Článek
Kvalitní pracovní deska je v kuchyni vaším spolehlivým parťákem. Pokud je stálobarevná, odolná proti vlhku, oděru a poškrábání, nemusíte se obávat ani toho, že ji snadno poškodíte. Bezpečně zvládne, když ji nechtěně pokapete červeným vínem, šťávou z ovoce či zeleniny nebo i agresivnějším octem.
Je z čeho vybírat
Pracovní desky se vyrábějí z mnoha materiálů, připomeňme přírodní a umělý kámen, akrylát, keramiku, laminát nebo kompaktní laminát či masiv. Také můžete mít pracovní desku z nerezu, záleží na tom, jakou hodnotu a styl má vaše kuchyň. Každý z těchto materiálů má svá pro i proti, výrazně se liší i jejich cenové rozpětí.
Většinu z těchto materiálů lze použít i na zádové panely linky. Kuchyň pak působí uceleně a výrazně se změní její design.
Při výběru vhodného materiálu pracovní desky záleží v první řadě na potřebách, možnostech i vkusu investora a také na stylu kuchyně, do které pracovní desku pořizujeme.
Na kolik vyjdou
Nejlevněji vycházejí kusové pracovní desky z laminátu, kde se lze dostat na částky okolo 1000 korun, častěji je to ovšem okolo v rozpětí 1500 - 4500 korun.
Při volbě umělého kamene je třeba počítat s rozpětí 5 - 10 000 korun za metr. Do deseti tisíc se lze obvykle vejít s pracovní deskou z masivního dřeva při délce do tří metrů.
Za vyšší sumy, zhruba od 4500 korun za metr se prodávají nerezové desky, za částky okolo 18 000 a více korun jsou pak v nabídce už se zapuštěným dřezem. Pod hranici 10 000 korun se lze dostat s metrem pracovní desky z granitu o hloubce půl metru.
Desky z kompaktního laminátu v rozličných povrchových úpravách a dekorech začínají na hranici pod 20 tisíci korunami, mohou ale přesáhnout i 50 tisíc korun za rozměr 4,1 × 0,64 m.

