Hlavní obsah

Nájemní byty nejsou pro developery atraktivní investicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Developeři nemají zájem o výstavbu nájemních bytů, nevyplatí se jim. Nyní tedy téměř nestaví nájemní byty. Důvodem je především horší návratnost investice než v případě výstavby bytů určených na prodej, vliv mají i levné hypotéky. Změnu může přinést zdražení hypoték nebo dokončení deregulace nájemného.

Článek

Za menší poptávkou po nájemním bydlení jsou v posledních letech snadno dostupné hypotéky. "Pokud je měsíční splátka hypotéky srovnatelná s výší tržního nájemného, nebo dokonce nižší, lidé raději upřednostní vlastní bydlení, které je i daňově výhodnější," uvedla mluvčí developerské společnosti Finep Pavlína Temrová.

"V současnosti se developerům vyplatí byty rovnou prodat, a ne pronajímat. Prodejem rychle umoří své úvěrové financování výstavby a získají okamžitý a poměrně vysoký zisk, jehož dosažení by při pronajímání trvalo dlouhou řadu let," řekl Petr Vosmík ze společnosti Českomoravská realitní.

Změnu poptávky po nájemním bydlení by podle Temrové mohlo způsobit například zásadní zhoršení dostupnosti hypoték. Tuto situaci však v dohledné době neočekává. Naopak kvůli deregulaci nájemného má podle ní nastat spíše opačný trend posilující poptávku po vlastním bydlení.

Co přináší deregulace - zadlužování

"Dojde k situaci, že lidé žijící často ve starších bytech, budou nuceni za toto bydlení začít platit více. V tento okamžik pro ně bude mnohem výhodnější pořídit si vlastní bydlení v novém bytě než platit tržní nájem za starší byt," uvedla.

To samozřejmě povede k zadlužování populace, která bude mimo jiné konkurovat koupěschopným cizincům, kteří si vlastní bydlení v metropoli budou moci dovolit.

.: Bydlení v historické části Prahy si běžný občan dnes dovolí jen opravdu těžko.

foto: Ondřej Lazar Krynek

Vliv dokončení deregulace nájemného na změnu poptávky po nájemním bydlení potvrzuje také Ondřej Diblík z realitní kanceláře Lexxus. "Regulace části nájemního trhu způsobila počáteční nedostatek volných nájemních bytů a tím i vysoké ceny tržního nájemného na jedné straně a výhodného černého trhu s regulovanými nájmy na straně druhé," řekl.

Konec nájemních bytů? Ne, někteří se nebudou chtít zadlužit

Zájem o bydlení v nájmu zcela nezmizí nikdy. Někteří lidé se podle Temrové nájemního bydlení nevzdají „Ať už se jedná o cizince, lidé stěhující se krátkodobě se svým zaměstnáním, anebo o někoho s negativním postojem k zadlužování".

"Tato skupinka dle zahraničních zkušeností není nevýznamná a i nadále bude udržovat trh s nájemním bydlením," dodala.

V nájmu bydlelo podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2006 přibližně 25 procent domácností. Počet postavených nájemních bytů se v Česku za roky 1997 až 2005 pohyboval ročně vždy kolem tisícovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám