Hlavní obsah

Limity pro nižší DPH neovlivní lodžie

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Od letošního ledna mají sníženou sazbu DPH jen ty nové byty a domy, které se vejdou do limitů schválených v novele zákona o DPH. Byty nesmějí mít podlahovou plochu větší než 120 čtverečních metrů a domy víc než 350 metrů. Vznikají četné nejasnosti okolo toho, co všechno do podlahové plochy patří.

Článek

Novela říká, že do limitů se započítávají jen plochy místností. Nezáleží na jejich rozměru, ale musí mít strop a pevné stěny.

Nezapočítávají se tedy například balkóny, terasy a lodžie, a to ani prosklené. Místnostmi nejsou ani půda a sklepní kóje v bytových domech, které nemají pevné stěny a strop.

Naopak příslušenství bytu, například koupelna a WC, se považují za místnosti. Stavební práce na rekonstrukci a opravy nemovitosti jsou zařazeny ve snížené sazbě bez ohledu na to, zda jde o sociální bydlení či nikoli. Dolní sazba DPH byla od ledna 2008 zvýšena daňovou reformou z 5 na 9 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám