Hlavní obsah

A zase špatná šikmá střecha

O tom, že v českých domcích je stále jedním z nejčastějších problémů špatně udělaná šikmá střecha nad obytným podkrovím, i o tom, že se inspekce vyplatí, se přesvědčila paní Pavlína.

Foto: Nemopas (6x)

Šikmá střecha zrekonstruovaného domku s novým obytným podkrovím. Takovou střechu můžeme vidět na řadě českých domů.

Článek

Při hledání nového domu si našla rodinný domek, který vypadal na první pohled slušně. Naštěstí si před koupí pozvala na inspekci inspektora nemovitostí.

Při kontrole šikmé střechy pak inspektor zjistil řadu zásadních pochybení, která způsobují a budou způsobovat zatékání do podkrovních místností domu.

Foto: Nemopas

Inspektoři Nemopas v podkroví nalezli stopy po zatékání.

Zatékání, podobně jako v mnoha podobných případech, prozradily „zrzavé fleky“ na sádrokartonu. V tomto domku to bylo hlavně u komína.

Nebylo divu. Inspektoři Nemopas totiž nalezli v exteriéru nad ním jeden velmi problematický detail. Voda daným místem proteče pod krytinu a oplechování. Tam ji už nezastaví žádná doplňková izolace a voda nateče až do interiéru obytného podkroví.

Foto: Nemopas

Problematické místo nalezli inspektoři Nemopas v exteriéru nad komínem.

Zajímavost
Je u nás bohužel zakořeněnou představou, že skládaná krytina je stoprocentně těsná a ani při letní bouřce či sněhové vichřici pod ni nezateče. Pokud nám úkapy vody pod střechou ale vadí (a to je u obytných podkroví skoro vždy), musí být pod střešními taškami vrstva, většinou ze speciální fólie, která doplní hydroizolační schopnosti krytiny. Je to takzvaná doplňková hydroizolace a musí být všude, musí být těsná a odvodněná.

Hydroizolační vrstva střechy se v tomto domě ovšem vůbec nepovedla. Nějaká fólie sice pod krytinou je, rozhodně však není těsná ani odvodněná, a vodu, která proteče krytinou, nezastaví.

Foto: Nemopas

V posuzovaném domě se hydroizolační vrstva vůbec nepovedla.

Na části půdy nad obytným podkrovím není doplňková hydroizolace vůbec. Voda bude z krytiny kapat přímo do tepelné izolace.

Pravda, na starých půdách sice pod krytinou také nebyla doplňková vrstva, ale na podlaze půdy byly keramické dlaždice (tzv. půdovky) či vrstva betonu. Do této „hydroakumulační“ vrstvy se voda vsákla a pak vyschla do odvětraného prostoru půdy. Tepelná izolace však určitě není hydroakumulační. Voda jí naopak vadí a snižuje její tepelně izolační parametry.

Foto: Nemopas

V části půdičky nad obytným podkrovím není doplňková izolace vůbec.

Paní Pavlína teď musí zvážit poměr ceny objektu a dalších „netechnických“ parametrů domu oproti nákladům na kompletní rekonstrukci střechy. Naštěstí je před koupí a může se rozhodnout…

 Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Z výhodné koupě domu se stala noční můra

Paní Jana se rozhodla, že si koupí starší dům v obci u Prahy, který si našla v nabídce realit na internetu. Důvodem její volby byla poloha blízko dálnice, dále...

Výběr článků

Načítám