Hlavní obsah

Jak si správně vybrat akumulátorový šroubovák a vrtačku

Novinky, Milan Kafka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akumulátorové šroubováky jsou pravděpodobně nejpoužívanějším nářadím v domácích dílnách. Existuje velké množství druhů a typů, takže si každý uživatel může pro své účely vybrat ten nejvhodnější. Náš průvodce vám s výběrem z nepřeberného množství produktů pomůže.

Foto: Black & Decker

Akumulátorový vrtací šroubovák je v současnosti asi nejpoužívanějším kusem nářadí v dílně i domácnosti.

Článek

Tzv. akušroubováky či akuvrtačky jsou lidová označení pro elektrické šroubováky a vrtací šroubováky napájené energií z akumulátorů. Obrovské popularitě se těší díky tomu, že nám při práci s nimi nepřekáží kabel, který je nutným zlem u běžného elektrického ručního nářadí na 230 V.

Akumulátorová technika se rychle rozšířila v okamžiku, kdy poměr kapacity článků vůči jejich hmotnosti dovoloval dlouho trvající a pohodlnou práci.

Foto: Bosch

Etalonem ve třídě nejmenších akumulátorových šroubováků s napětím 3,6 V je model IXO, který disponuje velkou škálou příslušenství nejen pro kutily.

Přesto i akumulátorové stroje jsou na elektrické síti závislé aspoň částečně, potřebujeme ji pro nabíjení akumulátorů. Jedním z mezníků ve vývoji akušroubováků a dalšího nářadí napájeného stejnosměrným proudem z elektrických článků bylo masové využití lithiových akumulátorů (většinou typu Li-ion), které v současné době představují nejdostupnější kompromis právě z hlediska výkonu a hmotnosti.

Došlo k miniaturizaci a kategorie akumulátorových šroubováků pro kutily začíná u modelů s akumulátorem o napětí 3,6 V.

Nejmenší šroubováky s akumulátorem 3,6 a 7,2 V

V roce 2003 přišla firma Bosch s modelem Ixo. Kolibřík mezi akumulátorovými šroubováky sice působí jako hračka, je to ale nečekaně užitečný pomocník pro domácnost. Od loňského roku je na trhu už jeho pátá generace a bezpočet napodobenin známých i neznámých značek.

Malý stroj padne do ruky podobně jako běžný šroubovák a má úspěch při drobných pracích v domácnosti. Je ideální např. pro montáž nábytku. Utahovací moment kolem pěti newtonmetrů je pro běžné šroubování dostačující.

Pokud je k dotažení třeba větší síly, oceníme model s automatickým zablokováním hřídele (funkce označovaná jako aretace vřetena). Pak totiž můžeme akumulátorový šroubovák použít jako mechanický nástroj a vrut či šroub dotáhnout vlastní silou. Šroubovákům bez této funkce se raději vyhněte.

Foto: Ryobi

Kompaktní vrtací šroubováky ve třídě 9,6–12 V jsou pro většinu kutilů zlatou střední cestou. Zvládnou všechny šroubovací a většinu vrtacích operací v domě.

Velmi podobné, jen o něco větší a silnější, jsou šroubováky s akumulátorem o dvojnásobném napětí, tedy 7,2 V. Některé modely malých šroubováků mají sklopnou či otočnou rukojeť pro nastavení nejvhodnější ergonomie úchopu či přizpůsobení při práci ve stísněných prostorách.

Existují také modely se zásobníkem bitů fungujícím většinou na principu karuselu. Jde ovšem o další konstrukční komplikaci a zdaleka ne každý výrobce se s ní popasoval na jedničku.

Dalšími, spíš marketingovými taháky jsou třeba držák vrutů či regulace otáček a směru otáčení pomocí otáčení ruky (Black & Decker). Výměnný akumulátor je v této kategorii výjimkou, stejně tak jsou ojedinělé výrobky se sklíčidlem a mechanickou převodovkou, jako je třeba Skil 2770. Vypadá „dospěle“, ale parametry prozrazují, že jde spíš o pozlátko.

Kompaktní a univerzální vrtací šroubováky s napětím 10,8 V

Kategorie nejmenších akumulátorových šroubováků má většinou poměrně nízké otáčky, které je předurčují ke šroubování. Nemají sklíčidlo, pouze pouzdro s vnitřním šestihranem ¼ '', a přestože seženete vrtáky se šestihrannou stopkou, je vrtání při zhruba dvou stech otáčkách za minutu spíš z nouze ctnost. Titulem vrtací šroubováky se proto pyšní až stroje s akumulátorem o napětí 10,8 V (a vyšším).

Kromě vyšších základních otáček bývají vybaveny mechanickou převodovkou, která umožňuje volbu mezi nižšími otáčkami vhodnějšími pro šroubování, nebo vyššími otáčkami potřebnými pro efektivní vrtání. V neposlední řadě mají tyto vrtací šroubováky už výměnný akumulátor, což je výhodné hned z několika důvodů.

Při poškození či skončení životnosti článků pořídíme pouze nový akumulátor. Můžeme využívat dva (a více) akumulátory pro delší práci bez nabíjení nebo pro nepřetržitou práci při střídavém nabíjení. Velkou finanční úsporu představuje využití akumulátoru v dalších kompatibilních strojích.

Většina výrobců nabízí ucelené řady akumulátorových strojů, které lze koupit bez akumulátoru a nabíječky za výhodnou cenu a pak používat jednu nabíječku a jeden nebo dva akumulátory pro všechny stroje.

Foto: Milan Kafka

Osvětlení pracovní plochy pomocí LED na šroubováku je k nezaplacení v tmavých koutech, třeba při montáži nábytkových dvířek.

Před nákupem svého prvního akumulátorového nářadí je proto dobré porovnat nabídky různých výrobců, abyste v budoucnu měli možnost dokupovat samostatné stroje bez akumulátorů. Je to nejen ekonomické a ekologické, ale také velmi praktické. Pokud si na chalupu vezete několik akumulátorových strojů, vystačíte si s jedinou nabíječkou.

Vrtací šroubováky s akumulátorem o napětí 10,8 V nabízejí při stále ještě kompaktních rozměrech dostatečně vysoký utahovací moment. Běžná je v této kategorii hodnota 15 Nm pro měkký a 25 Nm pro tvrdý utahovací moment, a to při hmotnosti už od jednoho kilogramu včetně akumulátoru.

Dvourychlostní modely dovolují volit mezi nižšími otáčkami (většinou okolo 500 za minutu) a vyššími (1000–1500 otáček za minutu). Můžeme si také nastavit utahovací moment, při kterém začne prokluzovat momentová spojka. Volbu provádíme většinou pomocí otočného prstence za sklíčidlem v několika přednastavených stupních (např. 1 až 20), které však neodpovídají skutečné hodnotě utahovacího momentu.

Momentová spojka pracuje třeba jen v rozmezí 1–5 Nm, přestože maximální utahovací moment šroubováku je 25 Nm. Toho dosáhneme pouze po otočení ovladače na symbol vrtáku, kdy je momentová spojka vyřazena z provozu.

V této kategorii se také poprvé objevuje příklepový mechanismus, který zrychluje postup při vrtání do lehčího zdiva (cihla). Omezení této kategorie vyplývají z malých rozměrů a jsou jimi maximální rozevření sklíčidla 10 mm a články s nižší kapacitou, většinou okolo 1,5 Ah. Pro většinu prací v domácnosti či kutilské dílně je to ideální volba.

Největší pracanti s akumulátorem 14,4 a 18 V

Pro náročnější účely jsou určeny vrtací šroubováky s akumulátorem o napětí 14,4 a 18 V. Vyšší utahovací momenty, robustnější převodovky a výkonnější akumulátory jsou vykoupeny vyšší hmotností a většími rozměry. Pokud se rozhodnete pro takový stroj a budete pro něj mít odpovídající využití, rozhodně si nekupujte nejlevnější model.

Opět zvažte, zda výrobce nabízí další nářadí se stejným akumulátorem, které byste si třeba časem chtěli ještě pořídit. Např. značka Ryobi se chlubí, že na jeden typ akumulátoru funguje více než padesát různých strojů pro dílnu i zahradu.

Foto: Röhm

Dvoudílná sklíčidla (vlevo) nejsou praktická, lépe se dotahují sklíčidla s jedním prstencem, vyžaduje to ovšem automatické zablokování hřídele.

Náročný uživatel by se měl poohlédnout po typu, který má jednodílné sklíčidlo s možností upínání nástrojů se stopkou o průměru až 13 mm. Automatická aretace vřetena je praktická při utahování a povolování sklíčidla, protože to dokážeme jednou rukou a přitom větší silou.

Pokud potřebujeme pracovat nepřetržitě po delší dobu, měli bychom zvolit model s rychlým nabíjením. Když se jeden akumulátor vybije, můžeme pracovat s druhým a první mezitím nabít. Akumulátory o kapacitě 3 Ah lze nabít už do půl hodiny. Užitečný je indikátor stavu nabití akumulátoru, umístěný buď přímo na něm, nebo na stroji.

Při práci v tmavých koutech je velmi praktická dioda, která osvítí pracovní plochu. Pokud bude akumulátorový vrtací šroubovák vaší jedinou vrtačkou, zvažte nákup modelu s mechanickým příklepem. Do zdiva je ale lepší vrtat elektrickou příklepovou vrtačkou nebo ještě lépe vrtacím kladivem s elektropneumatickým příklepem.

Foto: Skil

Nejsilnější vrtací šroubováky s akumulátorem 14,4 a 18 V se dají použít i pro vrtání do lehčího zdiva, zvlášť když mají funkci mechanického příklepu.

Za zmínku stojí ještě poslední trend v oblasti akumulátorového nářadí, a sice bezkomutátorové motory zvané též bezuhlíkové či bezkartáčové, anglicky brushless (zkratka BL). Jsou to motory, které k přenosu elektrické energie nepoužívají uhlíky (kartáče), což má několik výhod.

Odpadá jejich výměna po opotřebení, dále tření, zahřívání a menší jsou i ztráty. Motor má delší životnost, snese vyšší zatížení, má kratší konstrukci, nižší spotřebu elektřiny a umožňuje elektronickou regulaci utahovacího momentu.

V praxi to znamená, že tyto stroje jsou kompaktnější a mají větší výdrž. Bohužel tato technika se zatím masově nerozšířila do kategorie hobby, ale už se objevily některé modely za přijatelnou cenu.

Foto: Ryobi

Bezuhlíkové motory se postupně stávají dostupnými i pro segment hobby. Při ceně nad 4000 Kč (bez akumulátoru) se ale vyplatí jen náročnému kutilovi.

Velké a výkonné vrtací šroubováky jsou pro některé činnosti příliš těžké a „neohrabané“. Např. dlouhotrvající montáž nábytku by s takovým strojem byla zbytečně unavující a lepší službu by udělal menší šroubovák.

Naopak při vrtání do kovu či zdiva nebo šroubování velkých vrutů do tvrdého dřeva vysoký výkon oceníme i za cenu vyšší hmotnosti a horší ovladatelnosti. Skutečně aktivní kutil proto nakonec dospěje k tomu, že si pro každou takovou příležitost pořídí jiný stroj.

Akumulátory

Rozdělení podle napětí akumulátorů je nejčastější a používají se standardy, které vyplývají z násobků jmenovitého napětí niklových (1,2 V) a lithiových článků (3,6 V). Ty se následně spojují do větších celků pro dosažení potřebného napětí a kapacity. Články NiCd umožňují jemnější odstupňování napětí akumulátoru, a tak se výjimečně setkáme ještě s nářadím na 9,6 V (např. Skil 2201) nebo 12 V (např. Makita 6271).

Existují však i modely, u nichž výrobci udávají jiné napětí akumulátoru, konkrétně Worx či Black & Decker používají 20 V.  Ve skutečnosti se jedná o úplně stejný akumulátor jako 18voltový. Jak to? Jmenovité napětí li-ion článku je sice 3,6 V (podle americké normy 3,7 V), ale někteří výrobci a prodejci pracují s pojmem pracovní rozsah napětí. Lithiové akumulátory mají pracovní rozsah 2,5 V až 4,2 V, takže baterie s pěti články řazenými v sérii mají pracovní napětí 12,5–21 V. Jakýkoliv údaj o napětí, který je v rozsahu pracovního napětí a není označen jako jmenovité napětí, je správný. Baterie proto může být označena 18 V i 20 V jde tedy pouze o marketingový tah.

Lithiové akumulátory vyžadují elektronickou ochranu, která akumulátor chrání před přetížením, přehřátím a především hlubokým vybitím, které akumulátor nevratně poškodí. Proto je důležité, aby elektronika hlídala každý článek zvlášť a akumulátor odpojila v okamžiku, kdy napětí některého z článků klesne na příslušnou hodnotu, i když ostatní články mají třeba ještě napětí dostatečné (jednotlivé články se nevybíjení úplně stejně). Kapacita akumulátoru se tím pádem řídí nejslabším článkem.

Naproti tomu články NiCd na úplné vybití citlivé nejsou a díky tomu můžete efektivněji využít jejich plnou kapacitu. Navíc do poslední chvíle poskytují téměř konstantní napětí, zatímco lithiové akumulátory mají výraznější pokles napětí v průběhu vybíjení, což opět může kompenzovat elektronika.

Všeobecně se udává, že lithiové akumulátory jsou pro kutily vhodnější, protože se samovolně vybíjejí výrazně pomaleji, než nikl-kadmiové. Ve skutečnosti však může nastat situace, kdy sváteční kutil sáhne po akuvrtačce třeba po dvou letech, v takovém případě půjde niklový akumulátor v pohodě nabít, zatímco lithiový bude pravděpodobně zničen. Proto je nutné ho čas od času nabít, i když s ním nepracujeme.

Každá koncepce má svá pro i proti, nicméně v současné době trhu dominují lithiové akumulátory.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Okapy složíte jako stavebnici

Vyměnit okapy u domu už dávno neznamená shánět řemeslníka, dohadovat se s ním o ceně, dva měsíce čekat na termín a pak kontrolovat, zda svou práci odvedl dobře...

Výběr článků

Načítám