Hlavní obsah

Domácí pomocníci, kteří nám usnadní úklid

Právo, Karolina Černá

Právě před Vánocemi se spousta hospodyněk pouští do generálního úklidu. Kolotoč mytí oken, čištění koberců, sedaček, úklid kuchyně a koupelny dají pořádně zabrat. Zbavujeme-li se prachu nebo šmouh, jde to bez problémů. Ale co dělat se znečištěnou pečicí troubou, mastnotou mezi obkladačkami nebo usazeninami vodního kamene? Víme, jak na to!

Foto: KM TRUHLÁŘSTVÍ

Nejnáročnější na úklid bývá kuchyně, vlhkost při vaření a pečení sráží mastnotu nejen na povrchu spotřebičů.

Článek

Boj s mastnotou

Nejčastěji v kuchyni odstraňujeme mastný prach. Spoléháme přitom na vodu s octem nebo odmašťovací čistidla s alkoholem.

V případě znečištěné pečicí trouby pomohou alkalické přípravky. Platí, že jsou účinnější, pokud troubu před čištěním lehce předehřejeme zhruba na 40 až 50 °C.

Foto: MORA

Vnitřek pečicí trouby čistíme prostředky s alkoholem nebo alkalickými přípravky.

Šmouhy na nerezové mikrovlnce nebo lednici nejprve odmastíme. Čistý nerezový povrch pak vyleštíme speciální impregnací na nerez.

Foto: ELEKTROLUX

Čistič na trouby, grily a sporáky i kuchyňské obkladačky s rozprašovačem rozpouští tuky a zbytky jídla. Cena 178 Kč za 250 ml.

Vodní kámen

V koupelně je problémem číslo jedna usazený vodní kámen na stěnách sprchového koutu i na sanitě. S čerstvými usazeninami si poradí voda s octem.

Při použití speciálních přípravků dbáme doporučení výrobce – např. chlór nebo abrazivní prostředky mohou poškodit povrch vodovodní baterie.

Foto: RAVAK

Udržet sprchový kout v čistotě a bez zaschlého vodního kamene nemusí být utrpení. Někdy stačí jen stěrka a voda s octem na doleštění.

Skleněné i keramické součásti koupelnové sanity bývají z výroby opatřené anticalcovou vrstvou bránící usazování nečistot a vodních sedimentů. Pro snazší trvalou údržbu těchto povrchů je ošetřujeme doporučenými kondicionéry.

Všudypřítomný prach

Běžné vysávání koberce doplníme jednou za rok hloubkovým čištěním. Máme na výběr suché i mokré čištění. Vyluxovaný koberec zapudrujeme suchým čisticím práškem, který váže nečistoty, a opět vysajeme.

Foto: LAKMA

Pěnu čisticího přípravku s rozprašovačem na koberce a čalounění naneseme po vysátí na povrch a po zaschnutí vysajeme znovu. Cena 69 Kč za 600 ml.

Při mokrém čištění používáme pěnu (pronikne více do hloubky) nebo čisticí saponát a po zaschnutí vysajeme. Dokonalé zaschnutí zkontrolujeme na podlaze pod kobercem, musí být suchá. U mokrého čištění dáváme pozor na stálobarevnost, nejdříve vyzkoušíme vliv saponátu na malém kousku pod nábytkem nebo na zbytku koberce.

Foto: iRobot

Robotický vysavač Roomba 555 pro suché sání zbavuje podlahu nečistot a uklidí v době, na kterou jeho činnost načasujeme. Cena od 8789 Kč.

Podlahy zbavíme vysavačem hrubých nečistot a námahu při stírání si ušetříme mopem (plochým nebo třásňovým). Vykreslujeme na podlaze číslovku osm, takže špínu směrujeme k sobě.

Na linoleum a povrchy z PVC postačí dobře vyždímaný mop (předtím namočený v saponátu a vodě nebo v octové vodě). Na natřené dřevo použijeme olej, keramickou dlažbu doleštíme jelenicí.

Foto: VT VOTRUBEC

Směs mýdel na čištění kožených výrobků. Cena 170 Kč.

Jde to i bez chemie

Parní čističe mají mnohostranné využití, nejjednodušší ruční typy slouží k rychlému úklidu na menších plochách.

Foto: KÄRCHER

Parní čistič SC 2.550 C na mytí oken, podlah – záleží, jaký nástavec použijeme. Cena od 4653 Kč.

Nejvšestrannější jsou čističe podobné vysavačům a parní mopy s velkou škálou nástavců. Jejich výhodou je, že tlaková pára pronikne do těžko přístupných míst.

Hubí roztoče (jejich mrtvá těla musíme pak vysát), odstraní nečistoty z koberců i z čalounění a oživí je. Usnadní práci při čištění spár v koupelně, reliéfových skel i grilu.

Foto: BONA

Bona Spray Mop obsahuje čistič na podlahy (0,85 l – jednorázová náplň), otočnou hlavici a čisticí pad z mikrovláken. Hodí se na dřevo, laminátové a korkové podlahy. Cena od 1300 Kč.

Při nákupu těchto produktů hlídáme provozní tlak a odpovídající příkon, podobně opotřebování kartáčů a dalších nástavců.

Foto: MIELE

Současné vysavače jsou lehké a velmi výkonné s nabídkou různých nástavců. Vysavač s možností ztlumení hluku 52 My Miele za 3790 Kč.

Když záleží na materiálu

Dřevo nečistíme abrazivními prostředky. Používáme lešticí oleje, včelí vosky, následně přetřeme hadříkem z mikrovlákna. Výrobci dveří a nábytku doporučují vlastní mýdlové čističe s oleji nebo kokosovým mlékem, které zařízení zbaví mastnoty a nečistot. Přísady dřevěný povrch ošetřují, oživují strukturu dřeva a chrání ho vytvořením antistatické vrstvy před usazováním prachu.

Kov ve vlhkém prostředí koroduje, proto ho udržujeme v suchu. Hrubší korozi (např. na radiátorech) odstraníme mechanicky (smirkovým papírem, ruční drátěné kartáče), pak použijeme odrezovače. Následně povrch ošetříme nátěrovou hmotou, barvou.

Sklo, okna čistíme od velkých nečistot a mastnoty vodou s octem nebo přípravky s alkoholem. Doleštíme jelenicí, utěrkou z mikrovlákna či papírovou utěrkou.

Kůže a koženka na sedacím nábytku patří mezi velmi opotřebovávané materiály. Poradí si s nimi bezalkoholové přípravky (směsi mýdel na kožené výrobky, vosky), které zabraňují vysoušení a popraskání. Běžně ošetřujeme kožený povrch vysavačem, mírně vlhkým hadříkem, impregnujeme jednou do roka.

Čalounění (mikroplyš, vlna, bavlna, velur) ošetřujeme suchou cestou, nanesením pěnového čistidla (bez bělidel a s neutrálním pH), po jehož zaschnutí vysajeme nečistoty, nejlépe vakuovou hlavicí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám