Hlavní obsah

Vytvořte si na balkoně oázu klidu

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte se s námi podívat na balkon, který si paní Marcela zařídila tak, aby jí tu po návratu z práce nebo při ranní kávě o víkendu bylo jako v ráji.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ostrov klidu a pohody. Rozmanitá zeleň přeměnila balkon v botanickou galerii, kde se krásně žije od jara až do podzimu.

Článek

Balkon ve druhém patře pražské novostavby má obdélníkový půdorys a měří 7 x 1,5 m. Na štědré ploše Marcela může jen tak ležet a snít, číst si, klidně i cvičit jógu nebo pořádat piknik.

Největší radost má ale z toho, že se sem vešly všechny její oblíbené rostliny, ze kterých čerpá energii a dobrou náladu.

Na světové straně záleží

Orientaci na východ si majitelka chválí. „Ráno mě sluníčko vytáhne ven přímo z postele. Ale už v poledne je místo zastíněné, takže si tu můžete i v tropickém dni k obědu ugrilovat maso. Večery jsou příjemné díky teplu, které přes den nastřádaly cihlové zdi.“

Když se ochladí, sáhne Marcela po huňatém plédu, aby si při světle svíček a solární lampy mohla ještě chvíli číst nebo poslouchat prozpěvování kosů. Ti prý v blízkosti pouličního osvětlení hudlají často celou noc.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Foto před proměnou. Prostorný balkon v pražské novostavbě potřebuje dodat na životě, aby nepůsobil prázdně a neútulně.

Za největší výhodu východní strany považuje možnost pěstovat celou škálu rostlin včetně bylinek, rododendronů a hortenzií, které by při nedostatku světla na severu nebo na přímém jižním slunci trpěly.

Pohoda v soukromí

Ač je výplň ohrazení vysoká a z neprůhledného mléčného skla, pohledům z nedalekého přemostění nad silnicí nebrání. Jako první se tedy řešila protivhledová clona, která zajistí soukromí, a navíc ztlumí studený vítr proudící ze severní strany balkonu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pohoštění v krmítku. Když se tu objeví sýkorky a vrabci, je výhled do městské krajiny mnohem veselejší.

V domě se nesmí vrtat do fasády, proto padla volba na celoročně zelené túje. Koupily se urostlejší exempláře a usadily do vysokých květináčů, aby důležitou úlohu plnily hned od začátku.

„Jednou se snad stanou kolébkou pro vrabce a sýkorky,“ doufá majitelka. Zatím si opeřenci zvykají na krmítko upevněné k zábradlí. Připravená jsou tu ale pro ně i koupadla a pítka s čerstvou vodou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pítko pro ptáčky. Než ho nějaký opeřenec objeví, poslouží jako parádní osvěžovač vzduchu v letním parnu.

Investice do kvality

Balkon slouží od jara až do babího léta jako prodloužení obýváku s kuchyní, tak proč si i tady nedopřát kvalitní sezení a stůl?

Dvojice křesel se stolkem z umělého ratanu vyšla na bezmála pět tisíc. Nevyžadují prakticky žádnou údržbu, prach stačí setřít vlhkým hadrem, nemusejí se uklízet na zimu do sklepa a nabízejí dokonalé pohodlí i bez polštářů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Instantní zástěna. Vznikla ze stálezelených tújí vysazených do vysokých nádob. Brání nevítaným pohledům i ledovému větru.

Luxusní květináče pro túje jsou rovněž zcela mrazuvzdorné. Mají výsuvnou samozavlažovací nádobu s ukazatelem hladiny vody, který nedovolí rostlinu přelít ani umořit suchem.

Část z celkového rozpočtu dvacet tisíc určeného na zvelebení balkonu padla na policový díl se spodní uzamykatelnou skříňkou z šedě lakované oceli.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Úložné prostory. Policový díl umožňuje věci vystavit i schovat. Pořádek na balkoně přispívá k větší pohodě.

Zatímco lucerny, dekorační předměty nebo třeba sbírka bonsají jsou v policích všem na očích, za dvířky se schovávají sáčky s hnojivy, nářadí, konve a další nezbytnosti pro péči o rostliny.

Úložný prostor zajišťuje pořádek a důležité místo na podlaze, kam se v létě pohodlně vejde i bazének pro Marcelinu vnučku Jasmínku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Stylové doplňky. Zátiší s bonsají hlohu obecného a rozsvícenou lucernou dává místu osobitý šmrnc.

Všemi smysly

Čerstvého povětří si po zimě strávené ve sklepě užívá oleandr, který Marcelin tatínek vypěstoval z řízku. Růžové květy otevírá během celého léta a vůní přitom konkuruje oblíbeným levandulím.

Nyní se však zraky stáčejí k překrásnému rododendronu s korunou na štíhlém kmínku. Za bohatství květů vděčí biominerálnímu hnojivu s příměsí rohoviny, kterým ho pěstitelka přikrmuje dvakrát ročně – vždy v dubnu a v červenci. Rovnou jím posype také půdu okolo keříků borůvek, které už jí přinesly několik hrstí šťavnaté úrody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sázení levandulí. Dno květináčů Marcela vyložila kartonem, aby se po zalití spolu s vodou nevyplavoval substrát.

V repertoáru rostlin určených k mlsání nechybí třešeň, jahody, rybíz ani josta (kříženec angreštu a černého rybízu). Před oknem do obývacího pokoje se nakrucuje dokonce fíkovník. Jeho plody však většinou nestačí dozrát, zato listy má nádherné a místu propůjčují exotickou náladu.

U zábradlí naproti proskleným dveřím do kuchyně stojí na vysokých nohách obří truhlík.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bylinky při ruce. V obřím truhlíku rostou vůně a chutě do salátů, k masu, do čajů či limonád. Domov tu našla i koktejlová rajčátka.

„Osázela jsem ho bylinkami, které mám ráda jen tak nasekané na chlebu s máslem nebo míchaných vajíčcích. Často je přidávám k masu a do salátů,“ vypráví Marcela nad lákavě vypadající pažitkou, kadeřavou petrželkou, meduňkou, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou.

Máta, bez které se prý neobejde vychlazená voda s plátky okurky a citronu, si užívá v samostatném květináči, aby bylinkoviště nezaplevelila. Všecko, co tu roste, je buď krásně barevné, voňavé, nebo to báječně chutná, jak se na správnou rajskou oázu sluší a patří.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Jak často relaxujete na balkoně?
Tak často, jak jen to jde
60 %
Moc ne, není na to čas
0 %
Vůbec, nemáme balkon
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám