Hlavní obsah

Na pražské Petynce se chystá nová výstavba

Právo, Petr Janiš
Praha

Babičky na lavičkách, lidé venčící psy v zeleni, na hladině rybníčku kachny a zákaz rybolovu, kdesi cvičí bubeník. Taková idyla panuje v létě na Břevnově jen kousek od Patočkovy ulice, mezi klidnou ulicí Na Petynce a Radimovou.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kajetánská kaple připomíná někdejší klášter. Okolo ní a místo secesního mrakodrapu chce developer postavit sedmipodlažní domy.

Článek

Lidé však zpravidla nevědí, že pozemky už jsou soukromé a že i zde mají stát domy. Upozornila na to petice, která se obává záměrů Nadačního fondu Vincentinum, k němuž mají mít blízko příbuzní exministra Cyrila Svobody, a společnosti Geosan Kappa. Jde hned o dva projekty a o dvě demolice.

Vincentinum, původně letohrádek Petynka (podle jeho stavitele Pöttinga v 17. století), sloužil polovinu 20. století jako ústav pro nevyléčitelně choré. Přes válku v něm bylo na 500 pacientů. V roce 1951 ho zabrala armáda.

„Snad s původně ušlechtilým záměrem v roce 1999 vzniká nadační fond Vincentinum, který později dostává objekt s pozemky zdarma od ministerstva vnitra k veřejnému využití. Až do dnešního dne nedokázal však tento fond splnit své původní sliby a objekt nechal postupně chátrat,“ uvedl v petici její autor, obyvatel Břevnova Josef Eliáš. Upozornil, že barokní stavba má za sebou už dvě přestavby – klasicistní a novogotickou.

Demolici nikdo nechce

Místo demolice, s níž místní ostře nesouhlasí, by stavba potřebovala citlivou opravu. „Podal jsem paní ministryni kultury návrh na zápis mezi kulturní památky,“ řekl Právu zastupitel Prahy 6 Antonín Nechvátal (SZ).

Stavbě téměř 140 bytů s péčí o seniory zatím brání územní plán. Žádost fondu, aby se změnila a měla obytnou funkci, nenašla před čtyřmi lety mezi zastupiteli podporu. Projekt však komise rozvoje Prahy 6 dostala na stůl znovu, výtky nyní směřovaly hlavně proti nárožím akcentovaným věžemi.

„Zároveň s ohledem na již urbanizované území požadujeme doložit porovnání míry využití území předmětného návrhu a nynějšího stavu,“ shodli se zastupitelé. Druhá demolice hrozí tzv. břevnovskému mrakodrapu v Radimově ulici. V blízké zeleni se domu téměř dotýká památkově chráněná kaple netradičního tvaru, jediný pozůstatek kláštera kajetánského řádu.

Představy developerů

Podle představ developerů by měla stát na jakémsi náměstíčku mezi sedmipatrovými domy u rybníku a mrakodrap by zmizel. Pozemky radnice v roce 2008 prodala společnosti Geosan Kappa, která sice připouštěla plány na výstavbu, zároveň však slibovala revitalizaci zeleně.

Plán na demolici mrakodrapu na obecním pozemku je proti roku 2008 nový. Původně radnice slibovala opravu fasády a zateplení. „Projekt likviduje historicky hodnotnou stavbu a devastuje okolí kaple bez ohledu na historické a památkové souvislosti,“ konstatoval Eliáš. Otázkou je, zda to stejně vidí dejvická radnice a jí vládnoucí koalice ODS s ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám