Hlavní obsah

Mariánské Lázně postaví nový dopravní terminál

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybudování nového dopravního terminálu v Mariánských lázních je součástí projektu kraje v návaznosti na revitalizační projekt Českých drah „Živá nádraží“. Město má již připravenou projektovou dokumentaci a čeká na realizaci.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Tak bude v budoucnu vypadat autobusové nádraží v Mariánských Lázních.

Článek

Záměrem je přetvoření okolí železničních nádraží v Karlovarském kraji v respektované součásti života městských center. Stavba v lázeňském městě je odhadnuta na 90 miliónů korun.

„Když budeme optimističtí, počítáme, že práce začnou na jaře příštího roku,“ uvedl starosta města Zdeněk Král (ODS). „Jsme připraveni, vyřešili jsme všechny majetkové vztahy a zajištěny máme finance pro svůj podíl prací, zhruba 10 miliónů korun,“ dodal.

Plánovaný dopravní terminál přetvoří prostor autobusového nádraží a okolí v návaznosti na rekonstruované nádraží Českých drah. Místo získá zcela novou tvář, vyplní jej zastřešená nástupiště a součástí úprav bude moderní kašna s tryskající vodou umístěná před nádražní halou.

„Projektová dokumentace je hotová,“ konstatoval starosta. Podle jeho slov získá lázeňské město novou úpravou zhodnocený a zkultivovaný prostor. „Vznikne tu zajímavá část Mariánských Lázní, jakýsi dopravní uzel zahrnující veškerou dopravu ve městě, vlak, autobus a městskou hromadnou dopravu,“ přiblížil.

Zcela nový vzhled dopravního terminálu

„Nástupní prostor od autobusů k vlakovému nádraží propojí kolonáda. Lidé tak budou moci přejít z jedné části do druhé ‚suchou‘ nohou,“ vysvětlil starosta. „Součástí projektu je samozřejmě úprava povrchů vozovky, chodníků a nově přibude kašna,“ doplnil.

Projekt zahrnuje rovněž rekonstrukci blízké trolejbusové točny a ostrůvků městské hromadné dopravy. „Úpravy povedou od příjezdové zatáčky a dál, zhruba pět set metrů,“ sdělil starosta. Částečně se dotýká také dvou navazujících ulic. „I ty budou součástí rekonstrukce,“ potvrdil. Nepostradatelnou součástí bude oživení prostoru zelení.

Nositelem projektu dopravního terminálu je Karlovarský kraj. Realizaci plánuje s využitím dotace z programu EU a zajišťuje tak finanční krytí. Podobné projekty připravuje také v partnerství s městy Sokolov a Cheb.

Reklama

Výběr článků

Načítám