Hlavní obsah

Nájmy městských bytů podraží až o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Několik set korun měsíčně navíc vydají od ledna příštího roku jihočeské rodiny, které žijí v bytech s regulovaným nájmem. Většina měst využije možnosti zvýšení nájemného a činže zdraží. Do obecních pokladen tak chtějí radní získat více peněz na stále dražší údržbu bytového fondu.

Článek

Horní hranici pro zvyšování nájmů určuje ministerstvo pro místní rozvoj. Většina měst ji využívá beze zbytku. Na jihu Čech se místy měsíční platby zvýší až o třetinu. V Českých Budějovicích, Strakonicích, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci zatím o konečné sazbě nerozhodli. Učiní tak ale nejspíš do konce prázdnin nebo těsně po nich.

V ostatních větších městech se už lidé dozvěděli či se v nejbližších týdnech dozvědí, jak se částka za činži změní.

V Písku a Táboře už radnice rozhodly

Razantní zvýšení činží čeká na obyvatele městských bytů v Písku. Od ledna zaplatí až o 27 procent navíc. U bytu první kategorie tak cena vzroste o téměř šest korun za metr čtvereční na 25,27 koruny. Těchto bytů má přitom radnice nejvíc, 1950 z 2120. Měsíčně tak domácnosti bydlící v bytech první kategorie zaplatí až o 400 korun více.

"Zvýšení nájemného se nevztahuje na byty postavené se státní dotací po 30. červnu 1993, byty v domech s pečovatelskou službou a vydraženým nájemným," uvedl Tomáš Vojík z Domovní a bytové správy v Písku.

Zdražovat bude i druhé největší jihočeské město. Obyvatelé nejlepších městských bytů v Táboře se musejí připravit, že od příštího roku zaplatí na nájemném o čtvrtinu více než dosud.

Měsíční nájem vzroste u bytů první kategorie o 24,4 procenta, což je z 21,17 koruny za metr čtvereční na 26,33 koruny. Řekla to vedoucí odboru správy majetku města Dana Švecová. U třípokojového bytu s rozlohou 70 metrů čtverečních tak rodina zaplatí o 4334 korun ročně navíc. Město spravuje asi 4500 bytů s regulovaným nájemným.

Prachatičtí radní nedávno rozhodli, že nájemné zvýší v průměru o pět korun za metr čtvereční. V městských bytech první kategorie se tak do konce roku 2008 bude platit za metr čtvereční 25,27 koruny, což je o 22 procent víc než nyní. Například u bytu o 80 metrech čtverečních se činže zvedne asi o 430 korun. Za rok tak lidé vydají asi o 5150 korun víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám