Hlavní obsah

Fond rozvoje bydlení omezil dotace na výstavbu bytů

PRAHA

Mnohým obcím se nelíbí, že letos nemohou žádat Státní fond rozvoje bydlení o dotace na výstavbu nájemních bytů. Fond proti loňskému roku snížil celkový objem výdajů zhruba na třetinu a na dotační titul týkající se výstavby nájemního bydlení se mu již nedostává peněz.

Článek

Ředitel fondu Jan Wagner na úterní konferenci Dne malých obcí v Praze připomněl, že program týkající se výstavby nájemních bytů byl pro malé obce jedním z nejzajímavějších titulů. "Bohužel vám musím sdělit špatnou zprávu, protože v letošním roce na tento titul, to znamená na žádosti podle nařízení vlády 146 z roku 2003, nemáme finanční prostředky plánované v rozpočtu," uvedl. Podat žádost tak již není možné, pouze se dokončuje uzavírání smluv k projektům vybraným v loňském roce.

Wagner poukázal na to, že obce mohou využít programů z nabídky ministerstva pro místní rozvoj, které lze žádat o dotace na bydlení pro seniory, sociálně slabé či zdravotně postižené občany. O tyto dotace je možné žádat do konce března, pro řadu obcí to však představuje šibeniční termín. "Se stavebním povolením a výběrovým řízením to nestihneme, tak jedině až v příštím roce," řekl starosta Otročiněvsi na Berounsku Václav Lulák. Původně chtěli za dotaci od Státního fondu rozvoje bydlení vystavět v obci dva byty.

Komplikace pocítili také v Červeném Poříčí na Klatovsku, kde opravují místní spolkový dům. "Mrzí mě to, chceme v něm vybudovat jeden byt pro budoucího správce a rádi bychom na to sehnali peníze," uvedl starosta Karel Karásek.

Fond získával dříve peníze z výnosů privatizace

Wagner podotkl, že fond rozvoje bydlení letos dostal podstatně nižší výdajové limity, takže musel omezit svou nabídku. Vláda pro letošní rok z 11 různých programů fondu pozastavila osm, jeden nový zavedla. Fond získával podle dřívějšího sdělení mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba až do roku 2005 peníze z výnosů privatizace.

Takto do něj přišlo 33 miliard korun. Toto financování však již podle ministerstva nadále není možné, protože poskytování nenávratných dotací dostupné prostředky vyčerpalo. V posledních letech i v roce 2008 rozpočet fondu nepočítá s žádnými dotacemi ze státního rozpočtu, neboť to neumožňuje snižování schodků státního rozpočtu. Příjmy fondu by letos měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy. Rozdíl v příjmech a výdajích fond hradí ze zůstatku předchozích let.

Reklama

Výběr článků

Načítám