Hlavní obsah

USA: Stavba nových budov na místě WTC se rozbíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Stavební práce na místě Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku jsou v plném proudu. Tryzna za oběti teroristických útoků z 11. září 2001 se bude poprvé po šesti letech konat v nedalekém Zucotti parku. Na místě, kde stávaly dva zborcené mrakodrapy WTC, vznikne do roku 2009 památník obětem útoku a rozsáhlý park.

Článek

Dvě obří čtvercové fontány z černé žuly kopírující základy někdejších Dvojčat, po jejichž obvodech budou vytesána jména všech obětí, doplní muzeum věnované 11. září 2001.

Místo o rozloze 6,5 hektaru zvané Ground Zero se hemží dělníky a těžkou stavební technikou. Betonová základová deska zatím se třemi vztyčenými pilíři označuje místo, kde na severní straně památníku bude Věž svobody. Bude vysoká  541 metrů a projektoval ji architekt David Childs. Tato nová dominanta by měla být dokončena v roce 2011.

Staveniště dalších tří mrakodrapů vznikajících na Ground Zero, které budou lemovat východní stranu památníku, se připravují. Práce započnou v lednu příštího roku. Třetí budova se začne stavět v červenci. Vedle budoucí Věže svobody tu bude i kulturní centrum a mezi budoucími mrakodrapy také vestibul důležité křižovatky podzemní dráhy.

Mrakodrapy oživí Manhattan

Tři nové mrakodrapy, jejichž definitivní podoba byla veřejnosti představena těsně před 6. výročím útoků na WTC, by měly pomoci vrátit do spodní části newyorského Manhattanu život.

V přízemí a na několika spodních poschodích, stejně jako v podzemí, budou obchody a restaurace, kolem vzniknou otevřená nároží a průchody a v podzemních patrech garáže.

Spolu s Věží svobody změní nové budovy vysoké 387, 350 a 297 metrů panorama Manhattanu. Nejvyšší z nich se skoseným vrcholem osazeným čtyřmi kosočtverci bude prý podobně jako Věž svobody vidět z každého místa ve městě.

Každou z budov navrhl jiný architekt - Britové Norman Foster a Richard Rogers a Japonec Fumihiko Maki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám