Hlavní obsah

Rozveselte obaly na květináče originálním zdobením

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobné předměty kolem sebe můžeme doladit originálními a vlastnoručně vyrobenými detaily. Popisovačem a barvami na porcelán, keramiku, sklo, kov jsme ozdobili obaly na květináče s bylinkami.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek

Jak na to?

1. Keřík rozmarýny načrtneme na papír v jednoduchých liniích a ve velikosti přední stěny nádoby. Přes kresbu položíme pauzovací papír a tahy obtáhneme dvojitými čarami, přičemž mezi spoji větviček zakreslíme můstky.
2. Vynechané spoje zajistí, aby šablona v celé ploše dobře držela pohromadě a nerozpadávala se. Na podložce z plastu nebo tvrdého papíru pak ostrým řezáčkem jednotlivá okénka vyřízneme.
3. Šablonu pak ze spodní strany potřeme v celé ploše tužkovým lepidlem a nalepíme ji na stěnu porcelánové, keramické, skleněné nebo kovové nádoby na květináč s bylinkami. Všechny plošky mezi prostřihy přitiskneme tak, aby šablona všude dobře přiléhala.
4. Na misku kápneme trochu barvy určené pro malbu na sklo, porcelán, keramiku, kov aj. Špičku kulatého tupovacího štětce namočíme do barvy a přebytek vytřeme na papír. Tupováním, tj. poťukáváním kolmo postaveného štětce přes okraj šablony, jemně nanášíme barvu.
5. Po čtyřhodinovém zasychání vypálíme nádobu v pečicí troubě nastavené na 160 °C po dobu 90 minut. Poté popisovač na porcelán, sklo, keramiku, kov aj. dobře protřepeme a několikrát jím zatlačíme na hrot, aby se barva spustila.
6. Nádobu odmastíme lihem nebo octovou vodou a začneme psát na lehce vyznačené větvičky. Píšeme hrotem popisovače kolmo postaveným k podkladu. Do jednotlivých větévek vpisujeme text charakterizující užití a léčivé účinky byliny.
7. Text vztahující se k užívání bylinek můžeme také napsat rovnou na nádobu bez podkladové barvy. Stačí tvary řádků lehce naznačit tužkou a nad ně psát popisovačem. Další možností je zdobení pouze stencilem, tj. tupováním přes šablonu.
8. Nápis můžeme též vložit do obrysu hrnce s pokličkou. Na pauzovací papír namalujeme tvar velkého hrnce, který se vejde na stěnu nádoby, přičemž by uvnitř měla ještě zbývat plocha pro text. Kresbu překopírujeme na tvrdou čtvrtku a vystřihneme po obrysu. Uvnitř šablony vyřízneme okénko pro psaní.
9. Šablonu přiložíme na stěnu nádoby a tužkou označíme růžky vnitřního výřezu. Prostor pro psaní pak vyznačíme nalepením maskovací pásky a můžeme začít s psaním textu popisovačem. Po částečném zaschnutí strhneme pásku, přilepíme šablonu hrnce a popisovačem obtáhneme okraje.
10. Po napsání nebo namalování necháme popisovač čtyři hodiny zasychat. Pak vše vypálíme v pečicí troubě nastavené na 170 °C po dobu 30 minut. Nakonec troubu vypneme, avšak nádobu vyjmeme až po vychladnutí.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám