Hlavní obsah

Klasika na střechu v barevném kabátě

Právo, Dana Jakešová

Pálené tašky jsou klasikou starou několik tisíc let. Přesto, nebo možná právě proto, jsou stále nejpopulárnější. Možnosti jsou dnes ale nesrovnatelně širší než dříve. Vybírat lze z 16 druhů tašek v mnoha barevných provedeních a s výbornými užitnými vlastnostmi.

Článek

Typická červená barva keramických (pálených) střešních tašek vzniká výpalem minerálních látek obsažených v použité zemině. Tomuto typu tašky bez povrchové úpravy se říká režná.

Kvůli užitným vlastnostem se ale dnes dostávají do popředí tašky s povrchovou úpravou. Nabízí se dvě varianty: povrchová úprava engobováním nebo glazováním. V obou případech se na již vypálenou tašku nanáší tenký povlak z keramické směsi (vodou rozplavené jíly obarvené přírodními oxidy železa) a takto upravený výrobek se znovu ekologicky vypaluje v pecích roztápěných zemním plynem.

Tyto tašky jsou hladší a lesklejší, než je základní režná. Povrchové úpravy navíc umožňují také vznik celé barevné škály. Ceny pálených střešních tašek začínají přibližně na 250 Kč/m2 bez DPH. Engoby jsou v základní ceníkové ceně zhruba o 10–15 % dražší než režné tašky, glazury pak zhruba o 25 %.

Široká barevná škála

Jako engoby se označují barevné povrchové úpravy u matných až pololesklých pálených tašek. Na výběr se nabízí engoby např. hnědé, červené, černé. Zajímavě vypadají měděné a tmavě hnědé engoby falcovky, které oceňují především restaurátoři památkově chráněných objektů, ale i majitelé luxusních sídel.

Mercedesem mezi taškami jsou ty s glazurou. Výroba glazovaných tašek probíhá stejně jako v případě engoby, ale rozplavené jíly obsahují vyšší podíl sklovitých příměsí. Právě díky tomu získávají tašky svůj vysoký lesk, a tím i nižší pórovitost. Glazura nejenže výrobek zušlechťuje na nejvyšší možnou míru, navíc ho zpevňuje a chrání. Vyrábí se v červené a černé glazuře „Amadeus“. Velký zájem je také o glazury břidlicově černou a kaštanově hnědou.

Glazury tašky bobrovky rozšiřují nabídku o škálu tří druhů zelených odstínů, dva druhy modré, hnědou, červenou, černou, šedou a např. i bílou. Zvláštním typem pak jsou tmavě červené a černé glazované bobrovky „Amadeus“ či unikátní „Amadeus natur“, kdy je na vysušenou režnou tašku natavena glazura bezbarvá.

Výhody povrchových úprav

Oba typy povrchových úprav jsou podstatně hladší, než je povrch běžných režných tašek. Další výhodou hladkého povrchu engobovaných a glazovaných tašek je, že tyto povrchy zabraňují znečištění tašek a znesnadňují uchycování mechu. Údržba tašek tedy v podstatě není nutná. Celou střechu je ale dobré prohlédnout vždy před zimou, po zimě a po nějakých extrémnějších přírodních situacích, jakou jsou vichřice či krupobití.

Další plusy pálené tašky

Pálené tašky se vyznačují maximální odolností vůči UV záření, kyselým dešťům, sněhu i krupobití. Díky způsobu výroby, kdy jde o jakési vpálení keramické směsi do povrchu tašky, jsou stálobarevné. Časem tak nedochází ke změně barevnosti a ani tzv. neoprší, na rozdíl od barvených tašek z jiných materiálů (např. z betonu nebo plechu).

I díky tomu nabízí největší tuzemský výrobce pálených tašek Tondach nejdelší záruku na střešní tašky. V rámci záruky Tondach All inclusive v délce 33 let garantuje výrobce výměnu vadných prvků střechy za nové, a to včetně dovozu a práce na výměně. Pro uznání záruk musejí být při prvotním pokládání tašek dodrženy technické podmínky výrobce a všechny příslušné normy a pravidla.

Po skončení životnosti, která je zpravidla 80–100 let, jsou tašky snadno recyklovatelné.

Pálená střešní taška je pochozím druhem krytiny, nosnost drážkových tašek musí být podle norem minimálně 1200 N. U glazovaných tašek ovšem stačí mlhavé počasí a stávají se velmi kluzkými. Proto se na střechách dělají různé pochozí systémy.

Oblíbené typy tašek

Nejoblíbenější se v roce 2009 stala velkoformátová posuvná taška Stodo 12. Novinkou loňského roku byla na stavebních veletrzích několikrát oceněná taška Samba 11.

Velkoformátové posuvné tašky znamenají úsporu nákladů. Platí totiž pravidlo: čím je taška větší, tím větší zabírá plochu a umožňuje tak rychlejší pokládku střechy.

V případě rekonstrukcí střech není třeba díky posuvnosti až o 38 mm provádět zásahy do laťování. Pálené tašky lze pokládat na střechu se sklonem od 20°, s hydroizolační fólií i od 12°.

Doplňky

Kromě základních tašek výrobci nabízejí i mnoho doplňků, aby byl systém ucelený.

Střešní doplňky se dělí na keramické a plastové nebo kovové. Keramické mají ještě dvě podskupiny: – funkční: okrajové tašky, větrací tašky, tašky pro připojení hřebene, protisněhové poloviční, prostupové tašky, hřebenáče, sanitární odvětrání, anténní prostupy – okrasné: ukončení hřebenů a nároží, kohout na hřebenáči.

Mezi plastové a kovové doplňky patří větrací pásy k okapu nebo hřebeni, příchytky tašek, prosvětlení, výlezy, protisněhové prvky, pochůzné systémy, podstřešní konstrukce.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou Tondach.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat nejúspornější plynový kotel

Plyn patří stále mezi nejrozšířenější palivo. Stačí jen otočit knoflíkem a máme teplo. Kolik za tento komfort zaplatíme, lze do značné míry ovlivnit výběrem...

Mobilní zastřešení pro tři roční období

O zimní zahradě nebo zimním altánu sní mnoho majitelů rodinných domků. Jenže v případě hezkého počasí by si současně chtěli užívat sluníčka a čerstvého...

Výběr článků

Načítám