Hlavní obsah

Předsíň prozradí mnohé o bytě i jeho majiteli

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsíň je první místnost, do které vstoupí každá návštěva. A jak vypadá, je hodně důležité. Když je v ní nepořádek a chaos, moc dobrou vizitku svému majiteli asi neudělá. Naopak jednoduchý styl a přehledno oceníme hlavně ve chvílích, kdy po ránu spěcháme.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsíňová stěna v rodinném domě s botníkem, který zároveň slouží jako lavice na sezení. Denní světlo do prostoru proniká sklem z vchodových dveří.

Článek

Předsíň má více funkcí, než si myslíme. Primárně slouží k odkládání svršků a bot, ale také jako prostor, který zachycuje teplo v interiéru a odděluje ho od venkovního prostoru. Navíc je takovým prvním lapačem nečistot. I když otřeme boty o vstupní rohožku, nějaká špína na botách vždy ulpí.

Bohužel předsíň byla a je i dnes tak trochu Achillovou patou novostaveb. Pokud si rodinný dům nenavrhujeme společně s architektem jako soukromý projekt, obvykle bývá nedostatečně prostorná. Je velká škoda, že na ní projektanti šetří a my máme vleklý problém: jak vše účelně, stylově a prakticky poskládat na pár metrů čtverečních.

Co v ní nesmí chybět

Předsíň je frekventovaný komunikační prostor, kde se celá rodina musí obout a zout, sundat kabát, čepici, pověsit klíče, odložit tašku. Na malé místo se musí vejít hodně předmětů, navíc tak, abychom udrželi pořádek. Bez čeho se v předsíni neobejdeme?

Určitě potřebujeme poličky a otevřené přihrádky, botník a dostatečný počet háčků na zavěšení oblečení.

Praktický je i stojan na mokrý deštník, sedátko nebo malá stolička. Tu ocení hlavně senioři a malé děti, protože přezouvání bude pohodlnější, bezpečnější a rychlejší.

Tipy pro minipředsíň

Doporučujeme využít všech dispozičních nepravidelností: výklenky, vhodné na police, niky. Praktické jsou police až téměř pod strop, protože na ně můžeme uložit sezónní oblečení.

V malém prostoru se rovněž uplatní výklopný botník, který by měl být dobře větratelný. Stejně tak jsme nároční i na materiál, z jakého je vyroben. Preferujeme typ, který je odolný proti vlhkosti a snadno omyvatelný. Rozměrově volíme provedení, do něhož se vejde i velikostně nadměrná bota mužské části rodiny, jinak budeme muset boty dávat našikmo a mnoho se jich do botníku nevejde. Praktická je hloubka 40 cm.

Pamatujme na to, že lépe v předsíni působí světlejší botník, který v prostoru nevypadá tak stísněně, naopak ho opticky rozšiřuje. Oblíbená je kombinace dřeva a kovu.

Řešení podlahy

Je jasné, že je podlaha v předsíni maximálně zatěžovaná, protože musí odolávat hrubým nečistotám zejména v zimě, kdy si sníh s posypem přineseme na podrážce.

Také se v její blízkosti střídají extrémní teploty (interiérová pokojová s venkovním mrazem). Zároveň nás zajímá i její vzhled a údržba. Při volbě podlahové krytiny bychom měli dát zelenou praktičnosti a upřednostnit materiál, který snese vodu, není na něm tolik vidět špína (nikoho nebaví po každém členovi rodiny ihned stírat podlahu), je protiskluzný, s menší nasákavostí.

Ideální se zdá keramická dlažba, dobře ošetřený přírodní kámen nebo PVC. Volíme spíše tmavší odstín a strukturu či dezén, který schová i menší znečištění.

Osvětlení

Bezvadné je samozřejmě denní světlo. V rodinném domě ho pustíme skrze venkovní dveře s mléčným zabarvením nebo třeba světlovodem (speciální potrubí, které přivádí do interiéru denní světlo). V bytě situaci vyřešíme bodovkami v podhledu, které lze libovolně natočit.

Frčí minimalismus a praktičnost
Kdo si projde nábytková studia, zjistí, že moderní jsou vzdušné předsíně s minimalistickým nábytkem, ale s důrazem na praktičnost.
Prostoru vévodí předsíňové stěny, které se stylově kombinují s nejrůznějšími botníky či komodami.
V materiálech převládá lamino, často má lesklé plochy.
Podle odborníků se nejlépe prodávají menší sestavy vcelku.
V barvách vévodí ořech/bílá, wenge či buk.
Botníky jsou preferovány spíše větší, dostatečné hloubky, u komod je žádána hloubka 35 cm a kombinace dvířek se zásuvkami.

Rady & tipy

Háčky na pověšení svršků by měly být v dosažitelné výšce, aby na ně pohodlně dosáhly děti. Obslouží se a budou samostatné.

Preferujeme otevřené police a přihrádky - potřebujeme mít vše rychle při ruce. 

Součástí předsíně může být malé sedátko vyplněné polystyrenovými kuličkami. Je lehké, snadno se čistí a přenáší. Slouží nejen na sezení, ale i jako odkládací plocha.

Vstupní prostor (předsíň a chodbu) je vhodné od obytného prostoru oddělit i opticky, třeba malým koberečkem. Obývací prostor je mnohem útulnější, změna podlahové krytiny (za dřevěnou, koberec) interiéru jenom prospěje.

Pro malý interiér se hodí světlejší a teplé, pozitivní barvy, bílý nábytek. Oceníme i velké zrcadlo, které opticky rozšiřuje prostor do hloubky.

Do malé předsíně jsou šikovné vestavěné skříně vyrobené na centimetr přesně. Díky posuvným dveřím, které se zasouvají do stran, ušetříme místo a schováme vše potřebné.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlo praktických, ale i nápaditých rohožek

Aby se špína nedostala až do bytu na koberec, musíme ji zachytit už na rohožích. Málokdo ví, že je dobré projít tzv. třemi čisticími zónami. První čisticí zóna...

Výběr článků

Načítám