ing. arch. Petr Tichota, e-mail: petr.tichota@nemopas.cz.

Společnost Kaktus Reality je férová realitní kancelář z Ostravska, která dbá na zajištění transparentní a seriózní realitní transakce. Její makléři informují klienty o všech zákonných povinnostech spojených s prodejem či koupí nemovitosti. Díky skvěle fungujícímu týmu může společnost nabídnout všechny služby, které klient potřebuje. Od poradenství až po úklid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám