Hlavní obsah

Kolonie Buďánka dostala zelenou

Právo, Jakub Mračno

Památkáři potvrdili možné pokračování v revitalizaci zdevastované enklávy, opozice je i nadále skeptická. Oficiálně památkáři magistrátu potvrdili možné pokračování v přípravě na obnovu někdejší malebné enklávy v Košířích. Starosta Prah 5 potvrdil, že v ideálním případě se začne stavět v roce 2010.

Foto: Geosan Alfa, Právo

Na novém modelu jsou vidět v pravém rohu nové bytové domy.

Článek

„Máme napůl vyhráno, po dvaceti letech se možná tato lokalita konečně dočká obnovy a bude zachována pro budoucí generace v takřka historické podobě,“ řekl včera na tiskové konferenci jednatel investora, společnosti Geosan Alfa, Roman Hrubý.

Podobně se vyjádřil i starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), který pokrok v dlouholetém řešení obnovy chátrající kolonie označil za „mimořádný úspěch“.

Architekt Jan Šesták, který připravoval studii řešení lokality pro památkáře, potvrdil shodu, nyní podle něj bude investor připravovat další studie tak, aby mohlo dojít k avizované koupi pozemků v lokalitě, kterou přislíbilo zastupitelstvo Prahy 5. „Mají termín do konce července,“ potvrdil na dotaz Práva starosta Jančík s tím, že kdyby vše dopadlo ideálně, mohlo by se začít stavět ještě před příštími volbami, tedy v roce 2010.

Odpor trvá

I přes pozitivní proklamace radnice a investora a nyní už i vstřícný přístup památkářů, kterým nakonec nevadí ani nová zástavba při Plzeňské ulici (viz model), trvají obavy opozice i dalších aktivistů, kteří se osudem historické kolonie zabývají.

„Naše obavy se týkají hlavně budoucího využití, chtěli bychom tam zachovat park a jakousi oddechovou zónu pro veřejnost, navíc doplněnou kulturní, případně i sociální funkcí,“ řekl Právu zastupitel Ondřej Velek (SZ).

.: Na dobové fotografii z dvacátých let minulého století jsou znázorněny původní domky v kolonii označené popisnými čísly. Ty mají být zachovány, na pravé straně je vidět původní zástavba při Plzeňské třídě.foto: Právo/ Geosan Alfa

Ludvík Hradílek, vlastník nyní už poslední soukromé nemovitosti v rámci kolonie a dlouholetý bojovník za zachování Buďánky, je také skeptický. Podobně jako opozice se bojí dalšího čerpání veřejných peněz.

„Nepostupují logicky, stále připravují projekt, který se zdá být velmi zatížený. Proč by stavěli bytové domy na potoce a ještě si to komplikovali rekonstrukcí celé kolonie, bojím se, že to dotáhnou do konečné fáze a pak řeknou, že jim má radnice kompenzovat vysoké náklady,“ řekl Právu Hradílek.

To ale odmítá jak investor, tak i vedení Prahy 5. „Jediné, co městská část do projektu vloží, jsou pozemky, investor navíc bude muset dodržet veškeré podmínky včetně památkové ochrany,“ řekl Právu jeden z radních. Totéž tvrdí i investor.

Památkáři prý otočili

Další aktivisté ale upozorňují na propojení investora se sborem expertů, který v podstatě předurčil stanovisko památkářů. „Někde na cestě mezi Národním památkovým ústavem a magistrátním odborem památkové péče došlo k obratu, původní stanovisko totiž bylo zamítavé, což máme doloženo,“ řekl Právu zdroj z neziskového sektoru.

Nadále také trvají výhrady proti stavbě nových bytových domů, která by znamenala likvidaci veřejné zeleně. „Je to protizákonné, odporuje to platné památkové zóně,“ dodal další z aktivistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Buďánka čeká na alternativní projekt

Alternativu k projektu společnosti Geosan alfa, která chce stavět v lokalitě zdevastované dělnické kolonie Buďánka, hledá již v těchto dnech neformální...

Památkáři rozhodují o podobě Buďánky

Po letech sporů a chátrání je na světě studie, podle níž lze starou kolonii revitalizovat. Někdejší historické dělnické enklávě v Košířích, známé jako Buďánka,...

Výběr článků

Načítám