Hlavní obsah

Každá osmá pražská domácnost se chce stěhovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V průměru každá osmá domácnost z Prahy a okolí plánuje, že během následujících tří let změní bydliště. Lidé stále více přemýšlejí o koupi nového bytu či domu a také cenové relace, ve kterých se pohybují, jsou stále vyšší.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma Research, který uskutečnila v Praze a okolí. "Zájem o stěhování se zvýšil řádově o třetinu," řekl Tomáš Drtina z Incoma Research.

Stěhovat do bytu se chce 61 procent dotázaných domácností, 39 procent jich chce do rodinného domu. Jednoznačně převládá zájem o nákup bytu před pronájmem, do kterého by chtělo jen 18 procent cílových domácností.

Před dvěma lety si chtělo nový byt koupit 36 procent domácností, dnes je to již 43 procent. Pronájem upřednostňují zejména nemajetné, starší a menší domácnosti a také jednotlivci. Pokud už lidé o stěhování uvažují, nejčastěji hledají nové možnosti bydlení na internetu. Využívá ho 83 procent zájemců.

Nejvíce lidí chce dvou až třípokojové byty

Největší poptávka je po dvoupokojových a třípokojových bytech, naopak klesá zájem o malé byty.

V případě rodinných domů vedou domácnosti, které preferují nákup staršího domu, je jich 38 procent. Koupit si pozemek a na něm dům postavit plánuje 32 procent domácností, hotový nový dům si jich chce koupit 28 procent. V případě pozemků je největší zájem o velikost 700 až 1000 metrů čtverečních.

Cena je rozhodujícím faktorem pro výběr lokality u 55 procent dotázaných. Ještě před dvěma lety se přitom cenou při výběru lokality řídilo jen 44 procent respondentů.

Lidé chtějí ven z centra

Mezi nejžádanější lokality patří Praha 4, kam by chtělo zamířit 15 procent domácností plánujících stěhování. Jen o procento méně jich chce do oblasti Prahy-západ, 12 procent preferuje Prahu-východ.

Zájemci o nový být jsou za něj ochotní zaplatit v průměru 2,7 miliónu korun, to je opět více než v předchozích letech.

K pořízení nového bydlení chce až 61 procent domácností použít hypotéku, většina z nich uvažuje o měsíčních splátkách do 15 000 korun. Klesá podíl těch, pro které jsou přijatelné splátky jen do 10 000 korun.

Stavbaři dokončili podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu v posledním čtvrtletí minulého roku v Praze téměř 4800 bytů, to je nejvíce ze všech krajů České republiky. V metropoli lidé také začali stavět největší počet bytů, necelých 2600.

Reklama

Výběr článků

Načítám