Hlavní obsah

Luxfery se vracejí do českých domácností

Stěny ze skleněných tvárnic, které propouštějí světlo do místností, nejsou žádnou novinkou. Možná proto dnes luxfery zažívají oprávněný návrat.

Článek

Skleněné tvárnice se uplatňují na mnoha místech obytného interiéru. Kromě propustnosti světla sklo nabízí i nutnou míru intimity a soukromí. Luxfery se poměrně často užívají pro osvětlení vchodové části rodinného domu nebo v suterénních prostorech.

Skleněné tvárnice se osvědčují zejména v koupelnách bez denního světla. A právě díky návratu luxferů mezi oblíbené materiály se dá tento nedostatek lehce odstranit.

Základní požadavky

Nabídka luxferů zahrnuje širokou paletu barev, tvarů a propustností světla, ale i způsobů použití a montáže. Základním požadavkem při výběru luxferů jako materiálu pro koupelnovou stěnu bývá již zmiňovaná propustnost ve vztahu k míře intimity, kterou potřebujeme. Důležitým faktorem ovlivňujícím výběr tohoto materiálu je i tepelná a zvuková izolace.

Čiré i matované

Jak je to s propustností světla u skleněných tvárnic? Téměř stoprocentní propustnost poskytují čiré a netónované tvárnice bez povrchové úpravy. Podobné vlastnosti mají i matované tvárnice, které zachytí maximálně 10 procent světla, přesto poskytují dostatečné soukromí, které tento prostor vyžaduje. Vedle povrchové úpravy matováním lze docílit optické ochrany také použitím zvlněného, drážkovaného či jinak deformovaného povrchu tvárnice.

Spolehlivé sklo

Zcela běžným standardem je, že skleněná tvárnice nabízí stejné vlastnosti jako cihla nebo jiný zdící materiál. Dále by měl být materiál luxferu přirozeně plně rezistentní vůči kyselému nebo jinak agresivnímu prostředí.

Tepelná izolace také zásadně ovlivňuje míru kondenzace par, které mohou iniciovat vznik vodního kamene či plaku. Zvuková izolace je samozřejmá a neměla by se v případě stěny ze skleněných tvárnic lišit od běžných stěn z obvyklých stavebních materiálů.

Barvy a rozměry

Při výběru skleněných tvárnic hraje roli barevnost interiéru. Sklo, byť sytě tónované, nikdy nebude působit plným dojmem, zvláště pokud má mít schopnost propouštět světlo. Jeho barevná intenzita se bude v průběhu dne měnit a v noci se rozsvícená koupelna stane velmi zajímavým osvětlením.

Na trhu není problém najít nejen základní barevnou škálu, ale i další tóny. Plusem je snaha výrobců získat zákazníka i nabídkou atypických tvarů, např. trojúhelníků. Standardní rozměry tvárnic jsou 190x190x80 mm, ale existují i v rozměrech 190x190x100, 190x90x80, 240x240x80, 240x120x80, nebo 300x300x80 mm.

Rozhoduje cena

Stavba koupelnové stěny z luxferů již nevyžaduje tzv. mokrý proces s maltou nebo betonem. Používají se speciální tmely, které vyschnou během několika hodin. Skleněné tvárnice se cenově pohybují bez DPH od přibližně 53 do 326 Kč za kus. Speciální ukončovací a rohové tvárnice jsou dražší, bez DPH vyjdou od 355 do 759 korun za kus.

Nejrozšířenější metodou stavby stěny ze skleněných tvárnic je zdění flexibilním lepidlem, popřípadě Vetromaltou. To je směs, která je přímo určena ke zdění i spárování skleněných tvárnic. Pro snazší dodržování velikosti spáry mezi tvárnicemi se používají distanční křížky různých velikostí, které určují, jak velká spára mezi tvárnicemi vznikne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám