Hlavní obsah

Sedm tipů, jak si poradit s odklízením sněhu a co nejméně se zapotit

Novinky, nes

Sněhová nadílka má nepříjemný zvyk ztratit už po pár dnech svůj romantický rozměr a zůstává po ní jen nepříjemná povinnost namáhavého úklidu před domem, na zahradě nebo na příjezdové cestě. Tuto práci si lze ovšem ulehčit chytrým výběrem pomůcek na odklízení sněhu.

Foto: Mountfield

K odhozu sněhu z přístupové cesty se dobře hodí jednostupňová benzínová sněhová fréza Toro Quick Clear CCR 6053 R za 13 190 Kč.

Článek

1. Kvalitní hrablo či shrnovač je základem

Pro odklizení pár čtverečních metrů zasněžené plochy obvykle stačí koště a pořádné hrablo. Jeho výběrem ovšem rozhodujeme o tom, jak náročná práce nás bude čekat.

„První, na co je třeba dávat pozor, je pevná spodní hrana lopaty hrabla. Tato hrana je nejvíce namáhána, právě ona seškrabuje sníh z podkladu. Nejlevnější hrabla mají tuto hranu plastovou. Plast se rychle obrušuje, prohýbá se, takovéto hrablo se hodí maximálně na tenkou vrstvu čerstvého prašanu na dokonale rovné ploše. Stačí 15 cm mokrého sněhu a hrablo se začne prohýbat, kroutit a je nepoužitelné. Hrana kvalitního hrabla musí být kovová a dostatečně pevná,” radí Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Důležitá je rovněž kvalitní násada, která nebude mít tendenci se lámat ani kroutit.

Foto: Hornbach

Plastové hrablo na sníh s kovovou hranou a násadou lze pořídit za 595 korun.

Námahu si ušetříme také volbou správné šíře hrabla. Na kratší úsek chodníku postačí nářadí s pracovní šířkou 40–50 cm, na větší ploše, například na místě pro stání vozů a příjezdové cestě k němu je už lépe pracovat s hrablem o šířce záběru 60–75 cm.

2. Kam se nedostane hrablo, tam může lopata

Pro snadné odklizení sněhu z hůře přístupných ploch využijeme klasickou lopatu. Také u ní budeme hledět na kvalitní zpracování zejména pracovní části, i ta by měla být chráněna lištou, aby se její konec nezačal brzy třepit nebo při práci prohýbat.

Samozřejmostí je kvalitní násada z lehkého kovu zakončená držadlem ve tvaru písmene D pro pohodlnou manipulaci. Zvážit můžeme skládací lopatu, která je lehká a zároveň skladná, takže se vejde dobře například do auta.

Foto: Fiskars

Lopata Fiskars SnowXpert za 539 korun má záběr 35 cm a pracovní plochu chrání galvanicky pokovená ocelová lišta. Násada je hliníková.

Ceny hrabel a lopat: Úzká, 40 cm široká plastová hrabla lze pořídit od částek okolo stokoruny. Širší hrabla, se spodní lištou z hliníku a dřevěnou násadou, se prodávají zhruba o stokorunu dráž. Hrabla s kvalitní kovovou lištou a také odlehčenou kovovou násadou a vyztuženou rukojetí nabízejí prodejci za částky okolo 800, ale i 1300 korun. Kvalitní lopaty s kovovou lištou chránící konec pracovní části a kovovou násadou lze pořídit za částky okolo 800 korun.

3. S čerstvým sněhem zatočí fukar

K rychlému a pohodlnému odstranění právě napadaného sněhu lze s velkou elegancí využít fukar či vysavače na spadané listí (po přepnutí na funkci fukaru).

„Elektrické nástroje zvládnou menší vrstvy a v přiměřené vzdálenosti s dosahem elektrické sítě, benzínové si poradí i s větší vrstvou sněhu. Fukary ale nejsou vhodné na těžký mokrý nebo zmrzlý sníh, s jeho přílišnou váhou si totiž neporadí,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu.

Ceny fukarů a vysavačů listí: V závislosti na typu motoru se fukary a vysavače prodávají od částek v řádech několika set korun za elektrické modely až po tři a více tisíc za modely s benzínovým pohonem.

4. Frézu volme pozemku na míru

Při odklízení sněhu z velkých ploch je dobrým pomocníkem sněhová fréza, která většinu fyzické námahy zastane za nás. Musíme si ji ovšem správně vybrat. Liší se nejenom výkonem motoru, ale rovněž tak šířkou záběru a i jeho výškou.

Různé modely mají také různé druhy šneků, které odebírají z cesty před sebou sníh, a stejná není ani vzdálenost, do jaké jsou schopné jej odhazovat. Všechny tyto vlastnosti dohromady udávají, s jak velkým množstvím a jakým typem sněhu si který stroj dokáže poradit.

Při výběru je potřeba mít na paměti nejenom velikost plochy, kterou budeme potřebovat odklízet, ale rovněž tak její terén.

5. S elektrickou frézou kolem domu

Elektrické frézy dobře poslouží na malé ploše zasypané neušlapaným sněhem. Jejich předností je nízká hmotnost a s tím související snadná ovladatelnost i manipulace.

Hodí se dobře pro rychlé odklizení čerstvého sněhu v bezprostřední blízkosti domů, garáží, provozoven apod. Mezi nezanedbatelné výhody patří nízké provozní náklady a snadné startování.

6. S těžkým a zledovatělým sněhem si poradí benzínová dvoustupňová fréza

Svobodný pohyb po celém pozemku nám umožní benzínová fréza. Na trhu jsou stroje jednostupňové a dvoustupňové, které se liší systémem odklízení sněhu.

Jednostupňové sněhové frézy skvěle využijeme při odklízení čerstvého nebo neudusaného sněhu z menších zpevněných ploch, jako je asfalt, dlažba a beton.

„Jejich princip spočívá v tom, že rotující lopatky z tvrzené gumy nabírají sníh z odklízeného povrchu a přes odhozový komín jej odhazují do vzdálenosti, kterou si sami nastavíte. Tyto stroje vynikají malými rozměry, takže nezaberou příliš místa,“ upřesňuje Martin Suchý, odborník ze společnosti Mountfield.

Dvoustupňové sněhové frézy oceníme v nejnáročnějších podmínkách, tedy i na horách. Dvoustupňové frézy sníh odřezávají, nabírají a odhazují, zvládnou tedy i takový, který je mokrý, udusaný či přemrzlý, zledovatělý a klidně i z travnaté polní cesty.

Foto: Hecht

Dvoustupňová fréza se čtyřtaktním motorem Hecht má šest rychlostí pro pohyb vpřed a dvě vzad. Vzdálenost odhozu sněhu je až 13 metrů. Záběr je 56 cm šířka a 53 cm na výšku. Cena je 11 600 korun.

Práci s frézou usnadňují nejrůznější doplňky. Může jít například o elektrický startér, světlomet, ale také otočný deflektor pro nastavení směru a vzdálenosti odhozu sněhu a rozhodně pak pneumatiky kol s hrubým vzorem.

Pro práci v extrémních podmínkách doporučují odborníci volit modely s mechanickým regulátorem otáček motoru s prodlouženou dekompresí, jež jsou schopné nastartovat i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Do náročných terénů je pak vhodné volit frézu pásovou.

Ceny sněhových fréz: Frézy osazené elektromotorem stojí zhruba od 2500 korun až do sedmi tisíc, případně i více. Na této hladině pak začínají ceny nejlevnějších benzínových jednostupňových fréz. Částky za dvoustupňové frézy, ať již osazené koly, nebo pásy, se prodávají od necelých 18 tisíc, ale i za částky přesahující hranici 50 tisíc korun.

7. Rider nebo traktor lze zapřáhnout do práce i v zimě

K odstranění sněhu můžeme po dokoupení potřebného příslušenství využít i zahradní traktory a ridery. Na přední část stačí namontovat sněhovou radlici, smeták, případně sypač (rozmetadlo).

Radlice mají obvykle šířku okolo jednoho metru, z místa sezení se ovládají pomocí jedné či dvou pák, jimiž se nastavuje jejich sklon.

Ceny příslušenství k traktorům a riderům: Radlice k riderům a traktorům lze pořizovat od 1500 korun za nejlevnější modely až po částky přesahující hranici 10 tisíc korun. Za rozmetadla se platí od 4000 korun po necelých 10 tisíc. Zametací kartáče připojitelné před i za traktor se prodávají od částek okolo 20 tisíc korun. Stát mohou ovšem i dvojnásobek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Jak to máte s odklízením sněhu vy?
Sníh nemusíme odklízet.
9,3 %
Odklízíme jen pár metrů, takže to lze zvládnout s dobrým hrablem.
79 %
Každoročně odklízíme spousty sněhu. Bez pořádné techniky bychom se neobešli.
11,7 %
Celkem hlasovalo 300 čtenářů.

Jde to i bez soli

Posypová sůl je rychlým a účinným řešením při boji se sněhem. Ničí se jí ale kvalita půdy, trpí na ní podrážky bot a v neposlední řadě tlapky zvířat. Sůl lze přitom nahradit jinými materiály. Například posypovým štěrkem či pískem. Jeho vrstvu je sice třeba po dalším zasněžení obnovit, ovšem po oblevě stačí štěrk či písek zamést a uskladnit na další sezonu. Zrovna tak je možné použít dřevěné piliny nebo popel ze spáleného dřeva. I ty je možné poté, co sníh roztaje, smést a pro změnu je použít v kompostu.

Reklama

Výběr článků

Načítám