Hlavní obsah

Kvůli výstavbě chat je Lysá hora rozvrtaná

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol Beskyd, Lysá hora, se postupně proměňuje. Stavbaři zde již nějakou dobu pracují současně na dvou nových turistických a rekreačních chatách. Novou Bezručovu chatu staví Klub českých turistů, na druhé, s názvem Slezský dům, pracuje společnost AK 1324.

Foto: Jaroslav Baďura

Kvůli výstavbě nové turistické chaty Slezský dům na Lysé hoře je nejvyšší vrchol Beskyd nyní rozvrtaný a plný stavařů.

Článek

Kvůli výstavbě těchto objektů je nyní Lysá hora rozvrtaná a turisté s tím musí při zdolávání nejvyššího vrcholu Beskyd počítat. „Je to tady jako na staveništi, ale těším se na nové chaty, to už bude občerstvení o něčem jiném,“ reagoval například Jan Marek, který vystoupal na Lysou horu z Frýdlantu nad Ostravicí.

Upozorňoval mimo jiné na to, že poblíž Slezského domu se nyní pustili do vrtání pracovníci paskovské společnosti Green Gas DPB. Chatu totiž bude vytápět tepelné čerpadlo. Poblíž budovy tak musí vzniknout celkem deset vrtů hlubokých 130 metrů.

„Nejsme na Lysé hoře poprvé. Loni jsme tady vrtali pro tepelná čerpadla u meteorologické stanice a Bezručovy chaty Klubu českých turistů,“ připomněl Stanislav Kuča, který ve společnosti pracuje jako vedoucí obchodního oddělení.

Upozornil na to, že samozřejmě stavbaři dodržují na Lysé hoře určitá pravidla. Stavební činnost například mohou zahájit až po 8. hodině, s prací musí skončit nejpozději v 18 hodin, aby nerušili zvěř.

„Jinak nám ale Správa chráněné krajinné oblasti vyšla vstříc. Naše technologie je totiž ekologická, veškerý odpad z vrtů se odváží,“ vysvětlil Kuča s tím, že vrchol Lysé hory tvoří horniny jako prachovec, pískovec a břidlice. „Počítáme s tím, že vrty budou hotové do 14 dnů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám