Hlavní obsah

Jak zařídit malý byt aneb Vyhrajte boj o centimetry

Právo, Karolina Černá

Interiér menších rozměrů prověří naši kreativitu, znalost optických klamů a schopnost efektivně využít prostor od podlahy až po strop. A to není vše!

Foto: Trachea (3x)

Kuchyň a obývák v jedné místnosti odděluje vyvýšený stupínek s barovým pultem. Nízký strop opticky zvyšuje světlejší odstín, než je na stěnách.

Článek

Na menším prostoru vynikne i drobný nepořádek, který nám sice brzy překáží, ale snadno zmizí v uzavřených skříních, úložné pohovce a v dalším víceúčelovém nábytku. Jeho výběr rozhodně nepodceňujeme, stejně jako volbu barev.

Nezapomeneme přitom na posunovací nebo skládací dveře, které šetří místo u vstupů do místností.

Foto: Ikea

Konferenční stolek Hol s úložným prostorem pojme knížky, časopisy i deku. Cena 1290 Kč.

Světlo a barvy

Potřebujeme-li byt pohledově zvětšit, pomůže světlá výmalba. Nízký strop pozvedne ještě světlejší tón, než je na stěnách. Pokoj rozšiřují spíše studené odstíny, pro vzdušnější efekt volíme pastely.

Ze vzorů jsou vhodné drobné motivy a svislé pruhy v případě nízkého stropu, horizontálně vedené pruhy nafouknou úzký prostor.

Foto: Dulux

Studené světlé pastelové odstíny malý prostor pocitově zvětšují, vertikální vzor protahuje stěnu vzhůru.

Ideální je s výmalbou stěn sjednotit barvu podlahových krytin. Syté hřejivé barvy ohně přenecháme doplňkům, jako jsou stínidla svítidel, drobný sedací nábytek a bytový textil.

Foto: Dulux

Horizontální kladené pruhy různých barev rozšíří užší místnost. Světlejší pastely v horní úrovni ji prosvětlí a odlehčí.

Centrální zdroje osvětlení doplníme menšími svítidly, stojacími, stolními lampami, bodovkami s různou intenzitou a dosahem. Na spodních lištách kuchyňské linky pomohou LED pásy osvětlující pracovní prostor.

Denní světlo nejvíce připomíná studené bílé osvětlení o 5500 K (kelvin – teplota barvy světla), očím příjemnější teplé bílé světlo o 2700 až 3300 K sice prostor pocitově zmenšuje, ale ve večerních hodinách je dojem soukromí důležitější než smyslové klamy.

V tmavých koutech, v rozích polic dbáme na rozmístění nábytku a předmětů světlých barev. Využijeme přirozeného světla přicházejícího přes okna. Jeho jas do tmavších koutů v místnosti odrazí vhodně nastavené zrcadlo nebo zrcadlová plocha na dvířkách skříně. Vyhneme se závěsům a žaluziím tmavých barev, záclony by měly být lehounké s drobným vzorem.

Lehký styl po celé stěně

Pro celý malý byt platí, že se vyhneme nábytku z masivu a mohutným čalouněným křeslům i pohovkám. Je dobré obětovat celou jednu stěnu v největší místnosti na skříň sahající až ke stropu, využít můžeme i prostor nade dveřmi. Samozřejmě u závěsných skříněk dbáme na potřebnou nosnost stěny!

Foto: Trachea

Dominantní skříň celého bytu může pokrývat více než jednu stěnu v předsíni. Ušetří tak úložné prostory uvnitř bytu.

Pro zvětšující efekt by skříň měla barevně ladit s okolní výmalbou a se stylem ostatního vybavení. Ač má důležitou úložnou funkci, vzhledově na sebe nemusí nijak upozorňovat.

Uskladníme v ní to, čeho máme nejvíce, třeba ošacení, boty, knihy. Podle toho volíme typ vnitřních organizérů, od bloku zásuvek, polic (i výsuvných), kontejnerů, sklopných šatních tyčí.

Foto: Favi

Odlehčená obývací stěna ladí se zdí, na níž jsou skříňky zavěšené. Sloupcový tvar horních modulů a obdélníková skladba těch spodních stěnu vjemově protahují do všech stran.

Na stěnu v obývacím pokoji a v ložnici se hodí lehké uzavíratelné závěsné skříňky kombinované s policemi nebo otevřenými policovými díly. Světlejší odstíny působí vzdušnějším a odlehčenějším dojmem, stejně tak lesklé povrchy.

Police ani skříňky neinstalujeme, pokud možno, nad postel či pohovku, většina lidí se pod nimi necítí příjemně.

Foto: Ikea

Úložné prostory nalezneme pod postelí i v jejím čele, které zastává funkci komody.

Víceúčelový nábytek

V obývacím pokoji jsou samozřejmostí skládací, stohovatelné židle, rozkládací pohovka vhodná i třeba k trvalému přespávání, záleží na její kvalitě.

Konferenční stolky nahradí set lehčích menších kousků, které skládáme na sebe nebo do sebe. Ideální jsou typy se skleněnou deskou, přes niž vidíme okolní prostor, případně jídelní stůl s rozkládací či sklápěcí deskou. Světlo propouštějí také celoskleněné dveře.

Foto: Ikea

V obývací části interiéru uvítáme set odkládacích stolků, které lze v případě potřeby skládat na sebe.

Foto: Magniflex

Rozkládací pohovku snadno přeměníme v lůžko s kvalitní matrací, stačí odklopit sedací a opěrnou část.

Foto: Magniflex

Volnou stěnu kuchyně obvykle zabere kuchyňská linka. Může to být malý komplet (délka 90–160 cm, hloubka 60 cm) s nerez dřezem, pracovní plochou a dvěma plotnami. Dolní část tvoří obvykle lednice s mrazicím boxem a úložná skříňka.

Funkci odkládacího stolku vyřeší sklápěcí deska na stěně. Spolehnout se můžeme také na dražší víceúčelové spotřebiče, jako je třeba trouba s varnou deskou a s myčkou, stolní pečicí trouba, gril, remoska.

Foto: Trachea

Lesklý povrch bílých dvířek a barevná jednota kuchyňské linky s podlahou pocitově zvětšují prostor.

Foto: Euronics

Mini kuchyň Gorenje MK100SL nabízí ledničku s mrazicím boxem a úložnou skříňku ve spodní části, plotýnky a dřez v té horní. Cena 14 999 Kč.

Ložnice má být zařízena úsporně, aby nás nic nerušilo během nočního odpočinku. Dominantou je v ní vždy postel. I když se dá využít k ukládání věcí prostor pod ní, mějme na paměti, že tím bráníme cirkulaci vzduchu a správnému odvodu vlhkosti z lůžka.

Chybí-li v minibytě ložnice a na noc se v ní proměňuje obývací pokoj, nahradíme klasické lůžko postelí sklopnou do skříně nebo multifunkční rozkládací pohovkou s kvalitní matrací.

Foto: Dulux

V malé ložnici využijeme každý výklenek pro ukládání. Lampa v koutě nejdále od okna doplňuje centrální svítidlo a skládací dveře šetří okolní prostor. Bílý strop místnost opticky zvyšuje.

Foto: Ikea

V případě absence ložnice a velkého nedostatku prostoru si můžeme pořídit postel sklápěnou do skříně. Cena 7590 Kč.

Do koupelny volíme sprchový kout se shrnovacími dveřmi, případně minivanu se zástěnou. Umyvadlo může být umístěno nad její částí s odtokem, koncepty koupelnových studií s malými prostory počítají. Vyplatí se umyvadlo s úložnou skříňkou, zrcadlové skříňky, které prostor opticky zvětší a dají se do nich ukládat drobnosti.

Místo šetří i rohové skříňky, sklopné věšáky na ručníky rozmístěné po stěnách či koupelnový žebříkový radiátor, na kterém ručníky rychle schnou. Do koupelny se pak vejde i vrchem plněná pračka nebo pračka a sušička v jednom spotřebiči. Nemáme-li sušičku, vsadíme na vícepatrové rozkládací sušáky.

Foto: Ikea

Na maximálně využité stěně v menší koupelně jsou zrcadlové skříňky, police a židlička. Pod umyvadlem je úložná skříňka.

Foto: Ravak

Koncept Be Happy určený také koupelnám menších rozměrů umisťuje umyvadlo nad část vany.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám