Hlavní obsah

Klasický panelákový byt s nepřehlédnutelnou tváří moderny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezáleží na tom, zda jde o luxusní obývací halu, nebo hravý dětský pokoj, interiéry v pojetí designérky Kristiny Prokšové vypadají zkrátka pokaždé skvěle. Jsou moderní a přitom velmi útulné. V tomto případě se designérka zabývala přestavbou panelákového bytu.

Foto: Josef Neumann, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Svou roli v celkové koncepci bytu sehrávají květiny a artefakty.

Článek

„Klasický panelákový byt v Praze prošel částečnou rekonstrukcí. Změnili jsme podlahy, schovali kovové zárubně, vyměnili dveře, kuchyni dali nový facelift a nakoupili nebo vyrobili nový nábytek,” vysvětluje majitelka bytu.

„Celá revitalizace tohoto bytu trvala necelé tři roky. Vše se tvořilo postupně, podle rozpočtu. Na začátku byla myšlenka majitelky na nové začátky. Tak jsme se do toho pustili. Nejprve jsme si stanovili koncept a jeli krok po kroku k novým zítřkům,” poznamenává designérka Kristina Prokšová.

Úplný začátek byl prašný, náročný a více méně stavební. Strhávaly se staré tapety, obklady, dávala nová podlaha, zakrývaly staré zárubně. „Jakmile byla překonána tato fáze, už nic nebránilo rozletu a začalo se přestavovat,” konstatuje designérka.

Foto: Josef Neumann, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Bílou komodu s velkým zrcadlem nikdo nepřehlédne.

Kuchyni se vyměnila čílka, obklad se změnil na lakobel, postupně se dokupoval nábytek, byly vytvořeny nové úložné prostory a v neposlední řadě se také malovalo a tapetovalo.

Květinový motiv, který prochází celým bytem, byla látka, kterou si majitelka při návštěvě studia hned zamilovala a v tu chvíli nebylo co řešit. „Použili jsme ji jako jednotící prvek celého interiéru. Pivoňky najdete na tapetě, na závěsech nebo také na dekoračních polštářích,” vysvětluje designérka.

Při řešení interiéru panelového bytu našel využití parametrický design

Bydlení

Slovo designérky

„Vystudovala jsem rekvalifikační kurz na pražské Design škole v roce 2011. A jelikož se design stále vyvíjí, je nutné reflektovat všechny změny, proto se zájmem navštěvuji nejprestižnější světové designové veletrhy. Ráda získávám nové zkušenosti, a proto se aktivně zajímám o nové trendy v této oblasti života.

Studovala jsem také v zahraničí, v odlišných světadílech, kde jsem měla možnost poznat tamní bytovou kulturu a načerpat mnoho zážitků a zkušeností, které nyní doplňuji a rozvíjím. Mnoho mých realizací mi přineslo i příjemná setkání se zajímavými a milými lidmi. A hlavně potvrdilo, že design není jen o vizáži, ale také o lidech a o jejich názorech a snech,” dodává s úsměvem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám